Herkes gitti o kaldı! Yıllardır köyün tek sakini

Herkes gitti o kaldı! Yıllardır köyün tek sakini

Aksaray'ın susuzluk nedeniyle terk edilen Gözlukuyu köyünün 30 yıldır tek sakini olan Selami Salman, eşinin de vefat etmesiyle bir başına kaldı. Herkes göç ederken o, kızının ameliyat masrafları nedeniyle tarlalarını sattığı için köyden taşınamadı.

Aksaray'ın merkeze bağlı köylerinden Gözlukuyu'da yaşayanlar su çıkmaması nedeniyle 1991 yılında köyü terk etti. Ancak bir kişi 30 yıldır kimsenin kalmadığı köyde tek başına hayatına devam etti.

Selami Salman, 30 yıl önce kalbi delik kızını ameliyat ettirebilmek için tarlalarını sattı. Bu nedenle diğer sakinler gibi köyden ayrılamadı. Selami Salman eşinin 10 yıl önce vefat etmesinden dolayı yıllarca doğup büyüdüğü köyde bir başına yaşadı.

2-001.jpg

Kızını Ankara'da tedavi ettirdiğini söyleyen Selami Salman, o yıllarda yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:

"Diğer çocuklarım da evlendi, köyde yaşamak istemeyip şehre taşındılar. Eskiden köyümüz 180-200 hanelikti. Her şeyimiz vardı, kahvemiz, bakkalımız, camimiz cıvıl cıvıl bir köydü. Benim çocukluğumun geçtiği köy, şimdi harabe gibi."

1-003.jpg

'ESKİ YERLERİN HAYALİNİ KURUYORUM'

Yiyecek ihtiyacını ise yakın köylere ve ilçeye giderek temin ettiğini belirten yaşlı adam, "Eski günlerimiz şimdiye bakarak çok güzeldi. İmece usulüyle çalışırdık. Kömbe, yufka ve mayalı ekmekler yapılırdı. Tüm kış boyuncu yerdik, hiç ekmek sıkıntısı çekmezdik. Şu anda her şey sıkıntıda. Kışın özellikle ekmeğimi kendim yoğurup yapıyorum. Yollar açıldığında gidip alıyorum ancak kış zor oluyor. Çamaşırımı yıkarım, suyu çeşmeden kendim doldururum. Kendim pişirir, kendim yerim. Sabahleyin erken kalkarım, sobanın odunlarını, kömürünü ayarlarım ve yakarım. Hemen çayımı da üzerine koyarım. Ekmeğimin arasına yağ, peynir ne bulursam onu koyar yerim. Hava güzel olursa köyün içerisinde gezerim. Eski yerlerin hayalini kurarım. Evin damına çıkar otlayan hayvanları izlerim" dedi.

3-001.jpg

'EŞİM ÖLDÜ KIYAMETİM KOPTU'

Selami Salman, 10 yıl önce eşinin kanserden öldüğünü ve hayatının daha da zorlaştığını, 30 yılı aşkın tek yastığa baş koyduğu hayat arkadaşını özlediğini anlatarak özlemini şu sözlerle dile getirdi:

"Keşke eşim ölmeseydi de hiçbir şeyim olmasaydı. Akşama kadar evimin üzerini temizleseydim de eşim ölmeseydi. Eşim öldü, kıyametim koptu. Allah kimsenin başına vermesin. Bundan zor bir durum yokmuş."

5-001.jpg

YARDIM BEKLİYOR

Salman, evinin çatısının aktığını, yağmur ya da kar yağdığında çok zorlandığını belirterek, devlet büyüklerinden yardım beklediğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN