AÖF ders geçme notu kaç? AÖF puan hesaplama nasıl yapılır? İşte ders geçme notu hesaplama

AÖF ders geçme notu kaç? AÖF puan hesaplama nasıl yapılır? İşte ders geçme notu hesaplama

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde (AÖF) ders geçme notu 30 olarak uygulanıyor. 100 üzerinden alınan dönem sonu notu, sistemde harf olarak ifade ediliyor. En yüksek geçen harf notu AA iken en düşük geçen harf notu CB'dir. CC, DC ve DD notları ise koşullu geçer anlamındadır. İşte, AÖF dönem sonu puan hesaplama...

AÖF ders geçme notu ve puan hesaplama, laboratuvar ders uygulamaları ve İngilizce öğretmenliği lisans programında öğretim dili İngilizce olan dersler hariç olmak üzere bütün açıköğretim bölümlerinde aynıdır. AÖF ders geçme notu hesaplama yapılırken hem ara (vize) sınavından, hem de yıl sonu (final) sınavından alınan puanın belirli oranı alınarak belirli yüzdesi alınır.

AÖF DERS GEÇME NOTU KAÇ OLDU?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde (AÖF) ders geçme notu 30'dur. 30'un altında kalan her not, FF alarak doğrudan kalacak, 30'un üzeri ise çan eğrisine girerek harf notu alacak ve genel ortalamaya göre koşullu veya doğrudan geçmiş olacaktır.

KOŞULLU GEÇER NE DEMEK?

Bir dersten koşullu olarak geçebilmeniz için o dönemin genel ortalamanızın 2.00 ve üzerinde olması gerekiyor. Eğer altında olursa koşullu olarak geçtiğimiz tüm dersleri yeniden vermeniz gerekmektedir. AÖF sınavlarına girerken dört yanlışın bir doğruyu götürdüğünü kesinlikle unutmamanız gerekmektedir. Aksi halde puanınız giderek düşecektir.

AÖF DERS GEÇME NOTU NASIL HESAPLANIR?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde (AÖF) vize sınavının yüzde 30'u, final sınavının ise yüzde 70'i baz alınmaktadır. Örnek vermek gerekirse:

Vize Notu: 60 (60x0.30) = 18

Final Notu: 80 (80x0.70) = 56

Toplam: 74'tür. Bu not dersten alınan başarı notudur.

AÖF HARF PUANI NEDİR?

Yeni sistemde, öğrencilerimizin bir dersten başarılı sayılabilmesi için 100 üzerinden değerlendirmeye alınan kâğıtlarda 35,00ya da üzerinde başarı puanı alması gerekmektedir. Dersi geçmek için o dersin harf notuna bakılır. Eğer CC ve üzeri ise o dersi koşulsuz şartsız geçmişsiniz demektir.

AÖF GEÇME NOTU NEDİR?

84-100 notları arasında AA harf notu ile geçebilirsiniz

77-83 notları arasında AB harf notu ile geçebilirsiniz

71-76 notları arasında BA harf notu ile geçebilirsiniz

66-70 notları arasında BB harf notu ile geçebilirsiniz

61-65 notları arasında BC harf notu ile geçebilirsiniz

56-60 notları arasında CB harf notu ile geçebilirsiniz

50-55 notları arasında CC harf notu ile geçebilirsiniz

46-49 notları arasında CD harf notu ile 1,70 koşullu geçebilirsiniz

40-45 notları arasında DC harf notu ile 1,30 koşullu geçebilirsiniz

33-39 notları arasında DD harf notu ile 1,00 koşullu geçebilirsiniz

0-32 notları arasında FF harf notu ile 0,00 kalırsınız.

AÖF HARF NOTLARI

84-100 AA 4,00 (Geçti)

77-83 AB 3,70 (Geçti)

71-76 BA 3,30 (Geçti)

66-70 BB 3,00 (Geçti)

61-65 BC 2,70 (Geçti)

56-60 CB 2,30 (Geçti)

50-55 CC 2,00 (Geçti)

46-49 CD 1,70 (Ortalamaya göre)

40-45 DC 1,30 (Ortalamaya göre)

33-39 DD 1,00 (Ortalamaya göre)

0-32 FF 0,00 (Kaldı)

AÖF'de öğrencilere bir yarı yılda 30 krediyi geçmeyecek şekilde ders ataması yapılır. Öğrenciler fakülte tarafından atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 krediyi geçmeyecek şekilde üst yarı yıldan ders seçebilir.

Lisansta birinci yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 5. ve 7. yarı yıllardan, İkinci yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 6. ve 8. yarı yıllardan ders alamaz. Üçüncü yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 7. yarı yıldan, Dördüncü yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler ise 8. yarı yıldan ders alamaz. Güz dönemi veya akademik yılsonunda 2,00 ortalamasını sağlayamayan öğrenciye akademik yetersizlik uyarısı yapılır.

Ders Geçme: Dersi geçmek için o dersin harf notuna bakılır. Eğer CC ve üzeri ise o dersi koşulsuz şartsız geçmişsiniz demektir.

Dersten Kalma: Dersten kalmak için o dersin harf notuna bakılır. Eğer FF ise o dersten direk kalmışsınız demektir ve sonraki yıl bu dersi almanız gerekmektedir.

Şartlı/ Koşullu Geçme: Dersinizin harf notu CD DC yada DD ise bu derslerden koşullu olarak geçmişsiniz demektir. Bu şekilde geçmenin koşulu ise bir sonraki dönem Genel Not Ortalamanızı 2.0’ın üzerinde getirmeniz gerekmektedir. Yani Genel not ortalamanız 2.00 ise bu dersi/dersleri geçmiş, 2.00 ve altında gelir ise bu dersten/derslerden kalmışsınız demektir.

Sınıf Geçme Sistemi: Kredili sistemde sınıf geçme yerine üst dönemden ders alma tabiri kullanılır. Genel not ortalamanız 2.00 ve üzeri ise üst dönemden ders alabilirsiniz. 2.0'ın altında ise üst dönemden ders alamazsınız.

DD, DC, CD gelen derslerinizden koşullu olarak ortalama ile geçebiliyorsunuz. Bu ortalama ile geçmenin koşulu ise Bahar Dönemi (2. dönem) sonunda Genel Not Ortalamanızı (GNO) 2.0 veya daha üzeri getirmenizdir. Eğer Genel Not Ortalaması'nı 2.0'dan düşük getirirseniz koşullu geçtiğiniz derslerden de kalırsınız. FF gelen derslerden direkt kalıyorsunuz. FF ile kaldığınız dersleri bir sonraki yıl aynı dönemde tekrar görürsünüz. Yani bahar döneminde kaldığınız bir dersi seneye bahar döneminde alabilirsiniz.

Sizden dönem olarak 2.0 gibi bir ortalama beklenir. Eğer Güz Dönemi sonunda Genel Ortalamanızı 2.0 veya üzerinde sağlayamamışsanız size bir Uyarı verilecektir. Bu uyarıdan sonraki dönemde ise Genel Not Ortalaması'nı en az 2.0'a çıkarmanız istenecektir. Eğer bunu da yerine getiremezseniz taklip eden dönemde geçmiş 2 dönemdeki CC altı dersleri yeniden almanız ve 2.0 ortalamasını geçmeniz istenecektir.

AÖF NOT ORTALAMASI NASIL HESAPLANIR?

AÖF not ortalaması hesaplamak için güz dönemi şartlı geçilen derslerden geçilmiş olması, güz dönemi sonundaki veya sonraki bahar dönemi sonundaki Genel Not Ortalaması 2,00 ve üzerinde bir not alınmış olması gerekmektedir.

Öğrencilerin bahar dönemindeki şartlı geçtikleri derslerden geçebilmeleri içinse bahar dönemi sonundaki veya sonraki güz dönemi sonundaki Genel Not Ortalaması 2,00 ve üzeri olması gerekmektedir.

AÖF Lisans son sınıf öğrencilerinin mezun olabilmesi için:

* FF dersinin olmaması,
* En son Genel Not Ortalaması 2,00 veya üzeri olması,
* Alttan veya son sınıftan hiç ders bırakmamış olması gerekmektedir.

ÇAN EĞRİSİ NEDİR?

Çan eğrisinde bir dersi alan tüm öğrencilerin aldıkları notlar toplanarak o dersin ortalaması bulunur ve resimde görüldüğü gibi bir dağılım oluşturulur.

Dersin ortalamasına göre bir dersten 50 ortalama ile CC gelebilirken başka dersten 60 ile CC gelebilir.

ÇAN EĞİRİSİNDE NOT HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çan eğrisinde de not hesaplama neredeyse normal hesaplama gibidir. Sadece harf notları herkesin ortalamasına göre belirlenir.

Anlaşılır olması için 2 ders üzerinden anlatayım. Siz bunu diğer tüm derslerinize uygularsanız. Derslerimiz aşağıdakiler olsun. (Dersler uydurmadır.)

Türkçe (7 Kredi)
Matematik ( 3 kredi )

Ortalamayı bulmak için vize sınav notunun yüzde 30'u ile final sınavının yüzde 70'i alınarak toplanıyor ve dersin ortalaması bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN