Evde Lahmacun Yapılır? Lahmacun yapımı Püf Noktaları Nelerdir?

Evde Lahmacun Yapılır? Lahmacun yapımı Püf Noktaları Nelerdir?

Artık tüm dünyanın adını ve lezzetini bildiği lahmacun, ülkemizin efsane aperatif yemeklerinden biridir. Öyle ki sevmeyeni neredeyse yoktur.

Artık tüm dünyanın adını ve lezzetini bildiği lahmacun, ülkemizin efsane aperatif yemeklerinden biridir. Öyle ki sevmeyeni neredeyse yoktur. Yapım aşaması zorlu bir süreç olsa da; gün sonunda çekilen zahmetlere değmiş dedirten bir emek çıkar. Genellikle restoran ve lokantalarda yemeğe alıştığımız lahmacunu pandemi nedeni ile ve kısıtlamanın da etkisi ile daha güvenli alanlar olan evde yapmayı hiç düşündünüz mü? İşte tadını özleyenler ve dışarı çıkmadan ben bu işi yaparım demek isteyenler için mükemmel bir lahmacun yapmanın püf noktaları.

Tarifi

Lahmacun tarifi için malzemeler genellikle kolay bulunan ve kıyma dışında çoğu uygun fiyatlı ürünler olarak bilinir. Yemeği yapmaya başlamadan önce tüm iç malzemeleri iyice kıyarak bir kapta karıştırın. Bunları bir köşeye alarak hamur içine dahil etmek üzere bekletebilirsiniz. Lahmacun hamurunu hazırladıktan sonra ise güzelce ve ince bir şekilde açılmış alt tabanı yağlamadan malzemeyi doldurarak pişirmeye alabilirsiniz.

Malzemeler

Hamuru için;

2,5 su bardağı un

1 çay kaşığı kuru maya

İsteğe bağlı azaltılabilir 2 çay kaşığı tuz

1 su bardağı su

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı veya zeytinyağı

İç harcı

300-400 gram kıyma

3 demet maydanoz

3 adet sarımsak

1 kuru soğan

1 acı veya tatlı biber

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı karabiber

İsteğe bağlı 1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı

Hazırlanışı

Lahmacun yapmaya başlamadan önce tüm iç harcı malzemeleri hazırlayarak kenara koyun. Daha sonra 2 su bardağı unu bir kap içine koyup tuz ve maya ile harmanlayarak ılık su eşliğinde yoğurun. Hazırlanan hamuru yaklaşık 30-40 dakika boyunca oda sıcaklığının uygun olduğu bir yere koyarak mayalanması bu bekleyin. Mayalanan hamuru 6 adet çıkacak şekilde beze yaparak hazırlayın.

Yapılışı

Bezelenen hamuru merdane ile ince bir şekilde açarak tezgah üzerine yayın

Daha önceden hazırlanmış iç harcı açılan hamurun üzerine dökerek kenarlara sıfır olacak şekilde iyice uygulayın

Pişmeye hazır hale gelen lahmacunları ilk olarak teflon tavada hafif bir şekilde pişirin.

Daha sonra 150° ile ısıtılan fırına koyarak kenarları iyice kızarana kadar ve hamur altı kabarcıklar çıkarmaya başladığında lahmacunları çıkarabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.

Püf Noktaları

Lahmacun yapımı zor gibi görünse de esasen oldukça basit bir tariftir. Hazırlanma aşaması el becerisi ve lezzeti isteyen bir safha olsa da işin püf noktalarını bilenler için gayet tatmin edici bir sonuç almak mümkündür. Lahmacun yapmaya karar verdiğinizde ilk olarak kuzu kıyma almaya özen gösterin.

Yemeği lezzetli hale getiren her ne kadar becerikli eller gibi görünse de iç malzemeler bu başarıya kesinlikle dahildir. Kuzu eti de bu lezzetin anahtar sırrıdır. Daha sonra baharatlar ile zenginleşen iç harç malzemeleri aşırıya kaçırdığı zaman tadı abartılı hale getirir. Bu nedenle malzemeyi hazırlarken baharatın daha çok lezzet vereceği yanılgısına kapılmayın.

Öte yandan hazırlama süreci en zor kısım gibi görünse de pişirme teknikleri de dikkat gerektiren bir husustur. Lahmacun tabanı oldukça ince bir hamur olduğu için fazla ısı ile pişirilmesi kurumaya neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için fırının ayarını oldukça düşük bir seviyede açarak kontrol altında pişirmek makuldür. Eğer tavada pişirmek istenirse yine el kontrolü ile sürekli çevirerek ve hamur dibine fazla yağ eklemeden pişirilir.

Sunum Önerileri

Hazırladığınız bu muhteşem lezzeti yine göz alıcı bir şekilde sunabilirsiniz. Bunun için son dönemlerin ilgi çekici sunum malzemesi olan bambu sunum tahtaları veya seramik görünümlü tabanlıklar ile sunabilirsiniz. Daha klasik ve geleneği bozmayacak şekilde sunmak istiyorsanız işlemeli yuvarlak bakır sahanlar veya düz küçük tepsileri kullanabilirsiniz.

 

​​​​​​

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN