Tıpta Devrim: 10 milyonlarca hastaya umut! Şeker hastası gen tedavisiyle iyileşti

Tıpta Devrim: 10 milyonlarca hastaya umut! Şeker hastası gen tedavisiyle iyileşti

Dünya genelinde milyonlarca diyabet hastası için umut ışığı doğdu. Çin'de gerçekleştirilen devrim niteliğindeki bir gen tedavisi, Tip 2 diyabet hastalarının pankreaslarının yeniden insülin üretmesini sağladı. Bu tedavi sayesinde hastalar, dışarıdan insülin veya başka ilaç almaya ihtiyaç duymadan yaşamlarını sürdürebiliyor.

Çinli bilim insanları, diyabet hastaları için umut verici bir adım attı. 25 yıldır Tip 2 diyabet hastası olan ve pankreası insülin üretemeyen bir hastaya uygulanan kök hücre tedavisi, hastanın pankreasının yeniden insülin üretmesini sağladı. Bu çığır açan tedavi, diyabetle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

2021 yılında Şanghay Changzheng Hastanesi'nde gerçekleştirilen kök hücre nakli, hastanın kendi kan hücrelerinin laboratuvar ortamında pankreas adacıklarına dönüştürülmesiyle gerçekleşti. Tedaviden 11 hafta sonra hastanın dışarıdan insülin ihtiyacı ortadan kalktı ve ağızdan aldığı ilaçların dozu azaltıldı. Bir yıl sonra ise hasta tüm ilaçları bıraktı. 33 aydır insülin kullanmayan hastanın pankreası, doğal yollarla insülin üretmeye devam ediyor.

TÜRKİYE'DE 7 MİLYON HASTA VAR

Diyabet, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen kronik bir hastalık. Özellikle Çin, 140 milyon diyabet hastasıyla bu hastalığın en yaygın olduğu ülke konumunda. Bu hastaların yaklaşık 40 milyonu ömür boyu insülin iğnesine bağımlı. Türkiye'de de 7 milyon diyabet hastası bulunuyor. Bu yeni tedavi yöntemi, hastaları ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtararak hem hastaların yaşam kalitesini artırabilir hem de ülkelerin sağlık harcamalarını azaltabilir.

DAHA FAZLA HASTA ÜZERİNDE DENENECEK

Araştırmacılar, bu umut verici tedavinin etkilerini doğrulamak ve genele yaymak için daha fazla hasta üzerinde denemeler yapılması gerektiğini belirtiyor. Eğer başarılı olursa, bu tedavi yöntemi diyabet hastaları için yeni bir umut ışığı olabilir ve milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN