Sahurda bunları yiyenler tüm gün karın ağrısı yaşıyor! Sahur sofralarından derhal kaldırmanız gereken o besinler!

Sahurda bunları yiyenler tüm gün karın ağrısı yaşıyor! Sahur sofralarından derhal kaldırmanız gereken o besinler!

Oruç tutmakta zorlanıyor musunuz? Karnınıza ağrılar girmesini istemiyorsanız sahurda bu yiyecekleri sakın tüketmeyin! Sahurda afiyetle yediğimiz bazı besinler bütün gün susuzluk çekmeye ve karın ağrısına neden oluyor. Peki sahurda ne yemeli, ne yememeli? İşte o besinler...

Ramazan ayı geldi ve milyonlarca inanan oruç tutmaya başladı. Oruç bazılarımızı çok zorlamıyor, bazılarımız ise susuzluktan ve başka rahatsızlıklardan şikayet ediyor ancak bunun çözümü de büyük oranda yine orucun kendisinde, hani sahura kalkmakta gizli.

Sahurda yediklerinize dikkat ediyor musunuz? Sahurda ne yediğiniz gün boyu tuttuğunuz orucun vücudunuzdaki etkilerini yönlendirebilir. Sahurda yediğiniz şeylere dikkat ederek oruç tutarken susuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, mide ağrısı ve benzeri rahatsızlıklara engel olabilirsiniz.

sahur-sofrasi.jpg

SAHURDA NE YEDİĞİNİZ ORUCU NASIL GEÇİRDİĞİNİZİ BELİRLİYOR

İslam alemi bir kez daha Ramazan ayının bereketi ve huzuru ile buluştu. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen müslümanlar için orucun zorluğu da bir tat veriyor olsa da, bazılarımız için bunun boyutu çok zorlayıcı olabiliyor.

Uzmanlar uyarıyor; susuzluk, baş ağrısı, karın ağrısı gibi şikayetleriniz varsa sahurda ne yediğinize dikkat ederek bu sorunları büyük oranda aşabilirsiniz.

dr-fevzi-ozgonul2.jpg
Dr. Fevzi Özgönül

Bildiğiniz gibi sahura kalkmak da oruç ibadetinde tavsiye edilen bir şeydir. Oruçluyken çok acıkmamak için sahura kalkmak mantıklı olsa da sebebi sadece bu değildir. Sahur, orucun şartı olmasa da orucu tamamlayan, insanları bir araya getiren ve oruç ibadetinden aldığımız lezzeti artıran bir ritüeldir.

Sahurda yediklerimize dikkat etmek için uzun süre tok tutan yiyeceklerin neler olduğunun yanı sıra hangi besinlerin ne etki ettiğini, hangilerinin susatacağını hangilerinin karın ağrısı yapacağını bilmek önemlidir.

Bu konuda tavsiyeleri sorulan Dr. Fevzi Özgönül, ramazan boyunca nasıl beslenilmesi gerektiğini maddeler halinde sıraladı.

sahur2.jpg

SAHUR SOFRANIZDA BUNLARI MUTLAKA BULUNDURUN

ATV'de yer alan habere göre Dr. Fevzi Özgönül, öncelikle ramazan ayı boyunca sahur yapmadan oruç tutulmamasını tavsiye ediyor. Hangi besinleri sahur sofrasından eksik etmemek gerektiğiyle ilgili soruya ise besin değerlerini göz önünde bulundurarak yumurta, süt ve fındıkla cevap veriyor.

YUMURTA: Anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağı olan yumurta, özellikle haşlandığı zaman uzun süre tokluk hissi veriyor. Kayısı kıvamında orta derece haşlanmış yumurta besin değerleri açısından en ideal yumurta yeme şekli olsa da yumurtanızı sebzeli veya peynirli omlet şeklinde de tüketebilirsiniz.

SÜT: Sahurda içeceğiniz bir bardak süt sizi uzun süre tok tutar ve gün içinde kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur.

FINDIK, CEVİZ, BADEM: Kuru yemişler sağlıklı yağlardan yana zengin ve bol posa içeren gıdalardır. Ekmek yerine kavrulmamış kuru yemişleri tercih etmelisiniz.

KURU KAYISI, KURU İNCİR, KURU ERİK: Sahurda 1-2 adet kuru meyve yemek hem tokluk sağlar hem de kabızlık gibi problemlerin engellenmesine yardımcı olur.

YEŞİLLİK: Bağırsak hareketlerinin uzun süre devam etmesini sağlayan çiğ sebzeler ve yeşillikler sahurda tüketmek için ideal seçim.

MERCİMEK KÖFTESİ: Buğday unlu, patatesli yani yoğun karbonhidratlı yiyecekler yerine protein ve vitamin kaynağı olan mercimekle yapılan mercimek köftesi hem iştah açıcı hem tok tutan ve besleyici bir menü sunuyor.

HURMA: İftar kadar sahur sofrasının da vazgeçilmezi tabii ki hurma... Çöl meyvesi olan hurma susamayı engeller ve yüksek enerji verir. Fındık, ceviz, bademle birlikte tüketmek daha faydalı olacaktır.

sahur.jpg

SAHURDA BUNLARI SAKIN TÜKETMEYİN

Sahurda ne yediğimiz kadar ne yemediğimiz de önemli. Dr. Fevzi Özgönül'e göre susuzluk çektirecek, mide yanmasına sebep olacak, ani şeker yükselmeleri yaşatabilecek olan gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekiyor.

Özellikle fazla şekerli ve fazla tuzlu gıdalar fayda değil zarar veriyor. Bu gıdalar gün içerisinde susuzluk yaşanmasının da en büyük nedeni.

BAL, REÇEL, PEKMEZ:

Doğal bile olsa şekerli besinler kan şekerinizi yükselterek doygunluk hissi sağlamasıyla doğru beslenmenize engel olur. Ertesi gün oruçlu halinizle kan şekeriniz düşer. Bu da açlık, susuzluk, halsizlik gibi sıkıntılara sebep olur.

TUZLU PEYNİRLER, ZEYTİN, TURŞU: Ispanağın susattığını hepimiz biliriz. Çünkü özünde tuzlu bir sebzedir. Çok fazla tuz içeren besinleri bu yüzden sahurda yememelisiniz çünkü gün içinde susamanıza neden olacaktır.

SALAM, SUCUK, SOSİS: İşlenmiş etler sahur için oldukça ağır ve baharatlı bir seçenektir. Bu besinler de aynı şekilde susamanıza neden olacağından şarküteri ürünlerini sahurda tüketmek iyi bir fikir değil.

POĞAÇA, BÖREK, PİDE: Hamur işleri midenizi şişirip kaliteli besinleri tüketmenize engel olur. Midenizi erken terk edeceğinden hamur işi ağırlıklı sahur yapmak ertesi gün çabuk acıkmanıza da neden olur.

AŞIRI YAĞLI YEMEKLER VE KIZARTMALAR: Hemen üzerine yatıp uyuyacağınız için sahurda kızartma ve yağlı yemekler yemek sabah uyandığınızda midenizde yanma ve ekşime gibi mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN