Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu yöntemi mutlaka deneyin! İşte püf noktaları ile yoğurt mayalama

Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu yöntemi mutlaka deneyin! İşte püf noktaları ile yoğurt mayalama

Hazır yoğurtlara son verin! Bugünlerde yoğurt, ekonomik zorluklardan kaçınmak ve saf bir besin kaynağından faydalanmak adına kritik bir besin olarak kabul ediliyor. Bu durumda, özellikle yoğurt mayalama, yani kaya kıvamında bir yoğurt oluşturma süreci, özen gerektiren birkaç noktaya sahip olabiliyor. Ancak kaya gibi yoğurt nasıl mayalanır? Ayrıntılar haberimizde mevcut.

Son zamanlarda, yoğurt mayalamayı kendi başına yapanlar artmakta. Bu durum hem maliyetleri düşürüyor hem de sağlık durumunu daha ileriye taşıyor. Çocuklarınızın büyüme ve gelişiminde ev yoğurdu kritik bir önem arz ediyor. Eğer siz de eşinize, çocuklarınıza daha sağlıklı ve besin değeri yüksek bir yoğurt yapma arzusunda iseniz, tarifimizi inceleyebilirsiniz. Peki, taş gibi yoğurt nasıl yapılır? Hangi malzemelere ihtiyacımız var? İşte ayrıntılar.

KAVANOZDA KAYA GİBİ YOĞURT İÇİN MALZEMELER

2,5 litre süt

1 kaşık yoğurt (biz önceden hazırladığımız yoğurttan maya kullandık. Eğer sizin organik yoğurtunuz yoksa, hazır yoğurdunuzun sıvı olmayan bölümünü kullanabilirsiniz. Süzme yoğurt türünde, dolgun bir yoğurt olmalı)

HAZIRLAMA SÜRECİ

İlk olarak tenceremizi suyla temizliyoruz ve sütümüzü ekliyoruz.
Sütümüzün içerisine bir fincan tabağı yerleştiriyoruz ve ocağı açıyoruz. Bu, sütümüzün taşmasını engeller. Sütünüzü tencereye eklediğiniz seviyeyi kontrol edin.
Sütün orijinal seviyesinin bir parmak altına düşene kadar kaynatmaya devam etmelisiniz. Sütün içindeki suyun buharlaşıp yok olmasını istiyoruz. Fazla pişirmezseniz yoğurdunuz sulu olur.

1-003.jpg

Kaynatma işleminden sonra, sütü bir kepçe yardımıyla kavanozlara boşaltın. Mayalamak istediğiniz yeri seçin ve mayalama işleminden sonra hareket ettirmemek adına sabitleyin. Hatta kavanozların altına masa örtüsü bile yerleştirdik. Bu şekilde ısı kaybı yaşanmaz. Alt taraftan sütün ısı kaybını koruyoruz.
Saklanan kavanozların, mayalanma sıcaklığına ulaşıp ulaşmadıklarını düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Serçe parmağımızı bardağın ortasına daldırarak 10'a kadar sayabildiğimizde, yani parmağımız ısıya dayanabiliyorsa, 10 saniyede mayalanma sıcaklığına ulaştığını anlıyoruz. Kendi başımıza sayarsak, ısının 7'den sonra parmağınızda hissedilmesi gerekiyor. Aksi takdirde süt ılık kalır ve istediğimiz sonucu elde edemeyiz.

2-003.jpg

Tam kıvamına gelen sütün içinden 1 yemek kaşığı sütü alıp mayayı yaptığımız 1 yemek kaşığı yoğurdu bir kapta karıştırıp homojen bir karışım elde etmeye çalışıyoruz.
Sonrasında her kavanoza bir çay kaşığı maya ekleyin ve 5-6 tur karıştırın. Amaç, mayayı tüm yoğurt boyunca yaymaktır.
mayalama işleminden sonra kavanozların üzerini delikli bir süzgeç ile kapatıp ince bir beze sarın. Buharın veya suyun kaçmasını önlemek için süzgecin sadece üst kısmı açık kalmalıdır.
Üzerine ikinci bir bez atmalısınız .Burada bu ikinci bezle sarılmalıdır. Resimleri paylaştım, açıklayıcı olacaktır.

3-001.jpg

Gece 12'de mayaladık ve sabah 8'de buzdolabına koyduk.
Buzdolabında bir gece bekletmek taş gibi yoğurt elde etmemizi sağlar. Afiyet olsun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN