Antosiyanin nedir, faydaları neler?

Antosiyanin nedir, faydaları neler?

Antosiyanin, kırmızı, mor ve mavi renkli sebze ve meyvelerin rengini veren pigmentlerdir. Sağlığa oldukça faydası bulunan antosiyaninlerin şimdiye kadar görülmüş bir yan etkisi yoktur ve güvenle kullanılabilirler…

Antosiyaninin faydalarına bakıldığında, obeziteden, görme kaybına kadar vücudun farklı bölgelerinde işlevi olduğu görülüyor. Ancak belki de en dikkat çekici faydası yaşlanmaya karşı olan etkisi…

ANTOSİYANİN NEDİR?

Antosiyaninler, suda çözünebilen renkli pigmentlerdir ve fenolik gruba aitlerdir. Meyve ve sebzelerde bulunan antosiyaninler, meyve ve sebzelere mor, mavi ve kırmızı rengi vermekten sorumludur. Özellikle, renkli üzümler ve tropikal meyveler, mor, mavi yapraklı sebzeler ve yenilebilir yumru kökler antosiyanin bakımından zengindirler. 

ANTOSİYANİNİN FAYDALARI

Antosiyaninler, hem çok sayıda hastalığın oluşumunu engellemede hem de yaşlanmaya karşı oldukça etkilidir. Bu pigmentler, sağlığı olumsuz etkileyen serbest radikallerle savaşır ve onların yarattığı hasarle mücadele eder. Bununla birlikte antosiyaninin savaştığı bazı hastalıklar şunlardır;

Yüksek tansiyon ve atardamar sertliği gibi kardiyovasküler hastalık ve risk faktörleri

Bozulmuş bağışıklık fonksiyonu

Kanser

Zayıf hafıza ve konsantrasyon güçlüğü gibi zayıf bilişsel işlev

Yorgunluk

Demans ve alzheimer hastalığı  gibi nörolojik bozukluklar

Görme kaybı

Egzersiz / fiziksel aktiviteden kötü iyileşme

Obezite 

Antosiyaninin spesifik olarak fayda sağladığı durumlar ise şunlardır;

Görme

Görme netliği veya bir görüntüyü ne kadar iyi görebildiğiniz (görme keskinliği), antosiyanin uygulamasıyla iyileştirilebilir. Ancak bu, görmenin iyileştirilebilecek tek kısmı değildir. 

Karanlıkta görme yeteneği (gece görüşü) de antosiyanin sağlanmasıyla geliştirilir.

Kilo kaybı

İlginç bir şekilde araştırmacılar, antosiyaninler ve kilo kaybı arasında bir ilişki önerdileR. Bu çalışma, farelere antosiyaninlerle birlikte yüksek yağlı bir diyet sağladı. Elde ettikleri sonuçlar, vücut ağırlığı ve yağ (adipoz) doku kazanımının etkili bir şekilde engellendiğini buldu.

Ayrıca hiperglisemi (yüksek kan şekeri) ve hiperinsülinemi gibi bir dizi metabolik hastalık faktörünün önlendiğini gördüler. Bu, antosiyaninlerin obezite ve metabolik sendrom yönetimindeki rolüne dair kanıt sağlar.

Bilişsel işlev

Antosiyaninin sağlıkla ilgili son bir faydası, yaşa bağlı nörodejenerasyonu önlemeye yardımcı olurken, biliş ve hafızayı artırmak için sinir sisteminin modülasyonudur.

Farelerle yapılan deneyler, hem gelişmiş bilişsel işlev hem de beyin dokularında lipid peroksidasyonunda azalma olduğunu göstermektedir. Bu, yüksek artosinanin içeriğine sahip yaban mersini özünün uygulanmasının nörodejeneratif bellek ve motor fonksiyonların etkili bir şekilde tersine çevrilmesine yol açtığını gösteren kanıtlarla desteklenmektedir.

HANGİ SEBZELER VE MEYVELER ANTOSİYANİN İÇERİR?  

Meyveler, özellikle siyah kuş üzümü , mürver, kızılcık, vişne suyu, yaban mersini, böğürtlen, böğürtlen ve çilek. Bu meyvelerin taze sıkılmış suları da bir kaynaktır. Bazı "süper gıda" meyveleri ayrıca mürver, alıç meyvesi, karadut ve açai meyvesi gibi antosiyanin içerir.

antosiyanin-nedirr.jpg

Kırmızı ve mor üzümler 

Kirazlar

Nar (meyve suyu dahil)

Kırmızı şarap

Patlıcan (özellikle beyazın aksine mor türü)

Siyah erik

Kan portakalları

Kırmızı lâhana

Kırmızı soğan

Mor tatlı patates

Mavi mısır

Mor ve siyah havuç

Mor nane, mor çarkıfelek çiçeği, mor adaçayı, ortak menekşe ve lavanta dahil yenilebilir çiçekler ve bitkiler

Kırmızı elma türleri

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN