Uzmanı uyardı! Yüksek topuklu ayakkabılara dikkat

Uzmanı uyardı! Yüksek topuklu ayakkabılara dikkat

Ayak başparmağında çıkıntı olarak da bilinen 'halluks valgus'un kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Nail Akdağcık, yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Nail Akdağcık, halluks valgus hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Ayakta birçok sağlık sorununun meydana geldiğini belirten Op. Dr. Akdağcık, “Halluks valgus genetik olarak ayaktaki başparmak ve ikinci parmak arasındaki açının fazlalığına bağlı oluşmaktadır. Başparmağın diğer parmaklara doğru yaklaşarak keskin bir açı oluşturması ve dışardan bakınca bu açının çıkıntı olarak görülmesi olarak tanımlanır” dedi.

'KAPALI AYAKKABI DAHİ GİYİLEMEYEBİLİR'

Op. Dr. Akdağcık, halluks valgusun sadece görüntüde bozukluk oluşturmakla kalmadığının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Hastanın yürürken ayaklarında ağrı yaşamasına, ayakkabı giyerken rahat edememelerine sebep olabilir. Hatta şişlik oluşabilir ve bu şişlik sonucu kapalı ayakkabı dahi giyilemeyebilir. Terlik gibi açık ayakkabılarla daha rahat etseler de oluşan görüntü sebebiyle konforun ciddi oranda bozulduğunu görüyoruz. Ayakta oluşturduğu çıkıntı ve bu çıkıntının ayakkabıda sıkışması sonucu bazı sorunlar oluşturabilir. Bunlara ciltte kızarıklık, ağrı ve ödem örnek olarak verilebilir."

ERKEKLERDE DE GÖRÜLEBİLİR

Uzun yıllar sivri burunlu ya da yüksek topuklu ayakkabı giyimine bağlı olarak ortaya çıkan hastalığın kadınlarda görülmesinin yanı sıra erkeklerde de görülebileceğini belirten Op. Dr. Akdağcık, “Bu hastalık herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, yani yaşa bağlı değildir” dedi.

'YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABILAR GİYİLMEMELİ'

Belirtileri yeni görülmeye başlanan bireylerde halluks valgusun bazı önlemler uygulanarak hafifletilebileceğini belirten Op. Dr. Akdağcık, “Öncelikle dar, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemeli. Ayakkabı seçimi hastalığın belirtilerini hafifletmek adına önemli. Hastalığın henüz erken dönemlerinde tedavi şansı daha kolay ve başarılıdır. Tedavinin ertelenmemesi gerekir. Ayrıca uzun süreli parmağın kötü pozisyonuna bağlı kireçlenmeye sebep olabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN