Zararlı diye herkes korkarak tüketiyormuş! Meğer tam bir şifa deposuymuş... İşte o mucize besin

Zararlı diye herkes korkarak tüketiyormuş! Meğer tam bir şifa deposuymuş... İşte o mucize besin

Potasyum kaynağı olmasının yanı sıra düzenli bir lif sağlayan patates, aynı zamanda bağırsaklarda da düzenleyici etkisi sayesinde kabızlık gibi sindirim sorunlarına şifa oluyor. Peki, patates nelere iyi gelir? Patatesin vücuda faydası var mı? İşte, patatesin faydaları...

Glisemik indeksi yüksek olduğu için şeker oranlarını yükselttiği düşünülen patatesin aslında doğru tüketildiğinde eşsiz bir şifa deposu olduğuna dair uzmanlar tavsiyede bulunuyor.

Patates yediğinizde ortaya çıkan değişimler, aslında vücudunuz için ihtiyaç duyduğunuz birçok gıdaya erişmenizle sağlıklı yönde ilerliyor.

PATATESİN BESİN DEĞERLERİ

Kabuklu pişmiş patates (yaklaşık 150 gram):

Kalori: 118
Toplam Karbonhidrat: 27 gr
Diyet Lifi: 2 gr
Toplam Şekerler: 1 g (doğal şeker)
Protein: 3 gr
Toplam Yağ: 0 gr
Doymuş Yağ: 0 gr
Sodyum: 5 mg
Potasyum: 515 mg
C vitamini: 18 mg

patates-neye-iyi-gelir.jpg

PATATESİN FAYDALARI NELER?

SİNDİRİMİ DÜZENLER

Kabuksuz bir patates, birkaç gram lif sunar, ancak uzmanlara göre, kabuğu patatesle birlikte yemek, bir gram daha lif ekleyecektir.

Bu durum sindiriminizin düzenlenmesine yardımcı olabilecek önerilen lif miktarına (günde 25 ila 38 gram) ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Kısacası, kabuklu patates ve sebzeler, meyveler, baklagiller ve kepekli tahıllar gibi diğer lif içeren yiyecekleri yediğinizde kabız olma olasılığınız daha düşük olabilir.

UZUN SÜRE TOK HİSSETTİRİR

Nutrients dergisinde 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yediğiniz patateslerin şekli tokluğunuzu etkileyebilir. Bu durum, patates nişastasının pişirildikten sonra yapısını nasıl değiştirdiğiyle ilgili.

Spesifik olarak, 2020'de LWT'de yapılan araştırmaya göre patatesleri kaynatmak, yavaş sindirilebilir ve dirençli nişastalar oluşturur. Böylece sonuçta sindirimi ve karbonhidrat emilimini geciktirir. Sonuç olarak, Nutrients tarafından yapılan 2018 araştırmasına göre, öğünleriniz patates içerdiğinde daha uzun süre tok ve tok hissedebilirsiniz.

Bu sayede fazla yemek yeme olasılığınız azalabilir veya yemekten kısa bir süre sonra atıştırma isteği duyabilirsiniz.

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Bütün patatesler, bağırsaklarınızdaki bakteriler tarafından fermente edilen dirençli nişasta içerir. American Journal of Potato Research dergisindeki 2019 araştırmasına göre bu durum, patateslerin bir prebiyotik olarak kabul edildiği, dolayısıyla bağırsaklarınızdaki "iyi" bakterileri beslediği anlamına gelir.

Bütün patatesleri ve sarımsak gibi diğer prebiyotik besin kaynaklarını birlikte yemek, sağlıklı bir mikrobiyomun korunmasına, sindirimin iyileştirilmesine ve bağışıklık sağlığının desteklenmesine yardımcı olur.

TANSİYONU İYİLEŞTİRİR

Sinirlerinizi, kaslarınızı, böbreklerinizi ve kalbinizi destekleyen bir mineral olan potasyum yönünden zengin olması organları düzenliyor ve kan basıncı düzeylerini doğru şekilde destekliyor.

Potasyum kan basıncının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Bir patates iyi bir potasyum kaynağı sağlar.

PATATES NASIL DAHA SAĞLIKLI TÜKETİLMELİ?

Pişmiş patateslerin glisemik indeksi nispeten yüksektir, bu da yemeğin kan şekerini diğerlerinden daha hızlı yükseltmesine neden olabilir.

Foods'ta yapılan 2022 araştırmasına göre, patates çeşidine ve pişirme yöntemine bağlı olarak patatesin glisemik indeksi 50 ile 111 arasında değişebiliyor.

Genel olarak konuşursak, eklenen lif sayesinde, kabuklu bütün patatesler ve kabuklu dilimlenmiş patatesler, sade püre veya kabukları soyulmuş patateslerden daha düşük glisemik indekse sahiptir.

2010 yılında The FASEB Journal'da yayınlanan daha önceki bir araştırma, önceden pişirilmiş, soğutulmuş ve yeniden ısıtılmış patateslerin taze pişmiş patateslerden daha düşük glisemik yüke sahip olabileceğini de buldu. Bu ipucu, patates tüketirken kan şekerinizi yönetmeye çalışıyorsanız kullanabileceğiniz bir stratejidir.

Patateslerin kan şekerinizi nasıl yükseltebileceği konusunda endişeleriniz varsa, kırmızı patates gibi daha düşük GI'ye sahip bir patates çeşidi seçebilirsiniz, yemeklerinizde daha küçük porsiyonların tadını çıkarın ve brokoli, karnabahar, yeşil fasulye gibi nişastalı olmayan sebzeleri tüketin.

Patates yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar yükseleceği de porsiyon büyüklüğünüze ve yemekteki diğer besinlere bağlıdır. Patatesleri diğer yüksek lifli bitki bazlı gıdalarla birleştirmek, daha iyi kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN