AB'den Apple'a iki milyar dolarlık ceza

AB'den Apple'a iki milyar dolarlık ceza

ABD menşeili elektronik cihaz devi Apple, Spotify ve diğer müzik platformlarının App Store dışındaki ödeme seçenekleri hakkında kullanıcıları bilgilendirmesini engellediği için AB'den 1,8 milyar avronun üzerinde ceza aldı. Apple bu karara itiraz edeceğini duyurdu.

Avrupa Birliği yaptığı açıklamada, Spotify gibi rakip müzik hizmetlerinin iPhone kullanıcılarına Apple'ın uygulama mağazası dışında abone olmanın daha ucuz yollarını bulabileceklerini söylemesini engellediği için ABD'li teknoloji devine ilk antitröst cezasını uygulayacağını açıkladı.

AB'nin rekabet ve dijital şefi Margrethe Vestager, Apple'ın müzik uygulamalarının dağıtıcısı olarak "hakim konumunu kötüye kullandığını" söyledi ve Avrupalı tüketicilerin müzik akışı aboneliklerini nereden, nasıl ve hangi fiyatlarla satın alacakları konusunda özgür bir seçeneğe sahip olmadıklarını belirterek "Bu yasadışıdır ve milyonlarca Avrupalı tüketiciyi etkilemiştir" dedi.

APPLE AÇIKLAMA YAPTI

Apple, AB'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu'nun kararının "tüketicinin zarar gördüğüne dair inandırıcı bir kanıt ortaya koyamamasına ve gelişen, rekabetçi ve hızla büyüyen bir pazarın gerçeklerini görmezden gelmesine" rağmen alındığını söyledi.
Şirket yaptığı açıklamada uygulama geliştiricilerin Apple'ın uygulama mağazasında "eşit şartlarda rekabet ettiklerini" söyledi.

'APPLE ABONELİK BİLGİLERİNİ PAYLAŞMAYI ENGELLİYOR'

Apple, İsveçli müzik yayıncısı ve diğer içerik sağlayıcılarının Apple'ın uygulama içi ödeme sistemi üzerinden yapılan satın alımlarda %30'luk bir ücret ödemesini şart koşarken, kendi hizmeti olan Apple Music'in bu ücreti ödemek zorunda olmadığını söyledi. Spotify ayrıca Apple'ın abonelik anlaşmalarıyla ilgili bilgileri iPhone kullanan müşterileriyle paylaşmasını engellediğini söyledi.

Ocak ayında Apple, şirket tarihinde ilk kez iPhone ve iPad'lerde üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin verme planları ve uygulama mağazası ücretlerinde önemli kesintiler de dahil olmak üzere AB'deki uygulamalara ilişkin değişiklikleri duyurdu.
Değişiklikler, Büyük Teknoloji için kapsamlı bir rekabet kuralları dizisi olan Dijital Piyasalar Yasası'nın bir parçası olarak bu ay yürürlüğe giren AB düzenlemeleri beklentisiyle açıklandı.

ANTİTRÖST NEDİR?

Antitröst, tek bir ana firmanın büyük hissedarı olduğu, aynı tip ürünleri üreten kardeş şirketlerin ya da birbirleri ile sermaye ve ortak bağı bulunmayan fakat aynı tip ürünleri üreten birkaç firmanın, aralarındaki ticari rekabeti önleyerek, karlarını artırmak amacıyla resmen birleşmesi ya da gayrıresmi olarak ortak hareket etmesini engellemeye yönelik her türlü politik veya ekonomik girişime denir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN