Yatırımlar dursun mu istiyorsunuz?

Tarih 30 Mayıs 2018: “Aklı olan, ülkesini seven yatırımları durdurur” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. 

O da ne? Vay hain, ülkenin kalkınmasını ve büyümesini mi istemiyorsun diye bir saldırı bir saldırı...  

Bakalım ne yazmışım? 

“Dünya Gazetesinin dünkü manşetini okuyunca “biz çoktan Venezuela olmuşuz da haberimiz yokmuş” diyor insan. Haberde ne diyor; “Her 5 kişiden 4’ü ABD ve AB’nin Türkiye’ye ekonomik baskı uyguladığına inanıyor.” Biz 2003 sonrasında 647 milyar dolar yabancının parasını bir güzel yemişiz. O parayı alıp döviz kazandırıcı yatırımlara maalesef yönelmemişiz. Dün gece Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun bir konuşmasına kulağım takıldı: “Ne kadar yatırım varsa durduracağız” diyordu. “Yatırımları durdurduktan sonra, içeriğine ve önem derecesine göre yeniden şekillendireceğiz” diyordu. Umut doğdu birden içime. Yıllardır üretim süreçlerinin önünü kapatan bir modelle yatırımları yönlendiriyoruz. Görüntüde gösterişi yüksek ama içi boş işlerle uğraşıp duruyoruz. Elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Öyle yabancı parası ile milli hava atma dönemi bitti artık. Kısacası artık dolar kurunu yüksek faiz vererek dengeleme süreci de gitgide güç kaybediyor. Birkaç yıl içerisinde kalıcı çözüm bulunmaz ise halimiz hiç iyi olmayacak. İşte bu noktada Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun açıklaması çok önemlidir. Ufukta görülen kara bulutların taşıdığı fırtına basit önlemlerle geçiştirilemez. Görenler için tehlike büyük ama görmeyenler için ortalık güllük güneşlik. Ne diyelim. Her toplum hak ettiği şekilde yönetilirmiş.” 

*** 

Evet, tespitlerimiz yukarıda. Hala faiz üzerinden dengeleniyor muyuz? Neydi o?: Dengelenme-Disiplin-Değişim... Yani Berat Albayrak’ın 3D’si.    

Fırtına vurdu mu?  

Önlem alındı mı?  

Hani uçacaktık?  

Hani bizi kimse tutamayacaktı?  

Hani şahlanacaktık? 

Ne hikayeydi dimi ama...  

Mayıs 2018’de o yazının dibindeki şu cümle çok iyiymiş: “Her toplum hak ettiği şekilde yönetilirmiş” 

Demek ki biz bu işsizliği, biz bu yoksulluğu, biz bu fakirliği, biz bu ayrımcılığı, biz bu yönetimsizliği hak etmişiz.  

Hakkımıza razı olalım.  

*** 

Bu yazı mı?  

Devlet 2018’den beri yatırımları nerede ise durdurdu. Genel Devlet Yatırım Oranı (topladığı paranın yüzde kaçını yatırıma ayırmış) yüzde 11,49 seviyesinden 3 yıldır yüzde 8,1 seviyesine düşmüş durumda.  

Kısaca yatırımları durdurmuşlar ama verimli yatırımları durdurmuşlar. Verimsiz Hazine garantili Müteahhit yatırımları son sürat devam ediyor. Hepimize geçmiş olsun.

YORUMLAR (52)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
52 Yorum