Allah inancının doğru yolu Kur’an’da

RAMAZAN YAZILARI

Kur’ân-ı Kerîm’in yüzlerce ayeti insan zihninin kavramasına uygun ifadelerle Allah’ı anlatır, tanıtır. O’nun varlığına, birliğine; ilim, irade ve kudretinin mükemmelliğine şahitlik eden evrendeki sayısız delillerinden örnekler gösterir. Doğru bir Allah inancı için en güvenilir yol, yine O’nun anlattıklarına kulak ve gönül vermektir. Bize Rabbimizi anlatan ayetlerden bazıları iniş sırasına göre şöyledir:

“Bütün övgüler âlemlerin sahibi olan Allah’adır. O çok merhametli, çok şefkatlidir. Sorgu gününün hâkimidir. (Ey Rabbimiz!) yalnız sana kul olur, yalnız senden yardım isteriz. Bizi doğru yola yönlendir; nimetler verdiklerinin yoluna; sapkınların yolundan esirge bizi” (Fâtiha 1/1-7).

“Her şey fânidir; yalnız azamet ve ikram sahibi Rabbinin zatı bakidir” (Rahmân 55/26-27).

“De ki: O Allah birdir. O bütün varlıkların kendisine sığındığı Allah’tır. Ne doğurmuş ne de doğurulmuştur. Hiçbir varlık O’nun dengi değildir” (İhlâs 112/1-4).

“Göklerde, yerde, ikisinin arasında ve toprağın altında ne varsa hepsi O’nundur. Sen sözü açığa vursan da (gizlesen de), O gizliyi de, gizlinin gizlisini de bilir. O, kendisinden başka tanrı olmayan Allah’tır. En güzel isimler O’na aittir” (Tâhâ 20/6-8).

“Gaybın (sırlar âlemin) anahtarları O’nun katındadır. Gaybın sırlarını O’ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde ne varsa bilir. O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez. O, yerin karanlıklarındaki tek bir taneyi bile bilir” (En‘âm 6/59).

“Söyle onlara: Ey kendi zararlarına haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz; Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir” (80-Zümer 39/53).
“O’nun hiçbir misli ve benzeri yoktur” (Şûrâ 42/11).

“Allah insanlara asla kötülük etmez; fakat insanlar kendilerine kötülük ederler” (Yunus 10/44).
“İşte seni de kendilerinden önce nice benzerlerinin gelip geçtiği bir ümmete gönderdik ki sana vahyettiğimizi onlara okuyasın. Onlar ise Rahmân’ı inkâr ediyorlar. De ki: “Benim rabbim O’dur, O’ndan başka tanrı yoktur; sadece O’na güvenip dayandım, dönüş de O’nadır” (Ra‘d 13/30).
“Doğu da batı da Allah’ındır” (-Bakara 2/115, 142).

“Kullarım sana beni sorduklarında (ey Peygamber, söyle onlara), ben gerçekten yakınım. Bana dua ettiğinde dua edenin niyazına karşılık veririm. Şu halde insanlar benden dilekte bulunsunlar, bana inansınlar; böylece umulur ki hakikate erişirler” (91-Bakara 2/186).

“Allah, hak ve adaleti ayakta tutarak, kendinden başka tanrı olmadığını bildirdi; melekler ve ilim sahipleri de bunu ikrar ettiler. (Evet) O’ndan başka tanrı yoktur; O mutlak güç ve hikmet sahibidir” (Âl-i İmrân 3/18).

“Göklerin ve yerin yönetimi Allah’a aittir. Allah her şeye kadirdir” (Âl-i İmrân 3/189).
“Göklerde ve yerde ne varsa Allah’ı tesbih eder. O, güç ve hikmet sahibidir. Göklerin ve yerin hâkimiyeti O’na aittir. O, yaşatır, O öldürür. O’nun her şeye gücü yeter. İlk ve son, gizli ve açık O’dur. O her şeyi gerçeğiyle bilir” (Hadîd 57/1-3).

“O, kendisinden başka tanrı olmayan Allah’tır; duyular ve akılla idrak edilemeyeni de edileni de bilir. O Rahmân’dır, rahîmdir. O, kendisinden başka tanrı olmayan Allah’tır; egemenliğin mutlak sahibidir, her türlü eksiklikten uzaktır, esenlik verendir, güven sağlayan ve kendisine güvenilendir, görüp gözeten ve yönetendir, üstündür, iradesine sınır yoktur, büyüklükte eşi olmayandır. Allah onların yakıştırdıkları ortaklardan tamamıyla münezzehtir. O, takdir ettiği gibi yaratan, canlıları örneği olmadan var eden, biçim ve özellik veren Allah’tır. En güzel isimler O’nundur. Göklerdekiler ve yerdekiler hep O’nu tesbih ederler. O üstündür, hikmet sahibidir (Haşr 59/22-24).

“Allah göklerin ve yerin ışığıdır” (Nûr 24/35).

Ruhumuz ve hayatımız, inandığımız Allah’ın ışığıyla hep aydın olsun inşallah…

YORUMLAR (45)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
45 Yorum