Akıllı telefonlara dair yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı! Telefonu bu şekilde olanlar yandı:Tamamen kullanıma kapanacak

Akıllı telefonlara dair yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı! Telefonu bu şekilde olanlar yandı:Tamamen kullanıma kapanacak

Sinyal alınmayan telefonlarla ilgili yeni düzenleme 12.10.2023 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) olmasına karşın elektronik haberleşme şebekelerinin hizmetinden kesintisiz 1 yıl boyunca faydalanmayan cep telefonlarının bağlantıları sonlandırılacak. Peki, sinyal almayan telefonlar ne zaman kapatılacak? IMEI nedir, IMEI sorgulaması nasıl yapılıyor? İşte, konuyla ilgili tüm detaylar...

Sinyal alınmayan telefonlara dair bir süredir gündemde yer alan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan karar doğrultusunda; 1 yıldır sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI numaraları havuzdan çıkarılacak ve IMEI'ler tamamen kullanılmaz olacak. Kararın yasalaşacağı tarih ise merak ediliyor.

SİNYAL ALINMAYAN TELEFONLAR TAMAMEN Mİ KAPANACAK?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) hazırladığı "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayımlanan yönetmeliğe göre; kurumun MCKS'sinde kayıtlıyken alınan son sinyalin üzerinden aralıksız 1 yıl elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almadığı belirlenen cihazın haberleşme bağlantısı 24 saat içerisinde kesilerek, cihazlara dair kimlik bilgileri "siyah liste"ye alınacak. Önceden ise bu süre 7 yıldı.

c-h-7-1.jpg

Siyah listeye alınmış olan cihazın bir abone numarası ile tekrardan kullanılması durumunda cihaz kullanıcısının elektronik haberleşme hizmetlerinden faydalanma isteği, ilgili abone numarası bilgisiyle beraber işletmeci tarafından derhal kuruma bildirilecek.

Kuruma yapılan bildirimin ardından cihazın son kullanıcılarından birine ait abone numarası ile kullanıldığına dair kurumun yaptığı kontrolün olumlu sonuçlanmasıyla cihaza ait IMEI numarası yeniden kayıtlı hale getirilerek eşleştirilmiş beyaz listeye eklenecek.

Başvuru işlemleri cihazı kullanan son kişi tarafından e-Devlet'ten yapılacak. Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

c-h-7-2.jpg

IMEI NEDİR?

IMEI numarası, geçerli hatların tanımlanması amacıyla GSM şebekelerince kullanılmaktadır. Birleşik bir tanımlama numarası olarak cihaz üreticisi, marka, model ve teknik özelliklerle ilgili bilgi içererek, cihazın güvenliğini sağlar.

15 rakamdan oluşan IMEI numarasının tam adı; International Mobile Equipment Identity (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) olarak bilinmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN