Sizlerin EYT'ye ihtiyacı yok! O tarihten sonra sigortalı olanlar dikkat: 5-8-10 yıl erken emeklilik yolu açıldı!

Sizlerin EYT'ye ihtiyacı yok! O tarihten sonra sigortalı olanlar dikkat: 5-8-10 yıl erken emeklilik yolu açıldı!

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaşların prim günü ile ilgili araştırmaları da hız kazandı. Peki prim günü düşürülüyor mu? Tüm detaylar haberimizde.

Emeklilik hakkı kazanan vatandaşların yanında prim günü yetmeyen vatandaşlar da yeni çalışmaları yakından takip ediyor. Peki EYT yasasında prim gün sayısı düşürülüyor mu? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

PRİM GÜNLERİ İLE İLGİLİ YENİ ÇALIŞMALAR

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk etapta 2 milyon 250 bin vatandaş emeklilik hakkı kazandı. Yapılan yeni açıklamalara göre EYT yasasında yeni düzenlemeler geliyor ve Bağ Kurlu olan vatandaşlar için prim gün sayısının düşürülmesi için çalışılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan duyurulara göre prim günlerinde SSK formülü uygulanacak. Yeni sigortası olan vatandaşın emekli olmak için 7200 prim günü aranırken, Bağ Kurlu vatandaşlar da 9000 prim günü şartı aranıyordu. Yeni emeklilik düzenlemesi kapsamında artık Bağ Kurlu vatandaşlar için de 7200 prim günü düzenlemesi olması bekleniyor. Yani prim şartı 5 sene erkene çekilmiş olacak. Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklamalara göre küçük esnafın korunması gereken yeni bir model ortaya çıkacak ve prim günü düşürülecek. Bu kapsamda bakkal, berber, kuaför, marangoz, terzileri de içine alan küçük esnaflar için yeni düzenlemeler yapılmış olacak. Yalnızca küçük esnaf değil Bağ Kurlu olan bütün vatandaşların yeni düzenlemeye dahil edilmesi tahmin ediliyor. Bu kapsamda daha az prim günüyle emekli olma hakkı kazanılacak ve isteğine bağlı sigorta ödeyen vatandaşlar da yeni düzenlemeden faydalanabilecek. 

Prim Günleri İle İlgili Yeni Çalışmalar

Ancak isteğe bağlı sigorta ödeyenlerde kademeli sistem uygulanması tahmin ediliyor. Yeni düzenleme kapsamında herkesin prim gününden faydalanıp faydalanmayacağı ile ilgili bir açıklama henüz yapılmadı. Tahminlere göre yasa çıktıktan sonra sigortası başlayanların faydalanması bekleniyor. Prim gününde düşüşe gidilirken kısmi emeklilik de tekrar değerlendirilecek. SSK'lı olan vatandaşların prim gün sayıları sigortanın ne zaman başladığına göre değişkenlik gösterecek. 8 Eylül 1999 senesinden önce sigortası başlayanlarda 3600 prim günü şartı aranırken bu tarihten sonra sigortası başlayanlarda 4500 prim günü şartı aranıyor. Eğer prim günleri eşitlenirse 3 buçuk sene kuralı uygulanmayacak. 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortası başlayanların nereden emekli olduğu 3 buçuk seneki çalışmalara göre belirleniyor. Son 7 sene sigorta süresi yarıdan bir fazla olan 1261 gün çalışma şartına göre statüyle emekli olunuyor. 1 Ekim 2008 senesinden sonra sigortası başlayanlar çalışma hayatında en çok primi ödediği kuruma göre emekli olma hakkı kazanıyor. Prim günü eşitliği sağlanması durumunda Bağ Kurlu vatandaşın daha az prim ödemesi için 1261 gün SSK'lı çalışması durumu ortadan kalkmış olacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN