T3 T4 Tiroid nedir?

T3 T4 Tiroid nedir?

Tiroid bezi tarafından üretilen T3 T4 hormonları vücut için oldukça önemlidir. T3 T4 hormonları özellikle yetişkinlerde metabolizmaya dair işlevlerin düzgün çalışmasını sağlarken, bebeklerde fiziksel ve bedensel gelişimde büyük rol oynar.

T3 T4 hormonlarının eksikliği veya yüksekliği ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bununla birlikte T3 T4 Tiroid hormonları, hipertiroidizm ve hipotiroidizm teşhisinde kontrol edilen ve laboratuvarlarda en sık çalışılan testler arasında yer almaktadır. 

T3 T4 TİROİD NEDİR?

Tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3), bebeklerde beyin ve fiziksel gelişim ve yetişkinlerde metabolik aktivite için gerekli olan tiroid bezi tarafından üretilen önemli hormonlardır. 

Tiroid hormonları beyin, kalp, karaciğer, kaslar ve diğer organların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Düzenlenmemişse, tiroid hormonu dengesizlikleri, miksödem koması (tehlikeli derecede düşük tiroid hormonları) ve tiroid fırtınası (aşırı tiroid hormonu konsantrasyonu) gibi yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir. 

TİROİD HORMONU ÜRETİMİ NASIL OLUR?

Ön boyunda bulunan tiroid bezi iki tip hücreden oluşur: T3 ve T4 üreten foliküler hücreler ve tirokalsitonin (kalsitonin olarak da adlandırılır) üreten ve salgılayan parafoliküler hücreler. Tiroid, diyetimizde bulunan iyodu alır, onu bir amino asit, tirozin ile birleştirir ve onu T3  ve T4'e dönüştürür. T4 yalnızca tiroid bezi tarafından üretilir. T3'ün yaklaşık % 80'i, deiyodinasyon adı verilen bir işlem olan T4'ten bir iyot atomunun çıkarılmasıyla oluşur. Bu, öncelikle karaciğerde ve böbrekte meydana gelir, ancak T3, tüm dokularda olmasa da bazılarında da üretilir. T4'ün T3'e dönüşümünü engelleyen faktörler arasında stres, açlık, beta blokerleri, amiodaron, kortikosteroidler, iyotlu kontrast ortam ve propiltiyoürasil (PTU) bulunur. 

Tiroid bezi, tiroglobulin proteini içinde büyük miktarlarda T3 ve T4 sentezler ve depolar. 
T3 ve T4 üretimi, hipofiz bezi tarafından salgılanan tiroid uyarıcı hormon (TSH) tarafından düzenlenir ve bu da, hipotalamus tarafından salgılanan tirotropin salgılayan hormon (TRH) tarafından düzenlenir. Bu süreç, olumsuz bir geri bildirim döngüsü olarak çalışır. T3 ve T4 seviyeleri normalin altına düştüğünde, hipofiz bezi TSH üreterek tiroid bezini daha fazla hormon üretmesi ve kan seviyelerini yükseltmesi için uyarır. Düzeyler yükseldiğinde, hipofiz TSH üretimini azaltır.

Tiroid hormonları kan dolaşımına salınır ve tüm vücuda taşınır. Çoğu plazma proteinlerine bağlanırken, daha küçük bir kısmı hücrelere giren ve metabolizmayı tetikleyen serbest hormonlar olarak dolaşır. Serumdaki T4'ün % 99,95'inden fazlası ve T3'ün% 99,5'i tiroksin bağlayıcı globulin (TBG), transtiretin (TTR), albümin ve lipoproteinler gibi serum proteinlerine bağlanır.T4 için, yaklaşık % 75'i TBG'ye, % 10'u TTR'ye, % 12'si albümine ve % 3'ü lipoproteinlere bağlanır. Serumdaki minimum miktarda, yaklaşık% 0.02 T4, serbesttir veya bağlı değildir. T3 için yaklaşık% 80'i TBG'ye,% 5'i TTR'ye ve% 15'i albümin ve lipoproteinlere bağlanır. Serumdaki T3'ün yaklaşık % 0,5'i serbesttir. 

Biyolojik aktiviteden sorumlu olan kandaki serbest T3 ve T4 konsantrasyonlarıdır. Bağlayıcı proteinler, serumsuz T3 ve T4'ü sıkı sınırlar içinde tutar, ancak bu hormonların dokular için gerektiği kadar erişilebilir olmasını sağlar, bu nedenle hem depolama hem de tampon sistemleri olarak işlev görür. Örneğin, tiroid hormon salgılamayı bırakırsa, serumda depolanan hormonlar, hipotiroidizmin başlamasını geciktirmeye yardımcı olacaktır. T3 ve T4, bağlayıcı proteinlerden hızla salınır ve neredeyse anında kullanılabilir hale gelebilir. Tersine, bağlayıcı proteinler ayrıca dokuları tiroid sekresyonundaki ani artışlardan veya ekstra tiroidal T3 üretiminden korur. 

t3-t4-tiroid-nedir-2.jpg

BU HORMONLAR TİROİD FONKSİYONUNUN ÖLÇÜLMESİNDE NE ROL OYNAR?

Tiroid fonksiyonu aşağıdaki testlerden biri veya birkaçı ile değerlendirilir:

Serum TSH konsantrasyonu: Daha önce belirtildiği gibi, serumsuz T4 ve TSH konsantrasyonları arasında, serumsuz T4'teki çok küçük değişikliklerin TSH'de çok büyük değişiklikleri uyardığı bir ilişki vardır. Yüksek TSH seviyesi, zayıf tiroid bezi fonksiyonunu veya hipotiroidizmi gösterir. Tiroid yeterince hormon üretmiyorsa, hipofiz sürekli TSH üretmeye ve kana salmaya devam eder. Düşük TSH tipik olarak çok fazla tiroid hormonu veya hipertiroidizm üreten aşırı aktif bir tiroidi gösterir.  Hipofiz daha sonra TSH üretimini ve kana salınmasını durdurur. Normal aralıklar laboratuvarlar arasında değişir; ancak, tipik bir aralık 0.4 ila 5.0 mlU / L'dir.

Serum Toplam T4 konsantrasyonu: Bu hem bağlı hem de bağlı olmayan (serbest) T4'ü ölçer. Yüksek serum T4 hipertiroidizmi gösterebilirken, düşük seviye hipotiroidizmi gösterebilir. Ancak, yüksek veya düşük düzey bir sorunu göstermeyebilir. Örneğin, hasta hamile ise veya oral kontraseptif kullanıyorsa, seviyeler daha yüksek olacaktır. Astım, artrit ve diğer sağlık sorunlarını tedavi eden kritik hastalık, kortikosteroidler ve ilaçlar T4 seviyelerini düşürebilir. Bu ilaçlar, bağlanan protein miktarını değiştirebilir ve bu nedenle T4 seviyelerini doğru şekilde yansıtmayabilir. Normal aralıklar laboratuvarlar arasında değişiklik gösterecektir; ancak tipik bir aralık 4,6 ila 11,2 mcg / dL'dir (60 ila 145 mmol / L). 1
Serum Toplam T3 konsantrasyonu: Yüksek bir T3 seviyesi, T4 seviyesi normalse hipertiroidizm teşhisinin doğrulanmasına yardımcı olabilir. Normal aralık, laboratuvarlar arasında toplam T4'ten daha değişkendir; tipik aralık 75 ila 195 ng / dL'dir (1,1 ila 3 nmol / L).   

Serumsuz T4 konsantrasyonu: Bu, proteinlere bağlı olmayan T4'ü ölçer; düşük serbest T4 hipotiroidizmi gösterirken yüksek serbest T4 hipertiroidizmi gösterir.  Bu test, bağlanan proteinlerden etkilenmediğinden T4 seviyelerinin daha iyi bir gösterimini sağlayabilir.
T3 reçine alımı (T3RU): Serum tiroid hormonu bağlama kapasitesinin dolaylı bir ölçüsü.
Serbest T4 indeksi (FT4I): T4 ve T3RU'dan türetilir ve bağlı T4'e kıyasla ne kadar serbest T4'ün mevcut olduğunu gösterir. FT4I, yüksek T4 seviyesinin anormal miktarlarda TBG'den kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Tiroid disfonksiyonu taraması
Tiroid fonksiyon testleri (TFT), tiroid aktivitesini taramak, hipertiroidizm, Graves hastalığı, hipotiroidizm, Hashimoto hastalığı, tiroid nodülleri ve tiroid kanseri gibi hastalıkları teşhis etmek, ayrıca tiroid takviyesi tedavisi ve hipertiroidizmin tedavisini izlemek için kullanılır. Bazı klinisyenler tüm TSH ve serbest T4 hastalarını tarar, ancak bu maliyetli olabilir. Birçok laboratuvar, gereksiz laboratuvar testlerini sınırlandırmak için aşağıdaki gibi stratejiler kullanır

TSH normal ise, başka testlere gerek yoktur.

TSH yüksekse, hipotiroidizmin derecesini belirlemek için serbest T4'ü kontrol edin. 
TSH düşükse, hipertiroidizmin derecesini belirlemek için serbest T4 ve T3'ü kontrol edin.
Hipofiz veya hipotalamik hastalıktan şüpheleniliyorsa, hem serum TSH hem de serbest T4'ü kontrol edin. 

TSH normalse, ancak hastada ikna edici tiroid disfonksiyon semptomları varsa, T4'ü kontrol edin.

Bu tarama yöntemi, tiroid hastalığı riski taşıyan ancak tiroid bozukluğu tanısı konmamış hastalar için kullanılabilir. Hiper veya hipotiroidizm belirti ve semptomları gösteren normal TSH seviyesine sahip hastalar için veya hipofiz veya hipotalamik hastalıktan şüpheleniliyorsa, serbest T4 seviyesi çekilmelidir.

HİPOTİROİDİZMİN BELİRTİLERİ VE SEMPTOMLARI 

  • Genel enerji kaybı
  • Yavaşlamış metabolizma
  • Kilo almak
  • Bradikardi
  • Kuru cilt ve saç
  • Kabızlık
  • Soğuk hoşgörüsüzlük
  • Kabarık cilt 
  • Saç kaybı
  • Değişen biliş
  • Hiporefleksi
  • Kadınlarda adet düzensizlikleri / kısırlık
  • Çocuklarda bodur büyüme

HİPERTİROİDİZMİN BELİRTİLERİ VE SEMPTOMLARI

  • Sıcak basmaları, terleme
  • Taşikardi
  • Kaygı, sinirlilik
  • Kilo kaybı
  • Saç kaybı
  • Uyumakta güçlük, huzursuzluk
  • Ellerde titreme
  • Zayıflık
  • İshal
  • Duygusal dengesizlik, sinirlilik veya yorgunluk
  • Guatr
  • Nemli, terli cilt
  • Ekzoftalmi, kapak gecikmesi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN