Yerli elektrikli tren ne zaman hizmete girecek? Milli trenin teknik özellikleri neler?

Yerli elektrikli tren ne zaman hizmete girecek? Milli trenin teknik özellikleri neler?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk yerli elektrikli tren setlerinin fabrika testlerinin başlangıcını gerçekleştirdi. Vatandaşlar, 'Yerli ve milli trenler ne zaman kullanılacak?' sorularının yanıtlarını sosyal medyada araştırıyor. Ağustos ayında yol testlerinin başlaması beklenen milli trenlerin teknik özelliklerini, yolcu kapasitesini, ulaşabildiğin en yüksek hız bilgilerini haberimizde aktardık. İşte detaylar...

'Yerli tren ne zaman hizmete girecek?', 'Milli trenin teknik özellikleri neler?', 'Yerli tren elektrikli mi?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Türkiye'nin ilk yerli ve milli treni raylara indi. TÜVASAŞ'ın Adapazarı'ndaki tesislerinde, yerli ve milli kaynaklar ile tasarım ve üretimi tamamlanan ilk yerli elektrikli trenin fabrika testleri başladı. Detaylar haberimizde...

YERLİ VE MİLLİ TRENLERİN TESTLERİ BAŞLADI

Yerli ve milli kaynaklarla tasarım ve üretimi tamamlanan Milli Elektrikli Tren Seti'nin fabrika testleri Sakarya'da başladı.

Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi'nin (TÜVASAŞ) Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki fabrikasında düzenlenen Milli Elektrikli Tren Seti'nin Fabrika Testleri Töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından yerli ve milli kaynaklarla tasarım ve üretimi tamamlanan Milli Elektrikli Tren Seti'nin fabrika testlerine başlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, milli elektrikli trenin mayıs sonunda raylara indiğini, bugün itibarıyla da fabrika testlerine başlandığını belirterek, fabrika testlerinin ardından ağustos sonunda yol testlerine geçileceğini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, milli elektrikli trenin bu yıl sonunda raylara indirileceğini ve kısa sürede yolcu taşımacılığına başlayacaklarını belirterek, "Demir yolu teknolojisinde yerli ve milli araçlarımızın üretimiyle atılımımızı sürdürmekte kararlıyız. Amacımız, Türkiye'nin raylı sistem aracı üretiminde önemli merkez haline gelmesidir" dedi.

YERLİ TREN NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?

Fabrika testleri başlayan yerli elektrikli trenin, Aralık 2020'de raylara indirilerek yolcuların hizmetine sunulması planlanıyor.

YERLİ ELEKTRİKLİ TRENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

Sakarya'daki TÜVASAŞ tesislerinde üretilen, ilk yerli elektrikli trenin fabrika testleri başladı. Ağustos ayı sonlarında yol testlerine başlanması planlanan milli tren setleri, testlerin durumuna göre yıl içinde yolcu taşımaya başlayacak.

2023 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmesi de hedeflenen yerli tren seti, TSİ standartlarında tasarlandı ve üretildi. Trenin hızı ise 160 km/s'den 200 km/s'e çıkarıldı.

TÜVASAŞ'ta üretilen yerli tren, alüminyum gövdeli olarak tasarlandı ve üretildi. Yüksek konfor özellikleri taşıyan milli trenin tasarımında, engelli yolcuların her türlü ihtiyacının karşılanması sağlandı.

Yerli elektrikli trenin, Tren Kontrol ve İzleme Sistemi (TCMS, Train Control and Monitoring System) ASELSAN tarafından tedarik edildi. Tren Kontrol ve İzleme Sistemi, trenin merkezi yönetimini sağlayan 'beyin' niteliğinde olup özgün yazılım, donanım ve algoritmalar ile yüksek güvenliği sağlayacak şekilde tasarlandı.

Ayrıca, yerli tren seti için Cer Zinciri Sistemleri (Ana transformatör, Cer Konvertörü, Yardımcı Konvertör, Cer Motoru ve Dişli Kutusu) yine ASELSAN tarafından tedarik edildi. Cer Zinciri Sistemi, trenin çekiş kontrol yönetimini sağlayan ve platformun en kritik teknolojik bileşenlerinden olup özgün yazılım, donanım ve algoritmalar ile yüksek verimlilikte performans sağlayacak şekilde tasarlandı.

Yerli elektrikli tren setinin özellikleri şöyle:

* Maksimum Hızı : 160 km/s – 200 km/s
* Araç Gövdesi: Alüminyum
* Ray Açıklığı: 1435 mm
* Aks Yükü: * Dış Kapılar: Elektromekanik Kapı
* Alın Duvar Kapılar: Elektromekanik Kapı
* Boji: Her araçta Tahrikli Boji ve Tahriksiz Boji
* Minimum Kurp Yarıçapı: 150 m.
* Gabari: EN 15273-2 G1
* Tahrik Sistemi: AC/AC , IGBT/IGCT
* Yolcu Bilgilendirme: PA/ PIS , CCTV
* Yolcu Sayısı: 322 + 2 PRM
* Aydınlatma Sistemi: LED
* İklimlendirme Sistemi: EN 50125-1 , T3 Sınıfı
* Güç Kaynağı: 25kV , 50 Hz
* Dış Ortam Sıcaklığı: 25 °C / + 45 °C
* TSİ Uygunluğu: TSI LOCErPAS – TSI PRM – TSI NOI
* Tuvalet Sayısı: Vakumlu Tip Tuvalet Sistemi 4 Standart + 1 * Universal (PRM) Tuvalet
* Cer Paketi: Otomatik Kavrama (Tip 10) Yarı Otomatik Kavrama

YERLİ TREN NEREDE ÜRETİLİYOR?

Elektrikle çalışan yerli ve milli tren tren setlerinin üretimi, Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi'nin (TÜVASAŞ) Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki fabrikasında gerçekleştiriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN