Diyanet Başkanı ‘itibardan tasarruf olmaz’ demiş!

“Yerli otomobil” TOGG, 2023 genel seçimlerinde AK Partinin en önemli propaganda malzemelerinden biriydi. Şehir meydanlarında, belediyelerin önünde, büyük alışveriş merkezlerinde sergilediler. Dönemin bakanları, her gün bir bakan, mesela Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu (bu kadar örnek yeter) sosyal medya hesaplarından “Türkiye Yüzyılı’na TOGG” yakışır hashtaglarıyla, makam aracı olarak TOGG kullanmaya başladıklarını duyurarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük bir hayali gerçekleştirdiği için şükranlarını sunmuşlardı.

İktidar yoğun bir propaganda bombardımanı yapmıştı. En unutulmaz olanlardan biri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in TOGG ile ilk yerli ve otomobilimiz Devrim’in imal edildiği Eskişehir’e doğru yola çıkmasının bütün televizyonlar tarafından son dakika haberi olarak verilmesiydi.

TOGG’un tanıtım töreni de unutulmaz sahnelerden biriydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurdelasını kestiği TOGG’un duasını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, en görkemli cübbesiyle yapmıştı. Erbaş’ın TOGG töreninde dua etmesi de elbette ki AK Partinin seçim propagandasıydı.

Benim bu yazıyı yazma sebebim de tam olarak bu, Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş. İlginç bir Diyanet İşleri Başkanımız var, en basit Arapça konuşmayı anlamıyor, çok çok basit bir soruya tercümandan yardım istiyor ama biyografisinde Arapçayı da en iyi şekilde bildiği yazıyor. Neyse bu ayrıca bir yazı konusu.

Dün KARAR’ın manşetindeydi Ali Erbaş. Meğerse Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş da seçim döneminde TOGG’lu fotoğraflar veren, makam aracı olarak TOGG kullanacağını açıklayan iktidarın bakanları gibi TOGG’u garaja çekmiş, üstünü kapatmış. Makam aracı olarak tercihi duasını yaptığı yerli ve milli arabamız 1,5 milyonluk TOGG olmamış. Kendisine 15 milyon TL’lik Audi A8 istemiş.

Elbette kendisi için istemiyordur değil mi Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş?! Kesinlikle temsil ettiği makamın itibarını korumak için binmek istiyordur 15 milyon TL’lik aracı! Koskoca Diyanet’i temsil ediyor, itibardan tasarruf edecek hali yok ya!

Devletimize yok yoksul, fakir, ezik mi dedirtsin?!

Hay Allah!

Cümleler tanıdık geldi değil mi, gelir, kamu kaynaklarını hoyratça harcayan, milyonlarca liralık makam araçları aldıran, devlet imkanlarıyla kendilerine konfor düzeni kuran iktidar yetkilerinin kendilerini savunma cümleleri o yüzden tanıdık geliyor!

***

Mevzu şu: Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı “kamuda tasarruf” uyarılarına rağmen Diyanet İşleri Başkanının 15 milyon liralık makam arabası istemesi bir hayli enteresan.

Anadolu Ajansı 17 Temmuz 2023 tarihinde Maliye Bakanı Şimşek kamu kurumlarına kendi imzasıyla, deprem kaynaklı maliyetler haricindeki tüm harcamalarda tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin “tasarruf tedbirleri” konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin de yayımlandığını hatırlatan bir genelge gönderdiğini duyurmuştu.

Bakan Şimşek 16 Ocak 2024 tarihinde İçişleri Bakanlığının düzenlediği Valiler Toplantısında, 81 ilin valisine devletin içinde bulunduğu hali anlatmış, kamuda tasarruf uyarısında bulunmuştu:

“Tasarruf tedbirleri bütün bakanlıklar için önemli ama valilerimiz için daha önemli. Hepiniz tasarruf tedbirlerine uymakla mükellefsiniz. 2024 yılında biz bütçeye tam uyarsak bile 2,7 trilyon lira açık vereceğiz. O açığı nasıl finanse edeceğiz. Borçla. Borçla finanse etmek demek yüksek faiz sürecinde memleketin imkanlarının hizmet yerine faize gitmesi demektir. Harcadığımız para babamızın parası değil, milletin parası. Makam araçlarınızı satıp TOGG alabilirsiniz.”

Bakan Şimşek haklı, kamu yetkileri babalarının parasını harcamıyor, harcadıkları bizlerin parası.

Bakan Şimşek’in bu konuşmasını Diyanet İşleri Başkanı bilmiyor olabilir mi? Ya da tasarruf genelgesi Diyanet İşlerine gönderilmemiş olabilir mi?

Cumhurbaşkanlığının tasarruf genelgesi Diyanet İşleri Başkanlığını kapsamıyor olabilir mi?

Elbette ki bütün bu soruların cevabı hayır.

Ne düşündü acaba Sayın Ali Erbaş?

Bakanlar TOGG’u garaja koydularsa, onlar binmiyorsa ben niye bineyim diye mi düşündü?

Benim bakanlardan neyim eksik, onlar milyonluk makam arabasına biniyorsa benim niye Audi A8’im olmasın mı dedi?

***

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş bu israf sistemin sadece bir parçası sadece!

Asıl mesele Diyanet İşleri Başkanının nezdinde bir kez daha ortaya çıkan, toplumla iktidarı siyah ve beyaz gibi ayıran acımasızlığın, adaletsizliğin fotoğrafı.

Bir yanda evine ekmek almakta zorlanan halk. Bir yanda vatandaşın halini anlamakta zorlanacak kadar konforun içinde yaşayan iktidar ve cenahı.

Devletin itibarını şatafatta arayan… Aslında normal hayatlarında, kendi yetenek ve imkanlarıyla asla ulaşamayacakları konforu sağlamak için kullandıkları kamu kaynaklarını “devlet itibarı” argümanıyla maskeliyorlar, meşrulaştırıyorlar demek daha doğru.

Çünkü bir devlete itibar sağlayacak olan ne şatafatlı kamu binalarıdır, ne kamu makamında oturanların bindikleri milyonluk makam araçlarıdır ne de makam uçak filolarıdır.

Devlet yetkililerin milyon dolarlık arabayla gezdiği ama yönettiği vatandaşının evine ekmek götürmekte zorlandığı bir ülke itibarlı, büyük, güçlü bir ülke midir?

Dünya sefalet endeksinde Venezuela’yı bile geçen, sefalet sıralamasında 5. olan bir ülke itibarlı bir ülke midir?

***

Diyanet İşleri Başkanının 15 milyon liralık arabaya bindiği ama camiye giden vatandaşlarının ayağına ayakkabı almakta zorlandığı bir ülke nasıl bir ülkedir?
Dışarıdan o ülkeye bakanlar neye bakarak karar verirler?

Diyanet İşleri Başkanının arabasına mı, camiye giden vatandaşların üzerindeki elbiselerine, ayağındaki ayakkabılarına mı?

Dünyanın en büyük adalet saraylarını yapmak o ülkeyi adaletli bir ülke yapar mı? Hukuk devleti yapar mı?

Türkiye dünya hukuk sıralamasında kaçıncı sırada?

İktidar partisi siyasetçilerinin, bürokratlarının üç beş maaş aldığı ama yönettiği halktan her üç kişiden birinin işsiz olduğu bir ülke nasıl bir ülkedir?

Türkiye dünya refah endeksinde kaçıncı sırada?

Dünyada enflasyon oranı en yüksek ülke Türkiye… Yolsuzluk Algı Endeksinde ülkemiz bir yılda 14 sıra birden gerileyerek 115’inci oldu.

Bir ülkeye itibar sağlayacak bütün başlıklarda Türkiye gerilerde.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfının açıkladığı yıllık israf raporuna göre en büyük israf devletteymiş. Devletimiz Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf ediyormuş.

Yeniden TOGG konusunda dönecek olursak. Bir ülkenin marka değerini yükseltmesi için yerli ve milli markalarına ihtiyaç var. Bir markaya prestij sağlayacak olan da en önce o markanın kendi ülkesinde kullanılmasıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TOGG tanıtım töreninde “TOGG, prestijli bir Türk markası olarak dünyanın birçok ülkesinde yolları süsleyecektir” demişti.

İktidarın bakanlarının, kamu kurum yöneticilerinin kullanmadığı bir markayı dünyanın birçok ülkesi neden kullansın ki?!

Diyanet İşleri Başkanı Diyanet’e verilen Togg’u garaja çekmiş, kullanmıyor… Makam aracı olarak Togg kullanan kaç bakan var? Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan makam aracı olarak Togg’u kullanıyor mu?

YORUMLAR (128)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
128 Yorum