Türkiye için yeni belanın adı 'anofel'! Uzmanlar uyardı: Onu yok edin yoksa...

Türkiye için yeni belanın adı 'anofel'! Uzmanlar uyardı: Onu yok edin yoksa...

Türkiye için yeni bir tehdit ortaya çıktı. "Anofel" olarak adlandırılan bu tür, ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Uzmanlar bu türün acilen yok edilmesini söylüyor.

6 Şubat felaketinin izleri henüz silinmediği halde, bölgede yeni bir tehdit ortaya çıkmaya başladı. Deprem bölgesindeki hijyen yoksunluğu, uzmanların ciddi uyarılar yapmasına sebep olurken, yeni bir salgın tehdidi patlak verdi.

DEPREM BÖLGESİ SALGIN HASTALIK RİSKİ ALTINDA

rewrewrw.jpg

Türkiye'nin saygın tıp merkezlerinden Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID), İstanbul Tıp Fakültesi ve Ankara Tıp Fakültesi'nden bir grup enfeksiyon hastalıkları ve halk sağlığı uzmanı, "deprem bölgesindeki enfeksiyon hastalıkları riski" hakkında önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma, dünyanın önde gelen tıp dergilerinden The Lancet'te yayınlandı. KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Ankara Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Alpay Azap ve KUSCID'den Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Füsun Can, Prof. Dr. Şiran Keske ve Prof. Dr. Önder Ergönül gibi tanınmış isimlerin yürüttüğü çalışmada, 6 Şubat depremi etkilenen bölgede hâlâ devam eden ve yüksek risk oluşturabilecek enfeksiyon hastalıkları ele alındı.

KIZAMIK, KOLERA VE DAHA FAZLASI...

rwerwerw.jpg

Bu çalışmada, sadece ishalle seyreden enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra, aşıyla önlenebilen hastalıklar olan kızamık, kabakulak, kızamıkçık gibi hastalıklar ve Suriye'de yaygın olarak görülen kolera gibi hastalıklarla ilgili risklere dikkat çekildi. Ayrıca, bölgede bulunan ve sıtma bulaştırabilen 'anofel' cinsi sivrisinekler de olası riskler arasında yer almaktadır.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve KUISCID Kurucu Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, deprem bölgesindeki enfeksiyon risklerinin, artan sıcaklıklar nedeniyle daha da büyüdüğüne dikkat çekti. Depremzedeler arasında sıcak hava koşullarının beyin kanaması, yüksek tansiyon ve ciddi sıvı kaybına bağlı şok gibi tehlikeli durumlara yol açabileceği belirtildi. Özellikle yaşlılar ve çocuklar gibi hassas grupların enfeksiyonlara daha yatkın olduğu ifade etti. Bu nedenle, acil önlemler alınması gerekliliği vurgulandı.

SICAK HAVA İLE BİRLİKTE O ŞEHİRLERDE RİSK ARTIYOR

fsdffsdfsf.jpg

Araştırma ekibi, deprem sonrasında enfeksiyonlarda artış beklentisinin normal olduğunu ve çalışmayı bölgedeki geçmiş enfeksiyonlarla, mevcut durumla ve gelecekte ortaya çıkabilecek enfeksiyonlarla ilgili olarak yürüttüğünü açıkladı. Bu sayede, deprem bölgesindeki enfeksiyon riskleri hakkında sistematik bir yol haritası da oluşturulmuş oldu.

Ayrıca, özellikle Mersin, Adana ve Çukurova gibi bölgelerin sıtma açısından dikkatle izlenmesi gerektiği belirtildi. Bu bölgelerde sıtma vakalarının bildirildiği, vektör sineğin varlığının da salgına sebep olabileceği ifade edildi. Ayrıca, göçmenlerin varlığı ve yaşam koşulları nedeniyle şark çıbanı adı verilen hastalığın artış gösterdiği aktarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN