Kurban Bayramı'nda geriye kalanları topluyor 25 yıllık baba mesleğini canlandırıyor. Tüm ürünlere tek tek eliyle şekil veriyor coğrafi işaretli Sanat eserlerine dönüştürüyor. Adana'nın meşhur ürünleri o ustanın elinden çıkıyor.
Adana'nın Feke ilçesine bağlı tapan bölgesinde koç boynuzu ve çelikten yaptığı eserlerle adından söz ettiren bıçak ustası İlhan Tanrıverdi, Kozan Ticaret Odası tarafından alınan coğrafi işaret ile birlikte bölgenin son ustası oldu. Elinde şekillendirdiği ürünlerle sanata can veriyor Kurban bayramında toplanan koç boynuzları ile çelik bıçaklar üretiyor.
25 YILLIK BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Türkiye'de yalnızca birkaç kişinin kaldığı bıçak ustalığına büyük bir zevkle yapan İlhan Tanrıverdi, Kurban bayramında topladığı koç boynuzu ve çelik ile bıçaklar üretiyor. Bıçağı gelecek nesillere aktarmak için çalıştığını belirten Tanrıverdi, gençlerin şimdilerde daha çok para kazandıran işlere yöneldiğini belirterek usta yetişmediğinin altını çizdi.
25 yıllık baba mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Tanrıverdi, “Babam ustaydı bu mesleğe o yönlendirdi. Ben okuyacağım dedim ve okudum ama işe yaramadı. Babam 'gün gelir lazım olur' dedi ve baba mesleğini de öğrendiğim için devam ettiriyorum.'' şeklinde konuştu.
100 TL'DEN SATIYOR
Koç boynuzu ve çelikten ürettiği bıçakları 100 TL'den satan Tanrıverdi Koç boynuzu bulmakta zorlandıklarını söyledi. Usta yetişmediğine ifade eden Tanrıverdi, en küçük tapan bıçağının fiyatının 100 TL olduğuna da değindi. Kozan Bilim ve Sanat Merkezi öğrenci ve eğitmenleri de mesleğin son ustalarından ziyaret ederek tapan bıçağı yapımını yerinde görürken ustalardan meslek hakkında bilgi aldı.