Yeni bir dünya kuruluyor

Yeni bir dünya kuruluyor

Trump politikalarının izlerini silmek için yola çıkan Biden, ABD’nin dış politikasında yeni dönemin çerçevesini Suud’a silah desteğini kesip Pekin ve Moskova’ya ‘işler eskisi gibi olmayacak’ sinyali vererek çizdi. Avrupa başta olmak üzere “müttefiklerle koordinasyon” mesajı verdi. Ankara’yla hâlâ üst düzeyde temas kurulmayan bu süreçte “yeni bir küresel mimari inşa edilirken” Türkiye’nin de yeni oluşan şartlara göre bir yol haritası belirlemesi gereği ortaya çıktı.

Beyaz Saray’da koltuğa oturduğu ilk gün selefinin terk ettiği iklim anlaşmasına ve DSÖ’ye ABD’yi geri döndürecek kararnameye imza atan Biden’ın, ikinci dikkat çeken hamlesi Körfez’de geldi.

BAE ve Suudi Arabistan’la yapılan silah satış anlaşmaları geçici olarak durduruldu. Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret eden Biden, insan hakları ihlallerine vurgu yapıp Yemen’de Riyad’a verilen askeri desteğin bittiğini açıkladı. Çin’e ‘ABD’nin çıkarları’ hatırlatması yaptı.

‘İHMAL ETTİĞİMİZ İTTİFAKLARI YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ’ 

Muhalif siyasetçi Navalnıy’ın gözaltına alınmasına yönelik sert tepkilerin ardından ABD Başkanı, Rusya’ya karşı da Trump’dan daha sert tutum alınacağını belirtti. Otoriterizmle mücadelenin altını çizdi.

Avrupa’yla müttefik anlayışına geri dönen Biden “İhmal ettiğimiz ittifakları yeniden inşa edeceğiz, dünyayla yeniden angaje olacağız” dedi. Bir aydır görevde olan yeni yönetimin, Kalın-Sullivan görüşmesi dışında Ankara’yla temasa geçmemesi ise dikkat çekti.

karar-manset-6-subat-manset.jpg

ABD Başkanı Joe Biden ilk dış politika mesajında Rusya ve Çin’e gözdağı verirken, geleneksel müttefiklerle yeniden işbirliğine dönüleceğini söyledi. “Yarının Amerikan liderliği, Çin’in artan emellerine ve Rusya’nın demokrasimize yönelen eylemlerine karşı yeni bir momentum yakalamalıdır” diyerek ABD’nin küresel düzlemde bu iki ülke ile rekabet halinde olduğunu vurguladı. 

ABD Başkanı Biden, önceki gün başkan olduktan sonraki ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Dışişleri Bakanlığında ABD’nin diplomasi yaklaşımına ilişkin bir konuşma yaptı. “Amerika geri döndü, diplomasi geri döndü” mesajı veren Biden, yönetiminin her alanda diplomatik kurumları daha fazla kullanacağını ve uluslararası ittifak ilişkilerini önemsediklerini belirtti.

Biden, “Yarının Amerikan liderliği, Çin’in artan emellerine ve Rusya’nın demokrasimize zarar vermeye yönelen eylemlerine karşı yeni bir momentum yakalamalıdır.” şeklinde konuşarak ABD’nin küresel düzlemde bu iki ülke ile rekabet halinde olduğunu vurguladı.

Önceki Başkan Donald Trump dönemine atıf yapan Biden, “Rusya’nın agresif eylemleri karşısında ABD’nin boyun eğdiği günler sona erdi.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın ABD seçimlerine siber saldırılarla müdahale girişimlerinin ve güvenlikle ilgili meydan okumalarının farkında olduklarını belirten Biden, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Çin’in ABD için en ciddi rakip olduğunu dile getiren Biden, “En ciddi rakibimiz Çin’in refahımız, güvenliğimiz ve demokratik değerlerimiz için ortaya koyduğu meydan okumanın farkındayız. Amerika’nın çıkarlarına uygun olması durumunda Pekin ile çalışmaya hazırız.” dedi.

Biden ayrıca, Çin’in insan hakları, fikri mülkiyet hakları ve küresel yönetişim konularındaki meydan okumalarına da ABD olarak cevap üreteceklerini belirtti. Trump’ın “Önce Amerika” politikası döneminin sona erdiği vurgusu yapan Biden, “Diplomasiyle öncülük etmek, yeniden omuz omuza müttefiklerimiz ve kilit partnerlerimizin yanında durmak demektir” diye konuştu.  

ABD BÜYÜKELÇİSİ: S-400 SORUNUNUN ÇÖZÜLEBİLMESİNİ UMUYORUZ 

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinde bazı gazetecilere Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi. Satterfield, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ne yazık ki S-400 meselesinin, önceki ABD yönetimini, ABD yasalarını uygulamaya ve CAATSA yasası kapsamında yaptırımlar uygulamaya zorladığını belirtti. Satterfield, “S-400 sorununun çözülebilmesini umuyoruz ancak mümkün değilse, uyguladığımız yaptırımlardan doğrudan etkilenmeyen iş birliğimizin tüm alanlarına odaklanmaya devam edeceğiz” dedi. 

YEMEN’DEKİ SAVAŞA DESTEĞİ KESTİ 

Dış politikada diplomasinin yeniden merkezde olacağını vurgulayan Biden, ABD’nin Yemen’deki saldırı operasyonlarına artık destek vermeyeceğini söyledi. Biden, Yemen’deki durumu öncelikli gördüklerini belirterek, “Bu savaş artık bitmeli. Bu konudaki vaadimizi yerine getirebilmek için Yemen’deki savaşta operasyonlara sağlanan tüm Amerikan desteğini, ilgili silah satışları da dahil olmak üzere sonlandırıyoruz” dedi. 

ALMANYA’DAN ASKER ÇEKME SÜRECİ DONDURULDU 

Biden, 2. Dünya Savaşı’ndan beri Almanya’da bulunan Amerikan birliklerinin mevcut halini koruyacağını söyledi. Trump, 36 bin olan asker sayısının 12 bine düşürüleceğini, bir kısmının Avrupa’nın başka ülkelerine gönderileceğini açıklamıştı. 

İKLİM ZİRVESİ YAPACAK DAHA FAZLA MÜLTECİ ALACAK 

İş başına gelir gelmez ABD’nin yeniden Paris İklim Anlaşması’na döndüğünü de hatırlatan Biden, bu yıl içinde bir İklim Değişikliği Liderler Zirvesi düzenleyeceklerini açıkladı.  Biden ayrıca, Trump döneminde sayısı ciddi şekilde azaltılan yıllık mülteci kabul kotasının yeniden 125 bin seviyesine çıkarılacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN