Yeşil pasaport başvurusu nasıl yapılır? Yeşil pasaport şartları nelerdir? Defter bedeli ne kadar?

Yeşil pasaport başvurusu nasıl yapılır? Yeşil pasaport şartları nelerdir? Defter bedeli ne kadar?

Yeşil pasaport başvurusu nasıl yapılır? Yeşil pasaport şartları nelerdir? Defter bedeli ne kadar? gibi soruların yanıtı sıklıkla araştırılıyor. Başvuru ekranına haberimizden ulaşabilir, online olarak başvuru yapabilirsiniz. Başvuru şartlarına ilişkin detaylar haberimizde...

Yeşil pasaport başvurusu nasıl yapılır? Yeşil pasaport şartları nelerdir? Defter bedeli ne kadar? Hangi avukatlara yeşil pasaport verilecek, yeşil pasaport nasıl alınır, yeşil pasaport şartları neler, yeşil pasaport nerede kullanılır? gibi soruların yanıtı araştırılıyor. İşte yeşil pasaport kriterlerinin detayları…

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

 

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Hususi yani yeşil pasaport, devlet için çalışan memurlara ve belirli koşullar taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 senelik süre ile verilen pasaport türüdür. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da bilinir. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı vardır. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş imkânı vardır.

YEŞİL PASAPORT DEFTER BEDELİ NE KADAR?

Harç bedeli bordo pasaportlara uygulanır. Yeşil pasaport için harç ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Yeşil pasaportluların tek ödemesi gereken defter bedeli olan 133,50 TL'dir.

19-05/30/avukatlara-yesil-pasaport-imkani-2019da-avukatlara-yesil-pasaport-kriterleri-nelerjpgg.jpg

YEŞİL PASAPORT BAŞVURU ŞARTLARI | KİMLERE VERİLİR? 

Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.

TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara,

Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine,

Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,

Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,

Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca),

Devlet sporcularına,

2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş adamlarına,

Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.

YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Hususi pasaport başvurusu yapacak kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekir.

Yeşil pasaport başvurusu için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online olarak alınabilir.

YEŞİL PASAPORT BAŞVURU EKRANI

YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Yeşil pasaport hakkını kullanmak isteyenler, aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvurularını yapabilir.

Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge

Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri

18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname

Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge

İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge

Nüfus cüzdanının aslı

1 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm)

YEŞİL PASAPORT SÜRESİ NE KADAR?

Hususi yeşil pasaportlar, çalıştığınız kurumdaki yöneticinizin talebine ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen parametrelere göre 6 aydan 5 yıla kadar verilebilmektedir.

Yeşil pasaportun avantajları nelerdir?

Yeşil pasaport sahibi kişilerin vizesiz gidebileceği ülkeler listesine buradan ulaşabilirsiniz. Hususi pasaport ayrıca pasaport harcından da muaf tutulur.

Türkiye’de kullanılan pasaport türleri

1. Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)

Ülkemizde kullanılan pasaport türleri arasında dolaşım gücü en sınırlı pasaport unvanına sahip olan bordo pasaport ile Avustralya, ABD ve Avrupa ülkeleri gibi birçok ülkeye vize alarak seyahat ediliyor. Bordo pasaport ya da resmi adıyla umuma mahsus pasaport Türkiye’de pasaport başvurusu yapan her Türk vatandaşının alabildiği standart pasaport türü. Bordo pasaport, biyometrik pasaport sistemine geçilmeden önce lacivert renk taşıyordu.

19-05/30/1-1559219973.jpg

2. Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

Yeşil pasaport alabilen devlet memurları arasında öğretmen, doktor, yerel yönetimde görev yapan kişiler ve akademisyenler de bulunuyor. Yeşil pasaport ya da resmi adıyla hususi pasaport, 1, 2 ya da 3. derecede unvana sahip devlet memurları, eski bürokratlar ve görevde olan il ve ilçe belediye başkanlarına görev süreleri boyunca veriliyor. Yeşil pasaporta hak kazanan memurlar istifa veya emeklilik gibi durumlarda da yeşil pasaport hakkından faydalanıyor. Kadrolu veya sözleşmeli olarak devlet memuru olan kişilerin kadro derecesinin 3 ve üzeri olması şartı gözetiliyor. Bu kişilerin eşleri ve 25 yaşını aşmamış öğrenci çocukları da yeşil pasaport çıkarabiliyor. Yeşil pasaport sahibi olmak vizesiz seyahat hakkı nedeniyle büyük avantaj sağlıyor. Yeşil pasaport sahipleri Avrupa ülkelerinin birçoğu ile dünyanın farklı bölgelerinde bulunan çok sayıda ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.

19-05/30/2-1559219983.jpg

3. Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)

Gri pasaport alabilecek meslek grupları arasında sarı basın kartı milli federasyonlara bağlı sporcular, gazeteciler, akademisyenler ya da araştırma görevlileri, yurt dışı fuar ya da kongreye katılacak öğrenci, sporcu ya da kamu görevlileri de bulunuyor. Gri pasaport ya da resmi adıyla hizmet pasaportu, görev derecesi nedeniyle yeşil pasaport alamayan devlet memurları ile Türkiye’de hükümet ya da kurum ve kuruluşlarca yurt dışında görevlendirilen kişilere görev süreleri boyunca tahsis edilen pasaport türü. Gri pasaport görev süresi boyunca düzenlendiğinden genellikle kısa süreli oluyor ve görev dışında kullanılamıyor. Gri pasaport sahipleri tıpkı yeşil pasaport sahipleri gibi Avrupa ve dünyanın birçok ülkesine vize engeli olmadan seyahat edebiliyor.

19-05/30/3-1559219991.jpg

4. Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve üyeleri, cumhurbaşkanı yardımcısı, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay gibi kurumlarda görev yapan kişiler, Diyanet İşleri Başkanı, büyükelçi ve konsolosluk görevlileri ve büyükşehir belediye başkanları diplomatik pasaport sahibi olabiliyor. Siyah pasaport veya resmi adıyla diplomatik pasaport, Türkiye Cumhuriyeti’nde üst düzeyde görev yapan bürokrat ve devlet görevlilerinin kullandığı pasaport türü. Biyometrik pasaport uygulamasının başlamasıyla birlikte diplomatik pasaportlar siyah renkli oldu. Biyometrik pasaport uygulaması başlamadan önce diplomatik pasaportlar kırmızı renkteydi.

19-05/30/4-1559219996.jpg

Yeşil pasaport şartları neler? Yeşil pasaport ne işe yarıyor? Yeşil pasaport kimlere veriliyor? Hangi avukatlar yeşil pasaport olacak? İşte yeşil pasaport kriterlerine dair aradıklarınız…

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN