Naci Görür, İstanbul'un zemini en zayıf ilçelerini açıkladı! Bu semtlerde oturanlar dikkat...

Beklenen Marmara depremine ilişkin değerlendirmelerde bulunan yer bilimci (jeolog) Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul'da beklediğimiz deprem minimum 7.2, maksimum 7.6. Bütün hazırlıklar ve senaryolar buna göre yapılıyor" dedi. Prof. Görür, İstanbul'da zemini sağlam ve zayıf olan ilçeleri de açıkladı. İşte, Naci Görür'e göre İstanbul'un zemini iyi ve kötü ilçeleri...

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli şubat ayında yaşanan depremler, 13.5 milyon insanın yaşadığı 11 kentte on binlerce insanın ölümüne, yüz binlerce binanın yıkılmasına neden oldu.

Cumhuriyet tarihinin en çok vefat yaşanan afeti olarak kayıtlara geçen deprem felaketi, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'nden geçen kısmının kırılması sonucu yaşanacak olası depremde İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde ne gibi sonuçları olacağını düşündürdü.

naci-gorur-tv100-sesimi-duyan-var-mi.jpg

İSTANBUL'UN DEPREME DAYANIKLI VE RİSKLİ İLÇELERİ HANGİLERİ?

TV100'de 17 Mart 2023 tarihinde yayınlanan 'Sesimi Duyan Var mı?' adlı programda, beklenen Marmara depremine ilişkin konuşan yer bilimci (jeolog) Prof. Dr. Naci Görür, kent genelinde zemini sağlam ve zayıf olan yerleri ilçe ilçe sıraladı.

TV100'de yer alan habere göre, Marmara Denizi sahilindeki tüm yerleşim yerlerinin depremi en şiddetli şekilde hissedeceğini belirten deneyimli bilim insanı, genel olarak İstanbul'un kuzey bölgelerinin depremden en az etkileneceğini söyledi.

Prof. Dr. Naci Görür, Candaş Tolga Işık'ın Ataşehir ilçesinin zeminini sorması üzerine, "Ataşehir zemini pek sağlam değil" ifadelerini kullanırken, "Büyükçekmece, Küçükçekmece çevresinde en ufak bir şey yapsan kayıyor" dedi. Zemini sağlam bölgelerden bahsederken ise, "Çamlıca'daki zemini sondajla bile zor kazarsınız" diye konuştu.


İSTANBUL'DA ZEMİNİ SAĞLAM VE ZAYIF İLÇELER HANGİSİ?

Prof. Dr. Naci Görür'ün İstanbul'u da vuracak olası Marmara depremiyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

* İstanbul'da beklediğimiz deprem minimum 7.2, maksimum 7.6'dır. Bütün hazırlıklar ve senaryolar buna göre yapılıyor.

* İstanbul'da 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunda eviniz sahile yakın bölgedeyse 9 şiddetinde hissedersiniz.

* Avrupa Yakası'nda daha fazla hasar olacak. İstanbul'da depremin şiddetini en az hissedecek ilçeler kuzeydeki yerlerdir. Oralarda da 7-8 şiddetini bulan yerlerde vardır.

* Istrancalar'a doğru giderseniz bu daha da düşer. Güney'de en fazla 9, Kuzey'de ise 6'ya kadar varır.

* Eski kayaların olduğu yerler sağlamdır. Özellikle sahilde plaj kumları ve vadilerin olduğu yerler hariç.

* Pendik, Tuzla, Maltepe, Kartal, Kadıköy'den kuzeye gidince sağlam zeminleri görüyorsunuz.

* Çamlıca'daki zemini sondajla bile zor kazarsınız.

* Ataşehir zemini pek sağlam değil. Avcılar'da zemin kabul edilebilir nitelikte, inşaat yapılabilir niteliktedir.

* Ama kimi yerlerde sıvılaşmanın olabileceği, deprem etkisini büyütebilecek yerler vardır. Buralarda depremin etkisi fazlalaşır.

* Büyükçekmece, Küçükçekmece çevresinde en ufak bir şey yapsan kayıyor.

2023/02/15/istanbul-deprem-haritasi.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN