Türkistan’daki İmam Asım Türbesi’ne Çin kepçesi

Türkistan’daki İmam Asım Türbesi’ne Çin kepçesi

İngiliz Guardian gazetesi ve vatandaş gazeteciliği sitesi Bellingcat’in araştırması, Pekin’in Doğu Türkistan’daki kültür katliamını ortaya koyan son çalışma oldu. Buna göre, 2016-2018 yılları arasında bölgede en az 31 cami ve 2 türbe Çin yönetiminin emriyle yıkıldı. 91 ibadet yerindeki ciddi hasar uydu görüntülerine yansıdı. Uygur Türkleri’nin üç kez ziyareti Hacca eş saydığı İmam Asım Türbesi’nin etrafındaki tüm yapıların da yerle bir edildiği belirtildi.

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi ve İngiltere merkezli vatandaş gazeteciliği sitesi Bellingcat’in ortak araştırması, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 2016-2018 yılları arasında en az 31 caminin ve 2 türbenin, Çin tarafından yıkıldığını gösteriyor. Araştırma kapsamında aralarında İmam Asım Türbesi’nin de bulunduğu 91 ibadet yeri ve diğer dini mekanın eski ve yeni uydu görüntüleri incelendi. Gazeteye göre, bu süre içinde 31 camide ve 2 türbede ciddi hasar tespit edildi. 15 caminin ve 2 türbenin yıkıldığı belirtiliyor.

19-05/08/_106822798_gettyimages-1044607626.jpg

Uygur Türkleri, Hotan’da çölün ortasındaki İmam Asım Türbesi’ni 3 kez ziyaret etmenin Hacca gitmeye eş olduğuna inanıyor. Guardian’a göre, şimdi türbenin etrafındaki tüm yapılar yıkılmış durumda. Uydu görüntüleri, çölde 70 kilometre yürüyerek ulaşılan ve bölgede İslam’ın yayılmasına öncülük eden İmam Caferi Sadık için inşa edilen türbenin de yerle bir edildiğine işaret ediyor. Türbenin Mart 2018’de yıkıldığı tahmin ediliyor. Bu ayki uydu fotoğrafları türbenin çevresindeki yapıların da yıkıldığını gösteriyor. Hotan’da 1200’lü yıllarda inşa edilen Yutian Aitika Camii’nin ise 2018’in sonlarına doğru imha edildiği düşünülüyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN