Uyku apne sendromu olanlar dikkat: Hipertansiyon ve kalp hastalıklarına neden oluyor

Uyku apne sendromu olanlar dikkat: Hipertansiyon ve kalp hastalıklarına neden oluyor

Avrupa'da obezitenin en çok görüldüğü ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini ve Uyku apnesinin en önemli nedenlerinin başında obezitenin geldiğini belirten Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, uyku apne sendromunun hipertansiyon ve kalp hastalıklarına neden olduğunu açıkladı.

Uykuda solunumun geçici olarak durması olarak tanımlanan uyku apnesinin son yıllarda görülme sıklığının arttığını belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay Uyku, apnesinin en önemli nedenlerinin başında obezitenin olduğunu ifade etti.

'SON 10 YILDA CİDDİ BİR OBEZİTE ARTIŞI VAR'

Türkiye'nin, Avrupa'da obezitenin en çok görüldüğü ülkelerin başında geldiğini söyleyen Altay, "Son 10 yılda ciddi bir obezite artışı var ve aşırı kilo uyku apnesinin en önemli sebeplerinden. Uyku apne sendromu bulgusu olanlar uyku laboratuvarlarına başvurup tanı alabilir ve tedaviye başlanır" şeklinde açıkladı.

'HASTALARIN HAYAT KALİTESİNİ ETKİLİYOR'

Uyku apnesinin kardiyovasküler hastalıklarla yakından ilgili olduğunu belirten Altay, bu konuyla ilgili farkındalığın artırılmasının önemli olduğuna vurgu yaparak, uyku apnesinin hipertansiyon ve kalp hastalıklarına neden olarak hastaların hayat kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Uyku apnesinin pek çok ölümcül hastalığı için risk faktörü oluşturduğunu söyleyen Altay, şu açıklamalarda bulundu:

BEYİN KANAMASI VE FELÇ

"Uyku apnesi hipertansiyonun en önemli nedenlerinden, özellikle dirençli hipertansiyon. Küçük kan basıncının yüksekliğiyle giden, geceleri düşmeyen tansiyonlara neden olabiliyor. Kalp yetersizliği ve kalp ritim bozukluklarına yol açıyor. Akciğer hipertansiyonu gibi sinsi bir hastalığının altında yine uyku apnesi çıkabiliyor. Kronik hipertansiyona bağlı aort anevrizmalarına neden olunabiliyor. Hastaların fonksiyonel kapasitelerinin azalması gibi birçok tabloda bu sendromun nedeninin görebiliyoruz. Beyin kanaması ve felç durumlarında da uyku apnesinin yer aldığını görüyoruz."

u.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN