Utanç günü

Utanç günü

Ankara Çubuk’ta kalabalık bir grup, şehit cenazesine katılan CHP liderine saldırdı. Kılıçdaroğlu saldırgan grubun linç girişiminden bir eve saklanarak kurtulabildi.

Siyasete uzun süredir hakim olan gergin ve düşman söylemi Türk siyasetinin yakın dönemindeki en büyük utançlarından birinin yaşanmasına neden oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ankara Çubuk’ta katıldığı bir cenaze töreninde linç girişimine uğradı. Jandarmanın yetersiz kaldığı saldırılar uzun süre devam etti. Tekme ve yumruk darbeleri alan Kılıçdaroğlu’nun götürüldüğü eve de saldırılar sürdü. CHP lideri bölgeden zırhlı araçla çıkarılabildi.

Kemal Kılıçdaroğlu, dün Ankara’nın Çubuk ilçesinde, Hakkâri’de Irak sınırında güvenlik güçleriyle PKK’lılar arasında çıkan çatışmada şehit olan er Yener Kırıkcı için düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cenaze töreni sırasında ve sonrasında CHP lideri bir grubun linç girişimine maruz kaldı. Hem cenaze töreni sırasında, hem de cenaze sonrasında büyük olayların çıktığı, yaşanan arbedede Kılıçdaroğlu tekmeli ve yumruklu saldırıya uğradı. Oldukça kalabalık grubun saldırısını önlemekte yetersiz kalan jandarma ve CHP liderinin korumaları yetersiz kaldı. Kılıçdaroğlu linç tehdidi altında bölgedeki bir eve götürüldü. Ancak evin çevresi de kısa sürede yine bu saldırgan kalabalık tarafından sarıldı. Saldırganlar, “PKK dışarı” sloganları atarak CHP liderinin bulunduğu evi taşladı. Olayla ilgili sosyal medyaya düşen görüntülerde polisin evin çevresinde bulunan kalabalığa bir müdahale gerçekleştirmediği görüldü. Olaylar gerçekleşirken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da aynı evde bulunduğu öğrenildi. Evin dışında toplanan saldırganlar, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ve Çubuk Kaymakamı Uğur Sezer’in grubun dağılmasına yönelik yaptığı konuşmalara da tepki gösterdi. Güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu ev çevresinde saldırganlar kapıları zorladı evi taşladı. CHP konvoyuna ait araçlar da taş yağmuruna tutuldu.

CHP’nin Çubuk İlçe yöneticisi Can Kaderoğlu ise emniyet görevlilerini de eleştirerek, olayları şöyle anlattı: “CHP ilçe yönetimi olarak, şehit ailesinin evini ziyaret ettik. Başsağlığı dileklerimizi ilettik. Hiçbir sorun yaşanmadı. Bugünkü saldırıda da köyden ve bölgeden kimse dahil olmadı. Biraz önce köy muhtarı ile de görüştüm. Kendisi de olayları dışarıdan gelen bir ekibin organize ettiğini söylüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş cenazeye geldiğinde ufak tefek kimi tepkiler oldu ancak Kemal Bey geldikten sonra grup tepkilerini artırdı. Saldırı uzun sürdü. Fiziki saldırının yanı sıra taş, sopa atıldı, ellerine ne geldiyse attılar. Saldırıyı çeşitli yerlere yerleştirilmiş kişiler başlattı ve organize etti. Kılıçdaroğlu’nu yaklaşık 10 kişilik görevli korumalar, 20’den fazla partili ve çok az sayıda güvenlik görevlisi korumaya çalıştı. Ciddi bir güvenlik önlemi yoktu. Oradaki görevlilere grubun biber gazı kullanılarak dağıtılmasını söyledik ancak cenazeye biber gazı sıkamayız dendi. Saldırı sırasında cenaze işlemleri yapılmıyordu ve bir saldırı vardı. Bu yönde bir adım atılmadı. Kemal Bey’in arabasına ve saldırıdan sonra girdiğimiz eve saldırılar devam etti.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. CHP’de olağanüstü toplantı çağrısı yapılarak CHP’li yönetici ve vekiller Ankara’ya çağrıldı..

CHP liderine yönelik saldııyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken linç girişime ve saldırılara karışanlar da tespit edilmeye çalışılıyor. Kılıçdaroğlu ve CHP’li bazı yöneticilerinin açıklamaları ile olayın önceden organize edilme ve güvenlik ihmali ihtimali de güçleniyor. Saldırı sonrasında bir eve götürülen Kılıçdaroğlu’nun, jandarmanın sorumluluk bölgesi Çubuk’tan polis özel harekâtçıları tarafından çıkartılması, ihmal iddialarını güçlendirdi. Jandarmanın yeterli önlemi almadığı iddiaları gündeme geldi. İlk belirlemelere göre, Kırıkçı’nın köyündeki cenaze törenine Çubuk’un yanı sıra Akyurt ve Ankara kent merkezinden gelenlerin olduğu belirlendi. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı ifade edilen cenaze törenine katılanlar arasındaki şüpheliler belirlenmeye çalışılıyor. Bu arada, saldırı sonrasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturma başlatırken, İçişleri Bakanlığı’nın da ihmal olup olmadığının araştırılması için müfettiş görevlendirdiği belirtiliyor. Müfettişler, alınan güvenlik önlemlerinin uygun ve yeterli olup olmadığını inceleyecekler.  ”

SALDIRGANLARIN NE ŞEHİRDE NE DE NAMAZA SAYGISI VAR

Çubuk’taki saldırının ardından önce zırhlı araçla köyden çıkarılan ardından da Ankara’ya ulaştırılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu partisinin genel merkezinde büyük bir kalabalık destek için karşıladı. Bina önündeki otobüs üzerinden konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, olayın “Köye dışarıdan gelenlerin tezgahı” olduğunu söyledi. Kendisine yapılan saldırının Türkiye’nin birliğine yapılmış saldırı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: Hiç kimse unutmasın... Kuruluş ve kurtuluşun partisi olan CHP’nin, Kuvayı Milliyecilerin partisinin genel başkanıyım. Şavşat’tan Ardanuç’a giderken PKK terör örgütünün saldırısına uğramıştım, aynı saldırının benzerini bugün yaşadım. Onlar sanıyorlar ki CHP’nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu biz saldırınca geri adım atacak, bir milim geri adım atmayacağım. Benim şehit cenazesine gitmemi istemiyorlar. Katılacağım. O şehitler 82 milyonun şehididir. Olaya şehit ailesi de üzüldü. Saldıranların şehide de saygısı yoktur, namaza da saygısı yoktur, inanca da saygısı yoktur. Bunlar Müslüman da değildir. Namazı bile kıldırmadılar. Ben Mehmetçik babasıyım. Şehitler ölmez vatan bölünmez, bu bizim şiarımızdır. Siz hangi yüzle şehit cenazesini kıldır mıyorsunuz? O köyde oturanların hiçbirinin kabahati yoktur. Dışarıdan gelenlerin tezgahıdır bu. Benim için darağaçları kurdular, her türlü tehdit de bulundular. Bir canım var; bu ülkenin bekası için, huzuru için, çocukların mutlu olması için bir can gerekiyorsa o canı vermeye hazırım. Hiçbir saldırı bizi yıldıramaz. Bu ülkeye bahar getireceğiz.”

CHP LİDERİNE ÜÇÜNCÜ SALDIRI

Kılıçdaroğlu, 30 Mart 2014’deki yerel seçimlerin ardından Meclis’te düzenleyeceği ilk grup toplantısı öncesinde de Meclis kulisinde Orhan Övet adlı bir kişininin yumruklu saldırısına uğramıştı. Yumruk gözüne isabet eden Kılıçdaroğlu, saldırgandan şikayetçi olmamıştı. Kılıçdaroğlu, 25 Ağustos 2016’da ise PKK’nın hedefi olmuştu. Kılıçdaroğlu’nun da içinde yer aldığı CHP konvoyuna Artvin’in Şavşat ilçesinden Ardanuç ilçesine giderken, Yanıklı köyü yakınlarında silahlı saldırı düzenlenmişti. PKK’nın üstlendiği saldırıda 1 jandarma eri hayatını kaybetmiş, 2 asker yaralanmıştı.

GERİLİM SİYASETİ BİTMELİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Şiddet, demokratik bir hak arama ve tepki verme yöntemi olamaz. Kimsenin hukukun dışına çıkmasına müsaade edilmeyecektir. Gerekli hukuki süreç başlatılmıştır.”

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu: Acılarımızı provokasyonlara alet etmek isteyenlere izin veremeyiz. Şehidimizin Ankara’daki cenazesinde CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı kınıyorum. Bu vahim olay, siyasi kutuplaşma ve gerilimin bir an önce geride bırakılması gerektiğini çok açık bir şekilde ortaya koymuştur. Başta siyasi liderler olmak üzere bütün siyasi ve toplumsal kesimleri, sağduyuya, her türlü teröre karşı omuz omuza vermeye, demokratik düzen içerisinde hareket etmeye ve kutuplaştırıcı siyasi söylemlerden uzak durmaya davet ediyorum.”

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım: “Şehitlerimizin acısını yüreğimizde hissettiğimiz bu günlerde birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyacımız var. Biz hep birlikte Türkiye’yiz. Gün ayrışma günü değil, teröre karşı birlik olma günüdür. Sayın Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Çok üzüntülüyüm, kendisine geçmiş olsun diliyorum. Türkiye’de siyasetçilere, hiç kimseye karşı bu davranışta bulunmaya hakkı yoktur. Bunun bir provokasyon olduğunu düşünüyorum.”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Sayın Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve bu saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Sayın Cumhurbaşkanın kucaklaşmaya çağırdığı bir dönemde bu saldırının yaşanması bütün milletimizi üzmüştür. Ayrışma ve kamplaşma ancak ülkemize zarar verir. Biz birlikte Türkiye’yiz, farklılıklarımızla bir arada yaşayarak güçlü olabiliriz. “

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ: “Şehit cenazelerinin siyasallaştırılmasının ne kadar tehlikeli olduğunu bu menfur saldırıda bir kez daha gördük. Bu milletin arasına nefret tohumları ekenler de artık bunun farkına varmalıdır.”

HDP: “Nefret söylemini kullanan, toplumu kutuplaştırıp gerginlik yaratan iktidar ittifakı bu saldırının sebebi olmuştur. İnanıyoruz ki, demokratik siyaseti bu ortamın yarattığı sorunları aşacaktır.”


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN