Üçlü virüs salgınında riskli gruplara aşı şart

Üçlü virüs  salgınında riskli gruplara aşı şart

Toplumda sıklıkla ‘üçlü virüs’ diye adlandırılan virüs enfeksiyonlarında artış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Bakır “Bunlar tamamen mevsimsel salgınlar şeklinde. Maske, mesafe ve el yıkama burada da etkili çünkü tüm bu virüsler birbirine benzer bulaş yollarına sahip. Özellikle riskli gruplarda mutlaka mevsimsel aşılanma gerekli” dedi.

Okulların açılması ve kapalı ortamlarda bulunma zorunluluğu nedeniyle solunum yoluyla bulaşan virüs sayısının arttığını belirten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakır, “Özellikle kış aylarında sık gördüğümüz gribin yanı sıra koronavirüsün devam ettiğini biliyoruz” dedi.

Bakır, “Onun dışında ayrıca toplumda sıklıkla üçlü virüs diye söylenen virüs enfeksiyonları ile baş başayız” diyen Bakır, “Tabii ki koronavirüsün de etkisi devam ediyor ama daha az bahsedilir görünüyor. Ama şu anda her üç virüsün de toplumda gördüğünü söyleyebiliriz. Grip ve respiratuvar sinsityal virüs (RSV) kış aylarında zaten beklenen bir hastalıktır, aynı zamanda adenovirüs ve koronavirüs gibi virüslerle de karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu virüslerin damlacık enfeksiyonu olduğunu ve daha çok burun, göz, ağız mukozası ve ellerin mikropla kirlenmesi, göz, burun ve ağız mukozasıyla bulaştığını söyleyen Prof. Dr. Bakır, şunları tavsiye etti: “Grip için yıllık mevsimsel aşılama dediğimiz aşılamayı sürdürmek lazım. Özellikle de riskli grupların mutlaka aşılanması lazım. Maske, mesafe ve el yıkama burada da etkili çünkü tüm bu virüsler birbirine benzer bulaş yollarına sahiptir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN