İstanbul'da 153 yıl önce rahibelerin kurduğu hastane kapatıldı! Nedeni, malumun ilamı oldu

İstanbul'da 153 yıl önce rahibelerin kurduğu hastane kapatıldı! Nedeni, malumun ilamı oldu

Galata'da bulunan özel hastanenin 14 Şubat 2025 tarihinde kapatıldığı fakat resmi açıklamanın henüz yapılmadığı ortaya çıktı. Hastanenin faaliyetlerine son verildi. İşte detaylar...

İstanbul'un Galata semtinde yer alan, 153 yıl önce Avusturya'dan İstanbul'a gelen iki rahibe tarafından kurulan Özel Sen Jorj Hastanesi kapandı. Osmanlı'nın kolera salgınının pençesinde olduğu dönemde yardım eden rahibelerin barakalarda verdiği hizmet hastanenin temellerini atmıştı. Hastane, Avusturya'daki merkezinin maddi sıkıntılar nedeniyle aldığı karar doğrultusunda faaliyetlerini sonlandırdı.

AVUSTURYA HASTANESİ KAPANDI MI?

Ekonomim'de yer alan habere göre, resmi bir açıklama henüz yapılmadı fakat 14 Şubat 2025 tarihinde hastane faaliyetlerine son verildiği, hastanede görevli göz hastalıkları uzmanı Sevim Erbek'in sosyal medya paylaşımıyla ortaya çıktı.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi makul fiyatlarla iyi sağlık hizmeti vermesiyle biliniyordu. Ayrıca İstanbul tarihi mirasının da önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.

galata-avusturya-hastanesi-kapandi-mi-neden-kapandi-sahibi-kim-5.jpg

AVUSTURYA HASTANESİ'NİN HİKAYESİ NEDİR?

Sen Jorj Avusturya Hastanesi'nin hikayesi, 1872 yılında İstanbul'da baş gösteren kolera salgınında, Avusturya'nın Graz şehrinden gelen iki rahibenin Galata Kulesi'nin yakınlarında hastaları tedavi etmesiyle başladı.

1893 yılında İstanbul'da yaşayan İtalyan bir doktorun şefkat rahibelerine yardım etmesiyle Türkiye'deki ilk Çocuk Kliniğini açılmış, ilerleyen yıllarda göz kliniği ve polikliniğinin ilave edilmesiyle hastaneye dönüştü. Aynı yıllarda rahibeler yönetiminde bir aşevi de hastane bünyesinde halka hizmet vermeye devam etti.

galata-avusturya-hastanesi-kapandi-mi-neden-kapandi-sahibi-kim-2.jpg

OSMANLI PADİŞAHLARI VE AVUSTURYA İMPARATORU HASTANENİN BAKIMINI ÜSTLENDİ

1914 yılına kadar Osmanlı padişahı ve Avusturya imparatorunun yer aldığı milletlerarası bir komite hastanenin bakım ve onarımı ile gelişmesine yönelik çalışmaları üstlendi.

Cumhuriyet dönemine kadar bu şekilde hizmetlerini sürdüren Avusturya Hastanesi, 1927 yılında yenilenen binasında çocuk sağlığı ve hastalıkları, göz hastalıkları ve yeni eklenen iç hastalıkları, cerrahi, kulak burun boğaz ve cilt hastalıkları alanında hizmet vermeye devam etti.

1995-2000 yılları arasında yaptığı ek bina yatırımı ile klinik kapasitesini arttıran hastane, 2003 yılında kadın hastalıkları ve doğum kliniğinin de açılmasıyla dahili ve cerrahi olmak üzere 13 farklı branşta, 4 erişkin ve 4 yenidoğan yoğun bakım olmak üzere 48 yatak kapasitesiyle hizmet veriyordu.

galata-avusturya-hastanesi-kapandi-mi-neden-kapandi-sahibi-kim-4.jpg

galata-avusturya-hastanesi-kapandi-mi-neden-kapandi-sahibi-kim-3.jpg

galata-avusturya-hastanesi-kapandi-mi-neden-kapandi-sahibi-kim-1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN