Uzmanlar uyardı! Hava kirliliğinde kanser tehlikesi

Uzmanlar uyardı! Hava kirliliğinde kanser tehlikesi

Son bulgulara göre hava kirliliği, meme ve prostat kanseri riskini önemli ölçüde artırıyor. "Anticanver Research" dergisinde yayımlanan bir çalışmada, hava kirliliğine maruz kalmanın meme kanseri riskini yüzde 45, prostat kanseri riskini ise yüzde 20 ila yüzde 28 oranında artırdığı belirlendi.

İngiliz “Daily Mail” kanser araştırmaları üzerine yayınlar yapan “Anticancer Research”in tamamını cuma günü yayımlayacağı hava kirliliği- kanser araştırmasından bazı bölümlerini paylaştı. Araştırmaya göre hava kirliliği sadece kalp ve solunum hastalıkları riskini değil kanser riskini de artırıyor.

KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

27 akademik çalışmanın incelendiği araştırmada akciğer hastalıklarına etkisi kanıtlanmış hava kirliliğinin kanserle de bağlantılı olduğu bildirildi.

Araştırmaya göre hava kirliliğine maruz kalan meme kanseri hastalarında ölüm riski, maruz kalmayanlara göre yüzde 80 fazla. Ciğerlerine kirli havayı çekenlerin kanserden ölme riski ise yüzde 22 daha fazla.

DNA HASARINA YOL AÇIYOR

Kanserle ilgili çalışmalar yapan İngiliz profesör Kefah Mokbel, hava kirliliğinin sigara, alkol kadar tehlikeli hale geldiğini ifade etti. Mokbel, kirli havadaki PM2.5 adlı ince partikülün vücuda girdiğinde, kansere yol açabilecek DNA hasarına yol açtığını ifade etti.

Araştırmada ayrıca hava kirliliğinin hormon bezlerini bozduğu, prostat kanseri riskini artırdığı da vurgulandı.

Öte yandan, Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) yeni raporuna göre, Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş şehir sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.

Uzmanlara göre, mümkün olduğunca kirli havanın olduğu bölgelerden uzak durulmalı. Yeşil alanlar artırılmalı ve hava kirliliğine karşı filtreli maskeler kullanılmalı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN