Yabancı yatırıma en kapalı 2'nci ülke Türkiye oldu

Yabancı yatırıma en kapalı 2'nci ülke Türkiye oldu

Pew Araştırma Merkezi'nin 15 ülkede yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'den ankete katılanlar, yabancı sermayenin yatırım için gelmesinin yüzde 46, doğrudan şirket satın almasının ise yüzde 24 oranında destekliyor. Buna göre Türkiye, 15 ülke arasında yabancı yatırıma en kapalı 2'nci ülke oldu. Sonuçları değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy 'İnsanlar globalde insan haklarını, rantın nereye gittiğini, gelir dağılımını gördüler. Yabancı sermaye gelse bile onun elde ettiği rantı sorgulayan bir toplum oluştu' dedi.

Pew Araştırma Merkezi'nin, 15 ülkede yaptığı 'yabancı yatırım' anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, Türkiye'den ankete katılanlar, yabancı sermayenin yatırım için gelmesinin yüzde 46, doğrudan şirket satın almasının ise yüzde 24 oranında destekliyor. Buna göre Türkiye, 15 ülke arasında yabancı yatırıma en kapalı 2'nci ülke oldu.

YABANCI SERMAYENİN ŞİRKET ALMASINA KARŞIYIZ

Toplumda yabancı yatırımlara karşı mesafenin, son yıllarda üst üste yaşanan dış politikadaki gerilimlerin ve belirli ülkelerle ve fonlarla yakınlaşılmasının etkili olduğu kaydedildi. Türkiye, yabancı sermayenin şirket satın almasına en katı bakan ülke. Katılımcıların yüzden 72'si yabancı ülkelerin, kendi ülkelerinde fabrika inşa edebileceklerini belirtiyor.

"HALKIN SİYASİLERE TEPKİSİ VAR"

Vatandaşların yabancı sermayeye bakış açısını değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, burada tepkinin siyasete karşı olduğunu söyledi. Ulusoy "Halkın yabancı sermayeye, yatırıma düşmanlığı yok. Sadece siyasilerin ortaklığı kanalıyla gelen işletmelere karşı tepkisi var. Yani örneğin bir konsorsiyum kurulup da içerideki belirli kişilere sermaye aktarımı veya ihale veriliyorsa halk buna karşı çıkıyor. Hep aynı kişiler, hiç değişmiyor. Bunun dışında halkın fabrikaya, iş gücü yaratacak bir mekanizmaya düşmanlığını ben kabul etmiyorum" dedi.

"RANTI SORGULAYAN BİR TOPLUM OLUŞTU"

Ulusoy şöyle devam etti: "Bu globalleşme aslında serbest piyasa ekonomicilerini vurdu. İnsanlar globalde insan haklarını, rantın nereye gittiğini, gelir dağılımını gördüler. Bütün verilerin de internette yayılmasıyla birlikte herkes sorgulamaya başladı. Yabancı sermaye gelse bile onun elde ettiği rantı sorgulayan bir toplum oluştu."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN