Google Play'de casus yazılım temizliği! Android telefonlarda Namaz vakti, QR kod okuyucu dahil birçok uygulamadan casus çıktı

Google Play'de casus yazılım temizliği! Android telefonlarda Namaz vakti, QR kod okuyucu dahil birçok uygulamadan casus çıktı

Dünya üzerinde 3 milyarı aşan android telefon piyasada elden ele dolaşıyor. Android telefonların uygulama merkezi Google Play'de casus yazılım barındıran pekçok uygulama kaldırıldı. Google'un yaptığı yazılım temizliğinde telefonlara en çok indirilen QR kod okuyucu, namaz vakti, tabela tanıma uygulaması, radar tespit aplikasyonlarına öncelik verildi. Söz konusu uygulamalara eklenen casus yazılımların kişisel verileri çaldığı tespit edildi.

Google Play, 60 milyona yakın telefona yüklenen ve içinde casus yazılım bulunduran uygulamaları yayından kaldırdı. Dünya üzerinde en çok indirilen namaz vakti, otoyol radar tespit, QR kod okuyucu gibi aplikasyonlara eklenen casus yazılımların android telefon sahiplerinin kişisel verilerini toplayarak üçüncü şahıslara gönderdiği tespit edildi.

alipay-5417253-1920.jpg

CASUS YAZILIMLAR ÖZEL OLARAK ÜRETİLDİ

Bu uygulamaları üreten yazılımcıların aktardıklarına göre, Measurement Systems tarafından, “SDK” adı verilen kodun uygulamaların içine yerleştirilmesi için yazılımcılara ödeme yapıldı ve en çok Orta Doğu, Orta ve Doğu Avrupa'yla birlikte Asya'dan veri talep edildi. Bu coğrafyalarda yaşayan 60 milyon insanın android telefonlarına eklenen casus yazılımlar topladıkları bilgileri üçüncü kişilerin dijital depolarına gönderdi.

smartphone-6977552-1920.jpg

GOOGLE PLAY MAĞAZADAN KALDIRDI

Uluslararası Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü ve Berkeley'deki California Üniversitesi'nde araştırmacı olan Serge Egelman ve Calgary Üniversitesi'nden Joel Reardon tarafından keşfedilen casus kodların Google'a bildirilmesiyle Google Play'da geniş ölçekli bir temizlik yapıldı ve pekçok uygulama sistemden kaldırıldı.

KES YAPIŞTIR YAPIYORSANIZ DİKKAT

“Coulus Coelib” olarak tanımlanan casus yazılım, içerdiği kodla uygulamaları çalıştıran kullanıcılardan çeşitli biçimlerde verileri topluyor. Bunlar, e-posta bilgileri, GPS verileri, telefon tanımlama işaretleri, Whatsapp mesajları indirilenler klasörü şeklinde sıralanıyor. Uygulamalar ayrıca kes-kopyala-yapıştır özelliği ile bazı hesaplarınıza girdiğinizde o bilgileri de rahatlıkla çalıyor.

Uzmanlar casus yazılım yoluyla yapılan veri hırsızlığının özellikle siyasi alanda muhalif olarak tanınan isimlerin özel bilgilerini çalmak ve ona şantaj yapılmak için kullanılabileceği uyarısında bulundu.

touch-screen-1023966-1920.jpg

CASUSLAR GERİ DÖNEBİLİR

Google söz konusu uygulamaları 25 Mart 2022'de Play Store'dan kaldırdı ama bu tamamen alanın güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü casus yazılımlar başka uygulamaların altına gizlenerek rahatlıkla yeniden geri dönebilir.

ABD Savunma Bakanlığı söz konusu olayın ortaya çıkmasından sonra "Ulusal Güvenlik" gerekçesiyle erişilebilir verileri satın aldığını doğruladı. Casus yazılımları ürettirdiği iddia edilen Measurement Systems, suçlamaların yanlış olduğunu ve ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ile hiçbir bağlantısı olmadığını söyleyerek raporu reddetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN