Aşure gününün önemi nedir, ne oldu? Aşure günü meydana gelen 10 önemli olay

Aşure gününün önemi nedir, ne oldu? Aşure günü meydana gelen 10 önemli olay

Çok sayıda kişinin merakla bekledikleri aşure gününe az bir zaman kaldı. Bu özel günde hem ibadet etmek hem de gelenekselleşen aşure tatlısı yapmak isteyenler aşure gümü ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilmek adına araştırmalar yapıyorlar. Bu araştırmalarda ise en çok aşure günü meydana gelen 10 önemli olay sorgulanıyor.

Muharrem ayının 10'uncu gününe denk gelen aşure günü, 2022 yılı içinde 18 Ağustos 2021 günü eda edilecek. Bu zöel günü sabırsızlıkla bekleyen ve hem ibadet edip hem de gelenek haline getirilen aşure tatlısını yapmak isteyenler hem aşure gününün önemini hem de aşure gününün çıktığı günde nelerin meydana geldiğini araştırıyorlar. İşte, aşure günü ile ilgili bilinmeyen detaylar..

Aşure günü, bilindiği üzere geçmiş zamanda peygamberlerin hayatı ile ilgili birçok önemli olayı yaşandığı gün olmasından dolayı çok önemli olarak kabul edilir. Adı arapçadan gelen ve orada "aşara" olarak ifade edilen kelime Türkçe'ye aşure olarak geçmiştir.

Aşure günü meydana gelen 10 önemli olay

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10'uncu gününe denk gelen aşure gününde, çok önemli olayların yaşandığı söylenirken, gelin bu olaylar nelermiş hep birlikte bir göz atalım..

Aşure gününü önemi nedir, ne oldu?

Aşure günü, Peygamberlerin tarihleri bakımından çok önemli olayların yaşandığı bir gün olarak kabul edilmiştir. İslam aleminde özel sayılan aşure gününde her yıl birlik beraberlik mesajları ve aşuret tatlıları yapılarak dağıtılır. Paylaşmanın ve aynı zamanda bolluk-bereket simgesi olarak tanımlanan aşure tatlısının yapılması ve dağıtılması yüzyıllardır gelenek haline getirilmiştir.

Hadis kaynaklarından elde edilen bilgilere göre ise aşure gününde Hazreti Nuh'un gemisi tufandan kurtulmuş, Hazreti Musa'nın da Kızıldeniz'i geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtardığı ifade edilir.

Aynı zamanda kültür tarihine yer alan .çok sayıdaki eserde de Hazreti Adem'in işlemiş olduğu bir günah sonrası tövbesinin kabul edildiği ve Hazreti İdris'in de diri olarak göğe yükseltildiği yazar. Hazreti İbrahim'in ateşlerde yanmamasının, Hazreti Yakup'un ise oğlu Yusuf'a kavuşmasının da aynı gün olduğu kabul edilirken aşure gününde ayrıca Hazreti Eyyub'un hastalıklarında iyileşerek ayağa kalkması ve Hazreti Yunus'un da balığın karnından çıktığı yine tarih bilgilerinde yer alır.

Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi olan Yezid bin Muaviye'nin ise 680 yılında Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile 72 ashabını şehit düşürmesi "Kerbela olayı" da aşure gününde meydana geldiği söylenir.

Tüm bu olayların aslında muharrem ayının 10. gününde yaşanması ise dini geleneklerde çok önemli ve yüce gün olarak sayılıyor. Yüzyıllardır müslümanlar aşure gününü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyorlar. Aşurenin ise Hazreti Nuh ile onun çağrısına uyarak gemisine binenlerin aşure aşını tüketmelerinden kaynaklı ortaya çıktığı söylenir ve müslümanlar o gün aşure kaynatarak paylaşma geleneğini devam ettirir.

Aşure günü meydana gelen 10 önemli olay

1. Hz. Musa Kızıldeniz'i yarar ve Firavun ile ordusunun sulara gömer.

2. Hz. Nuh ve gemizi Cudi Dağı'nın üzerine gemisini demirler.

3. Hz. Yunus balığın karnından kurtulur.

4. Hz. Âdem, işlediği günahtan tövbe eder ve affedilir.

5. Hz. İsa dünyaya gelir ve o gün semaya yükselir.

6. Hz. Yusuf, karedeşleri tarafından atıldığı kuyudan kurtulur.

7. Hz. Davud'un tövbesi kabul edilir.

8. Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'in doğar.

9. Hz. Yusuf'a hasreti nedneiyle gözleri kapanan Hz. Yakub görmeye başlar.

10. Hz. Eyyûb'un hastalığı şifa bulur ve iyileşerek ayaklanır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN