Şah damarı tıkanıklığı ölümcül hastalık listesinde ikinci sırada

Şah damarı tıkanıklığı ölümcül hastalık listesinde ikinci sırada

Toplumun yüzde 30’unda görülen şah damarı tıkanıklığının ölümcül olabildiğini söyleyen Hakkı Tankut Atay, “Kardiyovasküler hastalıklarda kalpten sonra ikinci sırada yer alıyor” dedi.

Şah damarı tıkanıklığının Türkiye’de yaygın görüldüğünü söyleyen Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Hakkı Tankut Akay, “Şah damarı tıkanıklığı son derece önemli bir hastalık. Bu damarın belli bir dereceye kadar daralması ya da tıkanması durumunda inme yani felç karşımıza çıkar. Yaygın kalp ya da bacak damarlarımızı tıkayan her sebep, boyun damarlarımızı da tıkayabilir” dedi.

Akay,”Kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, sigara içmek, genetik yatkınlık, beslenme bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı şah damarı tıkanıklığına neden olabiliyor. Bu hastalığın belirtileri göze perde inmesi, görme kaybı, elde, kolda ya da bacakta tutmama, felç olma, uyuşma, karıncalanma, yüz felci, dilimizin bir tarafa doğru çekmesidir” bilgilerini verdi.

Ailesinde damar tıkanıklığı olanları uyaran Akay, özellikle 50 yaşından sonra düzenli damar kontrolü yaptırmak gerektiğini ifade etti. Şah damarı tıkanıklığının toplumda görülme sıklığının yüzde 15 ile 30 oranında değiştiğini dile getiren Akay, yaşlı nüfusun artmasıyla görülme oranının yükseldiğini bildirdi.

‘Yaşlılık hastalığı’ olarak da bilindiğini vurgulayan Akay, “50 yaşından sonra sıklık artıyor. 70 yaşından sonra biraz daha, 80 yaşından sonra çok daha fazla artıyor. Dünyada kardiyovasküler hastalıklarda kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada şah damarı tıkanıklığı yer almakta. Bu hastalıkta ölüm riski oldukça fazla” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN