Kariyerinize yapay zekayı ekleyin

tekno.jpg

Yapay zeka her alanda ciddi ilerlemeler kaydetti. Sağlıkta, bilim ve teknolojide, askeri alanlarda, tarımda, eğitimde, gazetecilikte, hukukta, bankacılıkta, otonom araçlarda, ve burada sayamadığımız her alanda yapay zeka çok güzel çözümler üretiyor ve insanların mesleklerini elinden almak için sıra bekliyor. Peki siz ne zaman yapay zeka öğrenecek ve gelen 30-40 yılın teknolojisini şimdiden öğrenip ona göre şekil alacaksınız? Yoksa hala twitter’dan günden takip edip, hiçbir faydası olmayan siyasi tartışmalarla vakit kaybedip, duygusal müzikler dinleyip, birbirinin tekrarı diziler izleyip, bazı istisnalar hariç,  hep 4 büyüklerin kazandığı maçları izleyerek ömrünüzü tüketmeye devam mı edeceksiniz?  

“Yapay zeka bana uygulanmaz, bizim işimiz farklı” demeyin. Yapay zeka tam da sizin işiniz ve mutlaka öğrenmelisiniz. 

Eğer öğretmen iseniz, yapay zekayı öğrenmek tam sizin işiniz. Çünkü öğrencilerinizi geleceğe hazırlayacaksınız ve yapay zekadan haberiniz yoksa, öğrencileriniz önümüzdeki 30 yılın teknolojisini kaçırmış olacak. Sizi göreviniz öğrencilerinizi geleceğe hazırlamak ve yüksek teknolojş öğretmek. Eğer yapay zekayı önce öğrenip sonra öğrencilerinize öğretemiyorsanız görevinizi yapmıyorsunuz demektir. Ayrıca yapay zeka yakın zamanda öğretmenlik mesleğini sizden alacak ve zaten kendisi bu işi daha iyi yapabiliyor. Yapay zeka her öğrenciye kendi seviyesinde ders anlatıyor ve bilgisayarlı görme (computer vision) kullanarak öğrencinin yüz ifadesinden dersi anlayıp anlamadığını fark edip seviyeyi düşürüyor veya yükseltiyor. Bu teknolojiyi öğrenmez ve öğretmetseniz tarih önünde sorumlu olacaksınız. 

Eğer iş insanı iseniz yapay zekayı öğrenmek tam da sizin işiniz. İşyerinizde işleri en kısa yoldan, en az masrafla, en optimum düzeyde nasıl yapılması gerektiğini size yapay zeka söyleyecek. Şirketinizin masraf ve israflarını azaltacak olan yine yapay zeka. Hangi işe hangi elemanı görevlendirmeniz gerektiğini yine yapay zekadan öğreneceksiniz. İşletmenizde rutin işlerin tamamını yapay zekaya yaptırabilir ve gereksiz eleman çalıştırmaktan kurtulmuş olursunuz. Kâr - zarar durumunuzu saniye saniye yapay zeka ile takip edebilir, veritabanınızdaki verileri hızlı bir şekilde ve gerçek zamanlı analiz edip, en kısa sürede önlem alma işi yine yapay zekanın yapacağı bir iş. Geçmiş verilerden tecrübe elde edip gelecek satış rakamlarınızı hava durumu kadar gerçekci tahmin edebilmek yine yapay zekanın sorumluluğunda. 

Eğer bilgisayar mühendisi veya programcısı iseniz yapay zeka tam da sizin işiniz. Çünkü yapay zeka sizin yıllar süren projelerinizi ve kodlarınızı bir kaç milisaniyede yapabilir. Siz sadece veritabanına bağlanıp veri çekiyor, sonra bunu müşterinize güzel bir formatta sunuyor ve gerekirse müşterinizden ekstra veri alıyorsunuz ve bu veriyi veritabanına yazıyorsunuz. Yapay zeka bunların da ötesinde bir şey ve o verirabanından verileri işleyip oradan bilgi çıkarmak, gizli trendleri bulmak ve geçmiş veriler ışığında geleceği tahmin etmek yapay zekanın işi. Veriler artık veri tabanına sığmayacak kadar farklı ve çok. Bu sebeple derhal yapay zeka öğrenmeli ve bütün interneti, resimleri, videoları, kitapları, dergileri ve gazeteleri de bir veritabanı gibi düşünmeli ve kendinizi geleceğe hazırlamalısınız. 

Eğer doktor iseniz ve henüz öğrenmediyseniz yapay zeka öğrenme konusunda biraz geç kaldığınızı söyleyebiliriz. Yapay zeka sizin yapabildiğiniz bir çok şeyi zaten yapabiliyor. Yapay zeka ile eğittiğimiz modeller hastalara teşhis koymada çok daha başarılı. Computer vision ile yapay zeka mikroskop kullanmadan ve laboratuvar çalışması gerekmeden kanser teşhisi koyabiliyor ve hastane kapısından giren hastanın yüz ifadesinden ağrı ve aciliyet derecesini yüksek doğrulukla ölçebiliyoruz.  

Eğer tarım ile uğraşıyorsanız yapay zeka tam da sizin işiniz. Uydu resimleri analizinden hangi ülkenin ne kadar ürün üreteceğini yapay zeka ile ölçebiliyoruz ve bir yıllık hava durumunu tahmin edebiliyoruz. Akıllı tarım ve sensörlerle hangi ürünün en zaman sulanmaya ihtiyacı olduğunu bulabiliyoruz. Böylelikle hem verimliliği artırıyor hem de gereksiz su israfını engellemiş oluyoruz. Tarım alanında yapay zeka uygulamalarını ve faydalarını burada anlatmakla bitiremeyiz. 

Diyelim ki edebiyatçısınız ve yapay zeka benim neyime diyebilirsiniz. Hayır yapay zeka tam da sizin işiniz. Çünkü milyonlarca kitap ve metni yapay zeka milisaniyeler içerisinde okuyabilir ve daha güzel bir metin yazabilir, daha güzel şiirler ortaya çıkarabilir.  

Eğer ilm yapımcısı iseniz, yapay zeka milisaniyeler içerisinde hiç yaşamamış sanal karakterler oluşurabilir ve lip sync denilen bir teknoloji ile istediğiniz metni istediniz sesden istediğiniz kişiye okutabilirsiniz. Eğer animasyoncu iseniz bütün sahne ve karakterleri yapay zeka ile oluşturabilrsiniz. 

Görüldüğü gibi topyekün yapay zeka öğrenmemiz gerekiyor. Değilse önümüzdeki 30 yıl daha yüksek teknolojiyi dışarıdan almak zorunda kalacağız ve milyar dolarlar dışarı akacak. 

YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum