Bunu yiyen yerinde duramıyor! İşte bütün gün dinç tutan cevizli kuru incir reçeli yapılışı

Bunu yiyen yerinde duramıyor! İşte bütün gün dinç tutan cevizli kuru incir reçeli yapılışı

Geleneksel Türk mutfağında büyük bir öneme sahip olan reçeller çeşit çeşit kahvaltı sofralarımızı süslemekte. Bugün haberimizde sizler için özenle kuru incir reçeli tarifi hazırladık. İşte enfes kuru incir reçeli tarifi...

Türk Mutfağı’nda, Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez bir reçel kültürü vardır. Reçel, Osmanlı'da aynı zamanda şifa veren bir gıda olarak da değer görmekteydi. Zamanında saray mutfağının bir bölümü reçel yapımı için ayrılır ve burada gece gündüz reçel yapılırmış. Osmanlı’da kahve şekersiz içilirdi. Kahve öncesi bir kaşık tadımlık olarak da ikram edilen reçel, gümüş tepsilerde küçük kaselerde sunulurdu. Misafir bir kaşık reçeli tattıktan sonra kahvesini içer sonra lokumunu yerdi. Yabancı seyyahlar reçeli o kadar sevmiş ki, ikramın bir kaşıkla sınırlı kalmasını eleştirmiş, sarayı cimrilikle itham etmişler. Oysa durum farklıydı. Sunum adetinin temelinde toplum sağlığına verilen önem vardı. Kahvaltıların olmazsa olmazlarından reçeller; sofra kültürümüzün baş tacı. Bizde bugün sizler için kuru incir reçeli tarifi hazırladık. Sindirim dostu olan incir, ev yapımı ürünleri sevenlerin favorisi olan bu reçel, oldukça besleyicidir. İşte enfes kurun incir reçelinin ayrıntılı tarifi şöyle;

MALZEMELER

500 gram kuru incir

5 su bardağı (1 litre) su

3 bardak (500 gram toz şeker)

2 yemek kaşığı susam

1 tatlı kaşığı (10 gram) tereyağı

1 su bardağı iri iri parçalanmış ceviz içi

1 çay bardağı fındık kırığı

Yarım limon

YAPILIŞI

Dillere destan meşhur kuru incir reçeli tarifimiz için öncelikle kuru incirleri bol ve soğuk suda iyice yıkayalım. 3 - 4 kez yıkama işleminden geçirmeniz gerekebilir. Yıkadığımız incirleri bir süzgece alalım ve tamamen sularını süzdürelim. Yıkanıp suyu süzülen incirleri küçük küçük doğrayalım ve geniş bir kaba alalım. Geniş bir tencereye 5 bardak su ile 3 bardak şekeri alıp ocağın altını yakalım ve orta ateşte şeker eriyip su kaynayıncaya kadar bekleyelim. Kaynayan suya doğradığımız incirleri ekleyelim ve 15 - 20 dakika pişirelim. Kuru incirleri 15 - 20 dakika pişirdikten sonra ocaktan alalım ve iyice özdeşleşmesi için yarım saat dinlenmeye bırakalım.

maxresdefault.jpg

BU REÇELİ YEDİKÇE DOYAMAYACAKSINIZ

Pişen kuru incirleri dinlendirdikten sonra tekrar ocağa alalım ve ocağın altını açarak 10 dakika daha pişirelim. Ardından içine yarım limon suyu ve tereyağını da ekleyip bir 10 dakika daha kaynatalım. Ocaktan pişen kuru incirleri alalım ve ilk sıcaklığını atması için bir beş dakika kadar bekleyelim. Daha sonra içine ceviz ve fındık kırıkları ile susamı ekleyelim. Kenara alarak dinlenmeye bırakalım. Bir iki saat sonra dinlenen ve soğuyan kuru incir reçelini cam saklama kaplarına ya da kavanozlara alabilirsiniz. İşte kuru incir reçelimiz hazır.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN