Twitch'te kara para aklama olayı nedir? Hangi yayıncıların adı geçiyor?

Twitch'te kara para aklama olayı nedir? Hangi yayıncıların adı geçiyor?

Twitch, kara para aklandığı haberleriyle çalkalanıyor. Platformun içinde kullanılan para birimi 'bit'ten bazı yayıncıların büyük miktarlarda alması, şüphe uyandırmıştı. Eline geçen bazı belgeleri paylaşan 'Jahrein' takma adlı Ahmet Sonuç, Twitch platformunun kara para aklanmasında kullanıldığını ileri sürdü. ABD merkezli şirket, konuyla ilgili inceleme başlattı. İşte, Twitch kara para aklama olayı hakkında bilgiler...

'Gamer' olarak adlandırılan bilgisayar oyuncularının en çok tercih ettiği canlı yayın platformu Twitch, kara para aklama ve dolandırıcılık iddiaları nedeniyle kamuoyunda yakından takip ediliyor. Amazon'a ait çevrim içi oyunların canlı yayınlandığı sosyal medya platformu Twitch, şüphe uyandıran bazı büyük ödemeleri araştırma kararı aldı.

Öte yandan kara para aklama işlemlerini gerçekleştiren kişiler, skandalın ortaya çıkmasının ardından kendilerini eleştiren bazı Twitch yayıncılarının ev adresi, kredi kartı numarası, kazandıkları para miktarları, aile üyelerini isimleri gibi kişisel bilgilerini ele geçirerek ifşa etti. Kimlik bilgileri sosyal medyaya sızdırılan yayıncılar, henüz somut atmayan Twitch yönetimine tepki gösterdi.

TWITCH FAKE BIT OLAYI NEDİR?

Twitch'te kara para aklandığı iddiaları geçen yıl bazı yayıncılar tarafından dile getirilmiş fakat gündem olmamıştı. 'Jahrein' rumuzlu Ahmet Sonuç, eline geçen bazı belgeleri paylaşması üzerine Twitch'te kara para aklama skandalı bir kez daha gündem oldu.

İddialara göre dolandırıcılar, kredi kartı bilgilerini çalıyor ya da elde ediyor. Bu hesaplardaki paralar ise 'bit' adlı sanal para olarak yayıncılara gönderiliyor, ardından da yayıncılar bu bitlerin yüzde 80'ini gönderen kişilere iade ederek kara para aklama işlemine katılıyor.

Aklanan kara paranın ortalama yüzde 20'si yayıncıda kalıyor, yüzde 80'i ise çalıntı kredi kartı bilgileriyle bağışı yapan kişiye gidiyor. Oranların yayıncıdan yayıncıya değiştiği de ayrıca belirtiliyor. İki taraf da gelir elde ediyor fakat süreç çalınan kredi kartlarıyla yapılan işlemler nedeniyle tamamen yasa dışı oluyor.

TWITCH'TE KARA PARA AKLAMA NASIL YAPILIYOR?

Kendilerine gelen teklifleri paylaşan bazı yayıncılar sayesinde ortaya çıkan bilgilere göre, Twitch üstünden para aklamak isteyen kişiler, seçtikleri genelde ufak kitleye sahip yayıncılara "Sizinle çalışmak istiyoruz, size düzenli bağış yapacağız" benzeri mesajlarla iletişim kuruyor.

Eğer yayıncı ortak çalışmayı kabul ederse, süreçte ikinci aşamaya geçiliyor. Para aklamak isteyen kişiler, ele geçirdikleri ya da yurt dışından satın aldıkları çalıntı kredi kartları üzerinden yayıncıya büyük miktarlarda 'bit' bağışı yapıyor. Bu yasadışı teklifi kabul eden yayıncılardan sadece düzenli yayın yapmaları isteniyor.

918c590261fb6592446946c93935b04a790b3483-vert.jpg

KARA PARA AKLAMADA HANGİ YAYINCILARIN ADI GEÇİYOR?

Bu iddialardan en çok etkilenen yayın kanallarının başında Türk Valorant geliyor. Bu kanallar büyük miktarlarda 'bit' aldıklarını kabul etse de, yasa dışı bir işlem gerçekleştirildiğini reddediyor.

Bu tür uygulamalara karşı geçen ay harekete geçtiğini açıklayan Twitch, geçen Eylül 2021'de Türkiye'de 150'den fazla ortağın yasaklandığını belirtti.

Twitch ayrıca şirkete ulaşan veya bu sorunlardan etkilenen birçok kişiye de yardım edildiğini kaydetti. Ancak birçok Türk Twitch izleyicisi, dolandırıcılıktan etkilendiğini söylüyor. Hatta bazıları 1000 dolardan fazla kaybettiklerini bildiriyor.

Ekim ayı başında Amazon'un canlı yayın uygulaması, siber saldırıya maruz kaldığını doğrulamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN