Kramp neden girer, nasıl geçer? İşte en kolay yöntemi

Kramp neden girer, nasıl geçer? İşte en kolay yöntemi

En çok bacaklarda kendini gösteren kramplar için uzmanlar, dehidrasyon, hareketsizlik veya aşırı hareketi neden olarak gösterirken, en büyük etkenin yaşam alışkanlıkları olduğu ortaya çıkıyor. İşte, kramptan kurtulmanın yolları...

Krampın nasıl geçeceği çoğu zaman nedenine bağlı olmakla birlikte, kramp giren bölgeye uygulanacak birkaç basit hareket krampın geçmesine ve bu acıdan kurtulmaya yardımcı olabilir.

KRAMP NEDİR?

Kramp, genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren ani bir kasılma veya kas kasılmasıdır. Kramplara kas spazmları neden olur.

Kas krampları ve spazmları en çok bacakta yaşanır. Bununla birlikte, el veya ayak spazmlarının yanı sıra ayaklarda, kollarda ve karın bölgesinde kramplar da yaygındır.

Anında rahatlama için, kası nazikçe gerin ve kasın gevşemesine yardımcı olmak için masaj yapın. Spazm başladığında kramplara ısı uygulamak da yardımcı olabilir.

kramp-neden-girer-nasil-gecer-iste-en-kolay-yontemi.jpg

KRAMP NEDEN GİRER?

Kaslardaki kramp veya spazmların genellikle açık bir nedeni yoktur. Bununla birlikte, sizi gece ayakta tutuyorlarsa veya antrenmanınızı yarıda kesiyorlarsa, şu dört yaygın nedeni keşfedin:

1) Dehidrasyon

Dehidrasyon klasik bir kramp nedenidir. Sıcak hava ve egzersiz, serin kalmak için terlerken vücuttaki suyu daha da tüketir.

2) Oturmak veya ayakta durmak

Uzun süre hareketsiz kalmak kramplara neden olabilir.

Uzmanlar, uzun süre işe gidip gelme veya hareketsiz işlerde çalışan insanlar genellikle kasları doğal olmayan pozisyonlarda kilitli olarak uzun süreler geçirdiğini söylüyor. Bu durumda, tedavi planının bir parçası, gün içinde molalar yaratmanın yollarını bulmak ve gerginliği azaltmak için ergonomiyi optimize etmektir.

3) Aşırı kas kullanımı

Uzun bir bisiklet yolculuğuna çıkarsanız veya yoğun bir egzersiz yaparsanız, kramp yaşayabilirsiniz. Beyinden ve omurilikten kasa inen sinirler aşırı heyecanlandığında, kas kramplarla tepki verebilir. Egzersiz rutininizin yoğunluğunu çok hızlı artırırsanız, kaslarınız yeni harekete alışmaz ve bu da krampları tetikleyebilir.

4) Mineral eksikliği

Elektrolitler ve diğer mineraller, vücudunuzu dengede tutmak ve kramp ve spazmlardan uzak tutmak için çok önemlidir. Bazı durumlarda, magnezyum, kalsiyum, sodyum veya potasyum eksikliği kramplara katkıda bulunabilir. Diyetinizi kontrol edin. Bu minerallerle dolu olan muz, fındık, tatlı patates, ıspanak ve yoğurt dahil olmak üzere yardımcı olabilir.

Kas kramplarınız tutarlıysa, uzun sürüyorsa veya aşırı şiddetliyse doktorunuzla konuşun.

kramp-3.jpg

BACAK KRAMPI NASIL GEÇER?

Kramplar vücudun farklı bölgelerinde görülse de en çok bacaklarda kendini hissettirir. Eğer bacağınıza kramp girdiyse şu hareketler, acınızın hafiflemesine ve krampın geçmesine yardımcı olacaktır:

* Kası gerin.

* Sıkışık bacak üzerinde durun.

* Kaslara masaj yapın.

* Ayağınızı esnetin.

* Ayak parmaklarınızı tutun ve kendinize doğru çekin.

* Krampı buz uygulayın.

* Ilık bir banyo yapın.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN