Sakın çöpe atmayın, hurdacılar onun peşinde! Evinizde servet bulunuyor olabilir

Sakın çöpe atmayın, hurdacılar onun peşinde! Evinizde servet bulunuyor olabilir

Belirli gıdaların tüketimi, bazen beklenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Her ne kadar bazıları yararlı kabul edilse de, bazen bazı rahatsızlıkların tetikleyicisi olabilirler. Uzman görüşlerine göre, tiramin barındıran bazı gıdalar, belli ilaçları alan bireyler için risk oluşturabiliyor.

Hypertansiyon mücadelesinde, yeterli tedavi kadar doğru beslenme de hayati bir rol oynamaktadır. Ne yazık ki, pek çok gıda maddesi tiramin isimli, tansiyonu etkileyen bir madde içermektedir. Tiramin, doğada bulunan tirozin amino asidinin doğal bir yan ürünü olarak ortaya çıkar. Amino asidin yüksek oranda bulunduğu kan, migren baş ağrısının ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Ayrıca, bu amino asidin yüksek seviyeleri, kan basıncında ani artışlara sebep olabileceği yönünde veriler mevcuttur. Bu durum, bazı kişiler için risk oluşturabilir.

BU İLACI KULLANANLAR DİKKAT

Monoamin oksidanların engellenmesi sonucunda, bazı ilaçlar belirli besinlerle alındığında kan basıncını tehlikeli derecede yükseltebilir. Örnek olarak, MAOI grubu ilaçlar kullananların belli meyve ve sebzeleri tüketimini kısıtlaması önerilmektedir. MAOI'ler, piyasada mevcut diğer antidepresanlarla benzer bir etkiye sahip olan bir antidepresan türüdür.

BELİRLİ BESİNLERDEN SAKINMAK ÖNEMLİ

Mayo Clinic'e göre; "MAOI'ler, olumlu etkilerine rağmen, genellikle daha güvenilir ve az yan etkiye sahip olan yeni nesil antidepresanlarla değiştirilmektedir.”

“Yine de, MAOI bazı bireyler için doğru tercih olabilir. Özellikle diğer tedavi yöntemleri başarısız kaldığında MAOI, depresyonu azaltabilir.” Bu ilacı kullananlar, belirli besinleri tüketmezlerse riskten kolaylıkla korunabilirler.

TURUNÇGİLLERİN FAZLASI RİSK TAŞIYOR

Özellikle amino asit tiramin açısından zengin olan besinler sorun yaratabilir. Tiramin açısından zengin gıdaların MAOI'lerle etkileşime girerek hipertansif krize neden olma potansiyeli bulunmaktadır. WebMD, "Turunçgillerde tiramin bulunmaktadır" diye belirtiyor. Ancak bu meyveler, sınırlı miktarda tüketildiğinde sorun yaratmayabilir.

TROPİKAL MEYVELERE ÖZEN GÖSTERİN

"Tropikal meyveler olgunlaştıkça tiramin seviyeleri artar. Eğer tiramine karşı hassasiyetiniz varsa, olgun muz, ananas ve avokado tüketiminden kaçınmalısınız.”

KAN BASINCINI DENGELEYEBİLİR

Ancak unutulmamalıdır ki, doğru miktarda alındığında, tiramin kan basıncını dengeleyici bir etki yapabilir. Aynı zamanda, gıdalardaki tiramin miktarı, işleme ve hazırlık yöntemlerine göre değişkenlik gösterebilir.

TURŞU TİRAMİN KAYNAĞI OLABİLİR

Lahana, kimchi, pancar, salatalık ve biber turşusu tiramin açısından yüksek değerlere sahip olabilir. Bunun yanı sıra, tofu, miso ve soya sosu gibi fermente soya ürünleri de tiramin içermektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN