Bunu yiyen tabağın dibini sıyırıyor! İşte tabak dibi sıyırtan o yuvalama tarifi

Bunu yiyen tabağın dibini sıyırıyor! İşte tabak dibi sıyırtan o yuvalama tarifi

Gastronomi şehrimiz denilince ilk aklımıza hiç şüphesiz Gaziantep geliyor. Nadide şehrimiz Gaziantep' in başlıca lezzetlerinden biri olan yuvalama ile bugün karşınızdayız. İşte tüm detayları ile yuvalama tarifi...

Türk mutfak geleneğinin gözde mutfaklarından biri olan Gaziantep, lezzetli yemekleri ile her zaman ön planda. Geçmişten beri pek çok farklı kültürü içinde barındıran Gaziantep mutfağında yüzlerce birbirinden lezzetli yemekler yer almaktadır. Dünyanın ve Türkiye'nin birçok noktasından insanlar, çeşitli yemekleri ve lezzetiyle kendine hayran bırakan yemekleri, kendi yerinde deneyimlemek için Gaziantep’e seyahatler etmektedirler. Öyle ki bazı damak tadına düşkün olanlar, günü birlik uçakla sırf yemek yemeğe Gaziantep' e gidip gelmektedir. İşte Gaziantep' in o meşhur yuvalamasının ayrıntılı tarifi şöyle;

MALZEMELER

1 büyük kase haşlanmış nohut

Etli kemik

Yarım kilo süzme yoğurt

1 yumurta

2 yemek kaşığı un

Tuz

Yuvalama köfteleri için:

250 gram orta yağlı dana kıyma

2 su bardağı yuvalamalık pirinç unu (öğütülmüş pirinç)

Yarım çay bardağı irmik

1 adet kuru soğan

1 adet yumurta

Karabiber

Tuz

Üzeri için:

Sıvıyağ

Kuru nane

YAPILIŞI

Öncelikle nohutlarımızı geceden ılık su ile ıslatalım. Şimdi de yuvalamamızın köftelerini yapmaya başlayalım. Yoğurma kabının içine kıymayı, yuvalamalık pirinç ununu, yumurta, irmiği, rendelenmiş kuru soğanı, karabiberi, ve tuzu alıp 5 dakika boyunca yoğuralım. Ardından pişmemiş nohut büyüklüğünde tek tek yuvarlayalım. Yuvalama köftelerimizi buharda haşlayalım ve soğumaya bırakalım. Düdüklü tenceremizde etli kemiğimizi pişirelim.

basliksiz-3.jpg

YUVALAMA KÖFTELERİ İNCE İŞÇİLİK GEREKTİRİYOR

Düdüklü tencerenin kapağını ilk başta kapatmayalım. Kemiği koyduktan sonra ilk kaynadığında o suyunu döküp, yeni su ekleyip ve tencerenin kapağını kapatıp pişirelim. Bu yaptığımız işlem; her et yemeğinde ilk kaynayınca üzerinde oluşan kefinden (köpük) kısmından kurtulmak için. 25 dakika pişen kemiğe ıslanmış nohutları süzüp ekleyelim. 20 dakika daha pişirelim. Nohutunuzun cinsine göre pişmesini kontrol edin. Etleri kemikten ayırıp didikleyin. Tencereden kemiği çıkaralım. Derin bir kaba süzme yoğurdu, unu ve yumurtayı ekleyelim. Önce bu karışımı güzelce birbirine yedirelim. İçine çok az kemik suyundan kontrollü bir şekilde koyalım. Birden koyarsanız yoğurdunuz kesilecektir.

basliksiz-5.jpg

MİS GİBİ DUMANI ÜSTÜNDE YUVALAMA ÇORBASINI KİM İSTEMEZ Kİ!

Ilıyan yoğurtlu karışımı az az tencereye ekleyelim. Bir yandan karıştırmaya devam edelim. Bu arada yuvalama köftelerini de içine ekleyelim. Köfteler pişince, ayrı sos tenceresinde sıvıyağı ve naneyi kızdıralım. Üzerine dökelim. Çorbamız hazır. Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN