24 Haziran sandığının söyledikleri

Seçim sonuçları açık bir şekilde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zaferini anlatıyor. Siyasi rakiplerinin bu kadar yoğun odaklandığı bir seçimden oylarını artırarak çıkması 24 Haziran’ı bugüne kadar art arda kazandığı seçimler içerisinde en değerlisi haline de getiriyor. Sadece bu seçimi kazanmadı, girdiği bütün seçimleri kazanarak tarihi bir başarıya da imza atmış oldu. Yıllardır rakiplerinin formu sürekli değişse bile Erdoğan kazanmaya devam ediyor. Gereken mesajları veriyor, gereken ittifakları temin ediyor… Zafer de böyle geliyor.

Bu yönüyle Cumhurbaşkanı, MHP ile ittifaka giderek başkanlık seçimi için ne kadar isabetli bir siyasi strateji izlediğini göstermiş oldu. Hem Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı hem de Meclis’te partisinin çoğunluk riskini telafi etmiş oldu.

***

Bununla birlikte Erdoğan’ın birinci turda kazanması en güçlü senaryoydu. Oy oranını artırması hariç beklenmedik bir sonuç olmadı.

Seçim sonuçları ne anlatıyor peki?

1-) MHP, anketleri ve tahminleri yanıltarak beklentilerin üzerinde oy aldı. Böylelikle HDP’nin barajı aşmasına rağmen ittifak Meclis çoğunluğunu konforlu bir rakamla elde etmesini sağladı.

Gayet tabii, partiler arasında oy hareketleri anlamlı ve değerlendirmeye değer ama bugünkü yazının konusu değil.

2-) Muharrem İnce’nin, yüzde 30’u ve CHP oylarını yüksek oranda aşması kendisi için teselli sayılır ama seçimi ikinci tura taşıyamaması başarısızlıktır. Muhtemelen Akşener ve Demirtaş’ın Erdoğan’dan oy eksiltememesini bir mazeret olarak anlatacaktır. Bununla birlikte İnce, CHP’nin yakın geleceğinde genel başkanlık yolunu açtı diyebiliriz. Ki, kulisler zaten bunu işaret ediyordu.

3-) Saadet Partisi de sürpriz ama olumsuz anlamda. Kesinlikle bir hayalkırıklığı yaşadılar ve böylesine sansasyonel çıkışların siyasi geleceği açısından iyi bir örnek olmadıkları açıktır.

4-) AK Parti ile Erdoğan’ın oyları arasındaki mesafe de sürpriz oldu. 5-6 puan beklentiler dahilindeydi ama makasın 10 puana ulaşması AK Parti seçmeninin MHP’ye desteğini açıkça göstermiş bulunuyor. MHP, İYİ Parti’ye oy kaybederken AK Parti’den takviye yapmış görünüyor.

5-) Bu notu da sürpriz bekleyenlere yazalım. Sanılanın veya beklenilenin aksine MHP ile AK Parti arasında ve dolayısıyla Bahçeli ile Erdoğan’ın arasında bir sorun yaşanmayacaktır. Çünkü, Bahçeli başkanlık sistemine yürekten inanmaktadır ve işlerin bozulmaması için gereken özeni gösterecektir. Kriz veya görüş ayrılığı bekleyenler için bu ihtimal umutsuzdur…

6-) Türkiye’nin ne kadar başarılı bir seçim sistemine sahip olduğu ve bu geleneğin gücü de görüldü. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimini bir arada yapıp birkaç saat içinde neticelendirmek övünülecek bir başarıdır. Seçim sisteminin kalitesini gösterir.

Bunu özellikle not etmek gerekir. Ki, yeni dönem siyaseti gereksiz yere meşgul edilmesin.

***

Tekrar başa dönelim… Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece seçimi kazanmadı aynı zamanda ciddi oranda güvenoyu da alarak ülkenin çözüm bekleyen sorunlarına el atmakta sınırsız bir imkâna kavuşmuş bulunuyor. Bakanlık sisteminin de tabiatı gereği böyle olması en isabetlisi olmuştur.

Seçimler Türkiye için de demokrasimiz için de hayırlı olsun.

YORUMLAR (69)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
69 Yorum