Telefona atılan format ne kadar güvenli?

Telefona atılan format ne kadar güvenli?

Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürecek şekilde format attığınızda tüm kişisel verileri temizlediğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Akıllı telefonlarını satmayı veya bir başkasına vermeyi düşünenlerin kişisel verilerini temizlemek için kullandığı en yaygın yöntem cihazı fabrika ayarlarına sıfırlamaktır. Bu yöntemle -tıpkı yeni alınmış gibi- telefonun tüm ayarları ilk haline döndürülür ve kullanıcıya ait veriler sıfırlanır.

En azından yaygın düşünce bu şekildeydi. Ancak Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yayınlanan yeni bir çalışma, Android telefonlarda atılan format sonrasında bile bazı verilerin cihazda kalabildiğini ortaya çıkardı. 

Özellikle eski cihazların satışı sırasında kullanılan fabrika reset yöntemi, Neowin haberine göre beş farklı satıcının ürettiği 21 ayrı cihazda test edildi. Android 4.4 ve öncesi sürümleri kullanan bu cihazlarda fabrika ayarlarına dönüş sonrası SMS, e-posta, kişiler ve üçüncü parti uygulamalara dair çeşitli bilgilerin izlerine rastlandı. Elde edilen "artık verileri" detaylı inceleyen araştırmacılar, tüm cihazı yetkilendiren ana Google hesabının bilgilerine bile erişmeyi başardı.

Araştırmacıların Android kullanıcılarına önerisi ise eski telefonlarına fabrika formatı atmadan önce, tüm cihazı şifreleyerek tüm depolama alanını anlamsız veriyle doldurmaları oldu. Eğer çok kritik verilere sahipseniz kesin çözüm ise eski cihazı tamamen ortadan kaldırmakKonuya ilişkin Google veya Android cihaz üreticilerden henüz bir açıklama gelmedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN