Güzel Müslüman olmak

Cemil (Güzel) olan ve cemali (güzelliği) seven Allah’ın kuluyuz.

Allah’ın “Güzel örnek” diye nitelediği Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.)’nın ümmetiyiz. (Ahzab,21)

“Müslümanlardanım” demek, ilahi kelamda “en güzel söz” olarak vasıflandırılmış. (Fussılet, 33)

Halik-ı zülcelal, “kainatın, hayatın ve ölümün yaratılış sırrını insanlardan hangisinin daha güzel bir hayat yaşayacağı, daha güzel ameller ortaya koyacağı imtihanı”na bağlamış. (Hud, 7, Mülk, 2)

Halik-ı zülcelal, kitab-ı keriminde insana “Dünyada da ahirette de iyilik – güzellik talep etmeyi” öğretmiş. (Bakara, 201) 20)

“Kötülüğün bile en güzel tarzda uzaklaştırılması” öğütlenmiş ilahi kelamda. (Mü’minun, 96, (Fussılet, 34)

Rasulullah Efendimiz, “Kişinin Müslümanlığının güzelliği, kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terketmesidir” buyurarak, Müslümanlığı güzel kılmak gibi bir gayrete işaret etmiş.

Yine Rasulullah efendimiz, bazı kişilerle ilgili olarak “Hasüne islamuhu – İslamı güzel oldu” değerlendirmesi yapmış.

“Güzel Müslüman” olmak diye bir şey var.

Güzel kalb, Allah zikriyle doyurulmuş bir kalbdir.

Güzel dimağ, dünyayı ahireti doğru okumuş ve temel tercihlerini buna göre yapabilmiş bir dimağdır.

Güzel el, infak eden bir eldir. Yetimin başını okşayan eldir.

Güzel dil, Hakkı söyleyen, zikreden dildir. Güzel söz, içinde yalan, aldatma, hile bulunmayan sözdür.

Güzel göz, Allah’ın yarattığı her şeyde hikmet bulan gözdür. Kur’an’a bakan gözdür. Kabe’ye bakan gözdür.

Güzel namaz, Allah için kılınan ve rükünleri tam yapılan namazdır. Allah’ın huzurunda bulunma hissi diri yaşanan namazdır. Daimi bir şekilde Huzurda bulunma hissi kazandıran namazdır. Ve bütün bu nitelikleriyle insanı her tür çirkinlikten koruyan namazdır.

Güzel oruç, bütün uzuvlarla birlikte tutulabilen oruçtur.

Güzel infak, içinde sadece Allah rızası bulunan, kişinin kendisini aradan çıkararak, bir elin verdiğini öteki duymayacak ölçüde mahfi yapılan infaktır.

Güzel baba, güzel anne, babalık annelik hukukunu bi hakkın yerine getiren ve evlatlarını Allah’a kulluk bilinci içinde yetiştiren annedir, babadır.

Güzel evlad, genç yaşta Allah’a kulluk bilincini kazanan, anne-babası, yanında yaşlandığında onlara şefkat kanatlarını geren evlattır.

Güzel devlet reisi, görevini amel defteri gibi görüp, ona her yazılanı hesabı verilecek bir davranış olarak gören ve titizlenen devlet reisidir.

Güzel Müslüman olmak, önce bizim için olmazsa olmaz. Çünkü o bizim hayat imtihanımız. Çünkü, Müslümanlığı biz ne kadar güzel yaşamışsak, ebedi hayatımız o kadar güzel olacak.

Ama “Güzel Müslüman” olmak, ayrıca bize bakıp, Müslümanlığın insan kalitesini ölçmek isteyenler açısından da çok önemli.

İslam’ın, yaşandığı ölçüde insanı güzelleştireceği muhakkak. Eğer bir yanımız çürümüş gözüküyorsa, o, İslam’la bizim aramıza giren mesafe sebebiyledir.

YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum