Bu yemeği yapabileni eşi çok beğeniyor! Hem kolay hem lezzetli Ali Nazik kebabı tarifi

Bu yemeği yapabileni eşi çok beğeniyor! Hem kolay hem lezzetli Ali Nazik kebabı tarifi

Geleneksel Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Ali Nazik tarifi ile karşınızdayız. Her çatalda ayrı bir lezzet alacağınız, yerken bitmesini istemeyeceğiniz bu lezzetin gelin ayrıntılı tarifine birlikte göz atalım...

Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olan Ali Nazik' in ortaya çıkış hikayesi Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim dönemine kadar uzanıyor. Seferden dönen Yavuz Sultan Selim geçerken güzergahı üzerinde bulunan Gaziantep 'in Yavuzeli ilçesinde konaklar. Yavuzeli halkı, padişahı iyi ağırlamak için türlü türlü yemekler hazırlarlar. Elleri kınalı Anadolu kadınlarından biri patlıcanları ocakta közler, taze kuzu etini kavurur, yoğurdu sarımsaklar ve tuzlar, közlediği patlıcanları sarımsaklı yoğurt ile karıştırır ve kavurduğu eti bu karışımının üzerine alttaki karışım gözükmeyecek şekilde serer. Son olarak yemeğin etrafını yeşil biber ve domateslerle süsler ve yemeğini padişaha iletir. Yavuz Sultan Selim o kadar bu yemeği beğenmiş ki ‘hangi eli nazik yaptı bunu’ demiş” ve bu olaydan sonra günümüze kadar bu yemeğin ismi Ali Nazik olarak nesilden nesile geçmiştir. Şimdi hep beraber sultanların dahi bayıla bayıla yediği bu lezzetin ayrıntılarını öğrenelim;

MALZEMELER

Beğendisi için;

3-4 adet orta boy patlıcan

1 su bardağı süzme yoğurt

2 diş sarımsak

Tuz

Karabiber

Kıyması için;

250 g orta yağlı kıyma

1 Adet soğan

1 Adet domates

1 Adet yeşil biber

3-4 kaşık sıvı yağ

1 tatlı kaşığı biber salçası

YAPILIŞI

Dillere destan Ali Nazik yemeğine öncelikle kıymalı harcını hazırlamakla başlayalım. Bunun için yapışmaz bir tavada kıymayı alalım. Orta ateşte kıymayı kavuralım. Ardında üzerine sıvıyağı ekleyip 1 tur karıştırdıktan sonra üzerine küp küp doğradığımız kuru soğanı ekleyelim. Ardından doğranmış yeşil biber ve küp doğranmış domateslerinizi ekleyelim. Domatesler su salınca biber salçasını ekleyip, tuz ve karabiberini de ekleyelim. İşte kıymalı harcımız hazır. Şimdi de patlıcanlı kısma geçelim. Bunun için kullanacağımız patlıcanları, domates ve biberi ister fırında ister ocağın üzerine iyice közleyelim. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup bıçakla küp küp doğrayalım.

2917580-810x458.jpg

ALİ NAZİKLE EV HALKINIZI ŞAŞIRTIN

Diğer yandan ezilmiş süzme yoğurdu sarımsaklı hazırlayalım. Közlenip küp küp doğradığımız patlıcanlarla birlikte sarımsaklı yoğurdu birbirine karıştıralım. İçine tuz ve karabiber ekleyelim. Patlıcan beğendimizi servis tabağına yayalım. Üzerine sıcak kıymalı harcı da yayalım. Tabağın kenarlarını közlenmiş biber ve domates ile süsleyerek servis edelim.

Afiyet olsun..

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN