Devrim gibi keşif: Kan testiyle kanser teşhisi

Uzun zamanlardır kabus olan kanser kan testi ile teşhis edilebilecek mi? Delfi adlı bir biyoteknoloji şirketi, yapay zeka ve makine öğrenmesi de kullanarak kan testi ile akciğer kanserini teşhis ettiğini açıkladı. Firmanın yaptığı çalışmanın detayları ise Nature dergisinde yayınlandı.

Kanser, günümüzde insanları en çok korkutan hastalıkların başında geliyor. Kansere karşı tedbirli olmak ve erken teşhis için gerekli kontrolleri yaptırmak büyük önem taşıyor. Çünkü erken tanı pek çok kanser türünde hayat kurtarabiliyor. Yapılacak bir kan testi ile her yaştan kişi kansere karşı erken önlem alıp, kendini koruyabilir.

KANSERDE ÇAĞIR AÇACAK BULUŞ

Amerika’da kurulu Delfi adlı bir biyoteknoloji şirketi, yapay zeka ve makine öğrenmesi de kullanarak akciğer kanserini kandan teşhis ettiğini duyurdu. Firma geliştirilen yöntem ile çok pahalı ve tesadüfe dayalı eski yöntemlerin tarihe karıştığını açıkladı. Delfi, kan testi ile kanserin çok daha ucuza yüzde 90 oranında teşhis edildiğini belirtti.

AKCİĞER KANSERİNİ YÜZDE 90 YAKALIYOR

Nature dergisinde yayımlanan bilimsel makaleye göre kan testi, “cell-free DNA” adı verilen, kana karışmış kanserli DNA parçacıklarını saptamaya çalışıyor. Yapılan deneyde 800 kişilik test grubunda akciğer kanserlerini yüzde 90 güvenirlikte yakaladı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri