Zihni Açba kimdir?

Zihni Açba kimdir?

1956 yılında Sakarya’da doğan Zihni Açba, İstanbul Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştu. Zihni Açba, Sakarya‘dan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekilliği yaptı.

Aslen Akyazı’lı olan Zihni Açba, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından değişik gerekçelerle gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Zihni Açba, “MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası” sanığı olarak yargılandığı davada 10 yıllık hapse mahkûm edilmiş ve bu cezasını da meşhur Mamak Cezaevinde çekmişti. 

ZİHNİ AÇBA KİMDİR?

Zihni Açba, 1 Ocak 1956 yılında Sakarya’nın Akyazı ilçesine bağlı Akbalık Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Babasının adı Zeki ve annesinin adın Müzeyyen’dir. İlk, orta ve lise eğitimini memleketinde alan Açba üniversite eğitimini de 1975 yılında eski ismi “İstanbul Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi” olan ve sonraki yıllarda “Yıldız Teknik Üniversitesi” olarak güncellenen üniversitede Makine Mühendisliği Bölümü’nü okumuştur.  Üniversite yıllarında ülkücü hareket içerisinde yer almıştır. 

Üniversiteden mezun olduğu yıllarda 12 Eylül 1980 darbesi olmuş bu bu darbe sonrası çeşitli nedenlerden dolayı tutuklanarak Mamak Cezaevine gönderilmiştir. 

Cezasını çektikten sonra özgürlüğüne kavuşan Zihni Açba, Bizim Ocak, Bizim Dergah, Kurultay ve Sakarya Yenihaber Gazetesi gibi yayın kuruluşlarında köşe yazarlığı yapmıştır. Köşe yazarlığı yanında birlikte “Var Olacağız Eylüllere Rağmen” ve “Mamak: Zulüm Kalesi” isimli yayımlanmış iki adet kitabı vardır.

zihni-acba-kimdirrrr.jpg

Ayrıca Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Sakarya Bölge Birliği Yönetim ve Denetim Kurulu üyeliği, Sakarya Zirai Ürünler Yem ve Hayvancılık AŞ Genel Müdürlüğü gibi görevlerde de bulunmuştur. 

Zihni Açba, 25. Dönem milletvekilliği seçimlerinde Sakarya MHP adayı olmuş ve TBMM’ye girmiştir. 26. Dönemde de tekrar Sakarya’dan MHP milletvekili seçilmiştir. 26. Dönemde Meclis Katip Üyeliği görevi yapmıştır. Evli ve 2 çocuk babası olan Zihni Açba, İngilizce, Almanca ve Arapça bilmektedir. 

MHP’DEN İSTİFASI

Zihni Açba, Anayasa oylamaları vesilesiyle partisi MHP’yle ters düşerek; TBMM Başkanlık Divanı üyeliğinden ve partisinin kâtiplik görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. 

7 Haziran 2018 tarihinde yapılan milletvekilliği seçimlerinde aday olmadığını, 2015 yılında almış olduğu vekillik görevini lekesiz, temiz ve şerefli hâliyle geri teslim ettiğini ifade etmişti. 

zihni-acba-kimdirr.jpeg

Milletin kendisine verdiği görevi ilk günden itibaren büyük hassasiyetle, her türlü şek ve şaibeden uzak kalarak, gündelik politikaların kirli dehlizlerinde kirletmeden, millete hizmet noktasında azami dikkat göstererek anlımın akıyla vekillik görevini tamamladığını söylemişti. 
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN