Başkan adayım

Geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Trump yapay zekânın bütün devlet kurumlarında uygulanması için bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Bu tarihten itibaren devlet birimleri özel şirketlerden geri kalmamak için kolları sıvadı ve yapay zekâ uygulamaları konusunda adeta seferberlik ilan edildi. Hızlı bir şekilde yapay zekâya uyum sağlamak ve yapay zekânın nimetlerinden istifade etmek isteyen kurumlar evvela çalışanlarını yapay zekâ, veri bilimi ve veri analizi konularında eğitmeye başladılar. Bu eğitimlerden birisine ben de davet edildim ve bu kurumda çalışan devlet görevlileri ile yaptığımız görüşmelerde yapay zekâ üzerine yaptığım çalışmalar titizlikle incelendikten sonra derhal eğitim vermem konusunda mutabık kaldık ve eğitim takvimini belirledik.

Bilgisayarlar ve dolayısı ile robotlar önümüzdeki 10 yıl içinde 128 kat, 20 yıl içinde 8 bin kat ve 30 yıl içinde de bir milyon kat akıllanacaklar. Kuantum bilgisayarların devreye girmesiyle bu olay beklenenden daha da hızlı gelişebilir. Yapay zeka ve ilgili teknolojiler tüm ülkelerin iş piyasalarını büyük ölçüde etkileyecek. Hal böyle olunca neredeyse bütün meslekler makineler tarafından icra edilecek ve artık bir çok işte insanlara ihtiyaç kalmayacak.

Yapay zekâ algoritmaları birçok alanda insanları zaten sollamış durumda. Son yapılan araştırmalara göre yapay zekâ uygulamalarının laboratuvar analizleri, yüz tanıma sistemleri ve retina taramalar ile hastalıklara doktorlardan daha isabetli teşhis koydukları gözlendi. Bu durumda yapay zekâ ile doktorlar devre dışı kalıyor. Aynı şekilde yapay zekâ avukatlara da açık fark atıyor ve pilot olmadan uçak uçurabiliyor.

Her meslek alanına girecek olan yapay zekânın politikadan uzak durması da düşünülemez. Bu durumda gelecek seçimlerde başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere başkan adaylığına yapay zekâyı tavsiye ediyorum. Üstelik bunu yapan ilk ülke de biz olmayacağız. Zira 2020’de Yeni Zelanda’daki seçimlerinde yapay zekâ siyasetçisi SAM aday olacak. SAM, Facebook Messenger ve Twitter üzerinden kampanya başlattı. Seçmenlerin sorularını cevaplıyor ve eğitim, işsizlik ve iklim değişikliği hakkındaki projelerini anlatıyor.

Yeni Zelanda bu mevzuda yalnız değil. Rusya’daki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Alice adında bir kişi aday oldu. Alice bir yapay zekâ idi ve 25 bin oy aldı. Benzer şekilde, Tokyo’nun bir ilçesinde bir başka yapay zekâ Michihito da belediye başkanlığına aday oldu 4 bin oy aldı. Michihito en çok oy alan üçüncü adaydı.

Belediye başkan adayı olarak yapay zekâyı tavsiye etmemin çok özel sebepleri var. Öncelikle yapay zekâ aynı anda milyonlarca kişi ile aynı anda iletişim halinde olabilir ve ses tanıma sistemi sayesinde herkese ismiyle hitap edebilir. Araba ile işe giderken trafik durumuna göre size en hızlı güzegâhı söyleyebilir ve ilerledikçe en kestirme yolu yeniden ve yeniden hesaplayarak işe en kısa sürede gitmenizi sağlar. Eğer toplu taşıma araçları ile seyahat ediyorsanız sefer halindeki bütün araçlarla iletişim kurarak onların konumlarını ve hangi dakikada nerede olacaklarını bilir ve sizi ona göre yönlendirerek en kısa sürede hedefinize ulaşmanızı sağlar. Eğer işsizseniz bütün iş ilanlarını milisaniyeler içerisinde değerlendirip eğitim ve profilinize en uygun işi seçmenizi sağlar.

Yapay zekâ duruşunuzdan ve yüz ifadenizden hasta mı yoksa sağlıklı mı olduğunuzu bilir ve ona göre ilaç tavsiyesinde bulunur. Mahkemelik bir durumunuz varsa avukatlık yapar. Bilimsel bir mevzuyu öğrenmek isterseniz Dünya’nın en güzel ders anlatan profesörünü modelleyerek ders anlatabilir.

Çok büyük bir şirketiniz var ve çok veriniz varsa, veri analizi ve veri bilimi ile yapay zekâ, yapılacak işleri önemine göre sıraya dizip meseleleri en kısa sürede çözüme ulaştırır. Şirketinizin verilerinden tecrübe kazanarak masraflarınızı azaltmaya ve kârınızı yükseltmeye çalışır. Çalışanlarınızı yeteneklerine göre gruplara ayırıp işi ehline verir ve gereksiz elemanları uzaklaştırır.

Duygusal olarak birisiyle ilgileniyorsanız yüz tanıma sistemleri ile neyin nesi, kimin fesi olduğunu bulabilir ve ilişki durumunu size özetler. Ayrıca sizin özellikleriniz ve beklentilerinizi bildiği için aynı şekilde karşı tarafı da çok iyi tanıdığından elindeki istatistiki verilere dayanarak ilişkinizin yürüyüp yürümeyeceğini bile tahmin edebilir.

Başkanlığa seçilmesi halinde ise Dünya ekonomisini saniye saniye takip ederek gelecek hakkında tahminlerde bulunur ve ona göre gerekli önlemleri alır. Milisaniyeler içerisinde bütün uydu görüntülerini inceleyebilir ve bu görüntülerdeki yeşilliklerden her ülkenin ne kadar tahıl üreteceğini daha hasat yapmadan hesaplayabilir ve kendi nüfusunu da saniye saniye takip edeceğinden ne kadar ithalat ne kadar ihracat yapacağını ve gelir gider durumunu aylar öncesinden bilir ve gerekli önlemleri alıp pazarlıklar yapar. Ülkenin bütün kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirecek çözümleri üretir. Yetişmiş insan gücünü özelliklerine göre sınıflandırarak işi ehline verir.

Yapay zekâ bilimsel yayınları ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eder. Milisaniyeler içerisinde milyonlarca kitap okuyabilir ve bu kitaplardan elde ettiği bilgileri modelleyerek güzel şiirler ve hikayeler yazabilir ve sanat eserleri oluşturabilir. Hatta okuduğu her kitaptan bir film senaryosu yazıp anında oluşturacağı karakterlerle filmi canlandırabilir. Aralarda gösterilecek reklamlarda da çok hassas kararlar verebilir. Mesela erkeklere bayan ürünleri reklamı yapmazken bekâr insanlara da çocuk ürünleri reklâmı göstermez.

Yapay zekâ eğitim öğretim mevzusunda da çok iyidir. Kitapta yazılanları anında animasyon haline getirip belgesel tadında ders anlatabilir. Astronomi eğitimi verirken Güneş sistemini, gezegenleri, yıldızları galaksileri anında modelleyerek ekranlarda gösterir ve simülasyonlarla meselelerin kolay anlaşılmasını sağlar. Derslerde 3 boyutlu görüntüler ile tarih ve coğrafya öğretir. Tarihi savaşları anında temsili hale getirerek dersleri sıkıcı olmaktan kurtarır. Çocuklarınıza ev ödevlerinde yardımcı olur ve sorulara doğru ve anlaşılabilir cevaplar verebilir.

Yapay zekâ hatalarından ders çıkarmayı bilir ve veri arttıkça öğrenme modellerini güncelleyerek hatalarını günden güne azaltır. Yapay zekâ yorulmaz, yaşlanmaz ve uyumaz. Her daim 7/24 hizmet halindedir. Herkesin derdini dinlediği için herkesi memnun edecek çözümler üretmeye çalışır. Şimdi siz söyleyin: yapay zekâ seçilmeyi hak etmiyor mu?

YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum