Meme kanserinin tüm kanser türleri içinden sık görülen kanser türü olduğunu vurgulayan Medicana Sağlık Grubu uzmanları, 2022 verilerine göre dünyada her yıl 2 milyon fazla kadına bu tanının konulduğunu belirtti. Türkiye’de meme kanseri yaş ortalamasının 50 yaş civarı olduğunu belirten uzmanlar, hastaların yüzde 17’sinin ise 40 yaş altında olduğunu kaydetti.
Medicana Sağlık Grubu uzmanları Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla uyarılarda bulundu. Meme kanserinin tüm kanser türleri içinde insanda en sık görülen kanser türü olduğunu vurgulayan uzmanlar, 2022 verilerine göre dünyada her yıl 2 milyon fazla kadına meme kanseri tanısı konulduğunu belirtti. Türkiye’de meme kanseri yaş ortalamasının 50 yaş civarı olduğunu belirten uzmanlar, hastaların yüzde 17’sinin ise 40 yaş altında olduğunu kaydetti. Uzmanlar ayrıca, sağlıklı yaşam biçiminin meme kanseri riskini düşürdüğünü, meme kanserinde erken tanı ve rutin kontrollerin tanı ile tedavideki başarı oranını yüzde 90’seviyesine taşıdığını söylediler.
DOĞUM VE EMZİRME RİSKİ AZALTIYOR
Hastalığın genetik olabileceğine dikkati çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İnci Öz, “Meme kanseri hastaları ve kızları, kız kardeşleri ve anneleri mutlaka genetik risk testi BRCA gen analizi yaptırmaları gerekiyor. Meme kanseriyle birlikte yumurtalık ve rahim kanseri riskini de görmek için mutlaka bakılması gerekiyor” uyarısında bulundu. Doğum yapmanın ve emzirmenin meme kanseri riskini azalttığını ve aynı şekilde yeniden ortaya çıkma riskini de düşürdüğünü belirten Opr. Dr. Öz, meme kanseri olan hastaların tedavi sürecini tamamladıktan sonra gebelik düşünmesini tavsiye etti.
HAZIR GIDADAN UZAK DURUN, AKDENİZ TİPİ BESLENİN
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karabulut da, belirtilere dair şunları söyledi:
“Memede daha önce görülmeyen bir asimetri, şişlik görülmesi ve ele bir kitle gelmesi gibi belirtiler bulunuyorsa meme kanseri ihtimali dolayısıyla doktora mutlaka başvurulması gerekir.” Prof. Dr. Karabulut, hastalıktan korunmak için de şunları tavsiye etti: “Ailede meme kanseri olup kendisinde BRCA gen pozitifliği olan bireylerde meme kanserinden korunmak için mastektomi yapılabilir. Meme Kanserinden korunmak için stresten uzak hareketli yaşam tarzı benimsenmeli (Haftada en az 3 saat egzersiz önerilir), sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmalı, kiloyu kontrol ederek obeziteden kaçınılmalı, hazır ve fast food tarzı gıdalardan uzak durmalı, sebze ağırlıklı Akdeniz beslenme alışkanlığı edinilmeli, radyasyonlu ortamlardan kaçınılmalı, hormon tedavilerini sınırlı kullanmalı, emzirmeyi uzun tutmalı (en az 6 ay).”
40’I AŞINCA DÜZENLİ MAMOGRAFİ ŞART
Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Türkan Öztürk Topçu da, meme kanserini erken teşhis etmek için en yaygın kullanılan yöntemlerden birinin mamografi olduğunu belirterek, “Kadınlar, düzenli olarak meme kendini muayene etmelidir. Bu, potansiyel meme değişikliklerini veya yumru tespit etmek için faydalı olabilir. Düzenli olarak bir meme uzmanı tarafından meme muayenesi yapılmalıdır. Bu erken teşhis için önemlidir. 40 yaşından itibaren kadınlar düzenli mamografi taraması yaptırmalıdır. Ancak, aile geçmişi, genetik faktörler ve kişisel risk faktörleri gibi durumlar göz önüne alındığında, bazı kadınlar için bu yaş daha erken olabilir” diye konuştu.