Tansiyonun baş düşmanı çıktı! Yıllardır kandırıldık, yemeyin

Tansiyonun baş düşmanı çıktı! Yıllardır kandırıldık, yemeyin

Günümüzün yaygın hastalıkları arasında yer alan tansiyonu dengede tutmak için doğru beslenmenin önemi oldukça fazla. Ancak yıllardır faydalı olarak bildiğimiz ve neredeyse günlük olarak tükettiğimiz besinlerin aslında tansiyonun baş düşmanı olduğu ortaya çıktı. İşte, tansiyon hastalarının uzak durması gereken o besinler...

Tiramin, birçok gıdada doğal olarak bulunan tirozin amino asidinin yine doğal olan bir yan türü olup, kandaki yüksek amino asit seviyesi ve migren gibi kronik baş ağrılarının tetikleyicisidir. Söz konusu amino asidin yüksek oranlarının kan basıncının da aniden yükselmesine yol açtığına dair ciddi kanıtlar vardır. Öyle ki bu madde özellikle tansiyon hastaları için de büyük bir tehlikedir.

Monoamin oksidanları bloke ettiğinden bazı ilaçlar belirli besinlerle bir araya geldiğinde kan basıncında ölüme neden olacak derecede artış yaşanabilir. Bu yüzden, MAOI gibi ilaçlar kullanan kişilerin meyve ve sebze tüketimini sınırlaması gerekiyor.

BU BESİNLERİ SINIRLI TÜKETİN

En tehlikeli bileşenler amino asit tiramin içerenlerdir. Çünkü, tiramini yoğun olan besinler MAOI gibi antidepresan ilaçlarıyla etkileşime girer ve hipetansif bir krize neden olur. Uzmanlar; portakal, greyfurt, limon, misket limonu ve mandalina gibi turunçgillerin tiramin içerdiğini vurguluyor. Bu yüzde bu meyveler tüketilirken az tüketmek oldukça önem taşıyor.

haber-7-turuncgil.jpg

Aynı zamanda tropikal meyvelerde olgunlaştıkça tramin seviyeleri artıyor. Tramine karşı hassas olanların özellikle muz, ananas ve avokadodan uzak durması gerekiyor.

Bunların yanı sıra birçoğumuzun iştahla tükettiği turşu çeşitleri, tofu, miso ve soya sosu da tiramin içeren besinler arasında yer alıyor.

haber-7-tursu.jpg

KAN BASINCINA OLAN ETKİSİNİ UNUTMAYIN!

Fazla tüketildiğinde olası zararlarından bahsettiğimiz tiramin, tek başına alındığında kan basıncını düzenlemeye yardımcı olmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN