Araştırma uyardı: Sosyal medya, çocukların psikolojisini zorluyor

Araştırma uyardı: Sosyal medya, çocukların psikolojisini zorluyor

ABD’de yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, sosyal medyada geçirilen sürenin artmasının çocuklarda depresyon belirtilerini tetikleyebileceğine işaret ediyor.

California Üniversitesi San Francisco'dan (UCSF) bilim insanlarının 3 yıl süren takibi sonucunda, çocukların günlük sosyal medya kullanım süresinin 7 dakikadan 73 dakikaya çıktığı, aynı zaman diliminde depresyon belirtilerinde ise yüzde 35 oranında artış yaşandığı bildirildi. Araştırmanın başyazarı Dr. Jason Nagata, sosyal medyanın yalnızca mevcut duygusal sorunları yansıtmakla kalmayıp bu sorunlara katkı sunabileceğini vurguladı.

Yaklaşık 12 bin çocuk üzerinde yürütülen çalışmada, 9-10 yaş aralığındaki katılımcılar 12-13 yaşlarına kadar izlendi. Aynı ekibin yaptığı bir diğer çalışmada ise 11-12 yaşındaki çocukların siber zorbalık mağduru olmaları halinde, bir yıl içinde intihar düşüncesi veya girişimi riskinin 2,6 kat arttığı ortaya kondu.

Araştırma, sosyal medyanın çocuklar için hem bağlantı kurma hem de risk barındırma potansiyelini taşıdığını gözler önüne seriyor. Dr. Nagata, sağlıklı dijital alışkanlıkların ancak açık, destekleyici ve örnek bir ebeveyn yaklaşımıyla mümkün olabileceğini belirterek şu öneride bulundu: “Yalnızca ‘bırak şu telefonu’ demek yerine, ailece ekran molaları yaratmak çok daha etkili olabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN