Patlıcan musakka

Patlıcan musakka

Tabaklardan yükselen o nefis kokular, mutfaklardan gelen sıcacık sesler... Evde pişen yemeklerin verdiği huzur ve lezzet, her zaman özel bir yere sahiptir. Bu lezzetlerin başında gelen bir tarif var ki, hem geleneksel lezzetiyle damakları şenlendiriyor hem de sofraları renklendiriyor: Patlıcan Musakka.

Musakka denilince akla ilk gelen, tabii ki közlenmiş patlıcanların o eşsiz aromasıdır. Patlıcanın acı tadını almadan, onu közlemenin inceliklerini öğrenmek gereklidir. İncecik dilimlenen patlıcanlar, köz ateşi üzerinde pişirilirken, dışı kara dönüp kabukları soyulduğunda ortaya çıkan o yumuşak ve lezzetli iç patlıcanlar, musakkanın olmazsa olmazıdır.

Patlıcan musakkanın bir diğer önemli aşaması ise, etli harcın hazırlanmasıdır. Kıyma veya kuşbaşı et, soğan, biber ve domates gibi malzemelerle bir araya gelir. Kavrulurken yayılan kokular, mutfağa adeta bir anlam katmaktadır. Baharatlarla zenginleştirilen harç, her katmanın arasına yerleştirilerek musakkanın lezzeti katlanarak arttırılır.

MALZEMELER:

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 500 gram kıyma (tercihen dana veya kuzu)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 adet domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
  • 2 adet patates (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

YAPILIŞI:

  1. Patlıcanları yıkayıp başlıklarını kesin. Ardından uzunlamasına dilimler halinde kesin. Dilimleri hafifçe tuzlu suya koyarak acısının çıkmasını sağlayın. Bu arada patatesleri de isteğe bağlı olarak soyup halka halka dilimleyebilirsiniz.

  2. Soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayın. Domatesleri rendeleyin veya küçük küçük doğrayın.

  3. Bir tavada sıvı yağı ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun. Ardından sarımsakları ekleyip kokuları çıkana kadar soteleyin.

  4. Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Baharatları da ekleyerek iyice karıştırın.

  5. Rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını ekleyin. Birkaç dakika karıştırarak pişirin. Gerekirse az su ekleyebilirsiniz.

  6. Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp kurulayın. Bu aşamada patates dilimlerini de kızartabilirsiniz.

  7. Patlıcanları hafifçe yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin.

  8. Bir fırın kabına önce patlıcan dilimlerini, üzerine kıymalı harcı yerleştirin. Eğer kullanacaksanız, patates dilimlerini bu aşamada yerleştirin.

  9. Kalan patlıcanları da harcın üzerine dizin.

  10. Rendelenmiş kaşar peynirini musakkanın üzerine serpiştirin.

  11. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, peynir kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

  12. Fırından çıkan patlıcan musakkayı sıcak servis yapın. Yanında pilav veya yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN