Çay üreticilerinin yürüyüş açıklamasının ardından Rize Valiliği'nden 'eylem yasağı' kararı

Çay üreticilerinin yürüyüş açıklamasının ardından Rize Valiliği'nden 'eylem yasağı' kararı

Rize'de çay üreticileri ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne yürüme kararı almasının ardından Rize'de, 5 gün boyunca bütün eylem ve etkinliklerin yasaklandığı açıklandı. Valilik yaptığı açıklamada basın açıklaması ve gösterilerde provokasyon olabileceği, güvenlik güçleri ve halka saldırlar düzenlenebileceğine dair bilgiler olduğu belirtildi.

Karadenizli çay üreticileri Çay Meclisleri çalışmasından sonra 12 Mayıs'ta ÇAYKUR'a yürüyüşü yapacaklarını açıklamıştı. Rize Valiliği, 12 Mayıs'tan itibaren 5 gün süreyle kentte basın açıklaması, protesto ve broşür dağıtımı gibi etkinliklerin yasaklandığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, basın açıklaması ve gösterilerde provokasyon yaşanabileceği, güvenlik güçleri ve halka saldırlar düzenlenebileceğine dair bilgiler olduğu belirtildi.

Bu gerekçelerle 5 gün boyunca tüm etkinliklerin yasaklandığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Rize ili mülki sınırları içerisinde 12.05.2022 - Perşembe günü saat: 00.00’dan itibaren 16.05.2022 - Pazartesi günü saat: 24.00’a kadar 5 (beş) gün süre ile; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 2911 Sayılı Kanunun 17’nci maddesinde istinaden yasaklanmasını; ilimizde düzenlenecek olan ticari reklamlar hariç olmak üzere, basın açıklaması, el ilan bildiri, broşür dağıtmak, afiş, poster asmak ve açmak, meşale yakma ve taşıma, anket yapılması, açlık grevi, oturma eylemi, stant, imza kampanyası, çadır kurma, protesto eylemi vb. eylem etkinlerin 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında mülki idare amirinin iznine bağlanması; ayrıca her türlü izinli/izinsiz toplantı ve etkinliğin huzur ve güven ortamını bozmaya teşebbüs edecek şahıslar ile işlenmesi muhtemel suçların tespitine yönelik kolluk tarafından izletilmesini, ses ve görüntü kaydının yapılarak kayıt altına alınması, karara uymayanlar ve yapılan ikazlara rağmen kararı ihlal etmeye devam edenler hakkında kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak değerlendirilerek 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu ile diğer ilgili kanun hükümleri kapsamında gerekli işlemlerin yapılacağı kamuoyuna saygı ile duyurulur."

RİZE VALİLİĞİ TARAFINDAN ALINAN KARAR YOK HÜKMÜNDE

Çay Üreticileri tarafından yapılan açıklamada ise "Rize Valiliği tarafından alınan yasak kararı yok hükmündedir" denildi. Çay Üreticilerinin sosyal medyadan yaptıkları açıklamanın tamamı şöyle:

"Üreticinin taleplerinin bu kadar kısa sürede yaygınlaşmasına karşı Rize Valiliği tarafından alınan yasak kararı yok hükmündedir. Rize Valiliği üreticilerin talepleri için topladığı imzalardan dahi korkuyor ve aldığı yasakla üreticinin sesini kısmak istiyor."

NE OLMUŞTU?

Karadenizli çay üreticileri, iki ayı aşkın süredir tüm Doğu Karadeniz'de sürdürdükleri Çay Meclisleri çalışmasının ardından 12 Mayıs'ta ÇAYKUR'a yürüyüşü yapacak. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinden Trabzon’a kadar olan bölgede il ve ilçelerde kurulan Çay Meclisleri'nin belirlediği talepler bu yürüyüş ile dile getirilecek. 12 Mayıs Perşembe günü saat 10.00'da tüm Doğu Karadeniz'den yola çıkacak olan çay üreticileri saat 14.30'da Rize’de buluşacak ve buradan ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önüne yürüyecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN